Autori: Dr. Dragos Popescu, Dr. Mihnea Velisarato
Folosirea Laserului in tratamentul Parodontozei
Laserul a revolutionat multe domenii, iar cel al ingrijirii orale nu face exceptie. Desi tratamentul parodontozei cu laser este o metoda relativ noua, se constata deja rezultate promitatoare pentru anumite tipuri de pacienti, diagnosticati cu parodontoza in anumite stadii de evolutie ale bolii.
Parodontoza este o infectie a osului si a tesuturilor de sustinere a dintilor. Parodontoza (boala parodontala) are o incidenta extrem de mare, in medie 1 adult din 3 suferind de aceasta afectiune, in diverse stadii de evolutie.
Parodontoza este cauzata de cele mai multe ori de:
- igiena orala deficitara
- fumatul
- boli cronice (cum ar fi diabetul)
- administrarea anumitor medicamente
- componenta genetica, ce are un cuvand important de spus in transmiterea ereditara a parodontozei
Tratamentul cel mai folosit pentru parodontoza aflata intr-o faza incipienta este detartajul si root planning ul (detartajul subgingival), metode non-chirurgicale de curatare a suprafetei dintilor si a radacinilor acestora. Aceste proceduri terapeutice asigura eliminarea tartrului si a placii bacteriene de pe gingia ce inconjoara radacina dintelui, permitand in acelasi timp regenerarea sanatoasa a tesutului gingival.
In situatia in care boala parodontala se afla intr-un stadiu al evolutiei in care metodele non-chirugicale nu mai sunt eficiente, tratamentul parodontozei care asigura cele mai mari sanse de succes este cel de natura chirurgicala, Flap Debridement cu regenerare tisulara. Tratamentul chirurgical prespupune decolarea gingiei, curatarea zonei expuse si aditionarea de BioMateriale regenerative, care ajuta tesuturile afectate sa se refaca. Gingia decolata de repozitioneaza prin tehnici de sutura specifice.
Cum functioneaza tratamentul cu laser pentru parodontoza?
In terapia cu laser (in engleza Laser Therapy) pentru tratamentul parodontozei medicul parodontolog utilizeaza laserul dentar pentru accesul si eliminearea tesutului inflamat din jurul radacinii dintelui. Prin expunerea radacinii si igienizarea tesutului infectat se realizeaza detartrajul subgingival (root planning).
Aceasta tehnica implica eliminarea placii si a tartrului formate sub linia gingivala si in jurul radacinii. Dupa care medicul parodontolog foloseste laserul cu scopul de a netezi suprafata radacinii, pentru a elimina orice suprafata rugoasa care ar putea atrage coloniile de bacterii cauzatoare de infectii. Suprafata dintre gingie si radacina poate incepe astfel procesul de vindecare si regenerare.
SIROLaser Blue
Riscuri si Beneficii ale folosirii Laserului in Tratamentul Parodontozei
Echipa medicala a clinicii DentalMed foloseste cele mai performant sistem laser, SIROLaser Blue de la SIRONA, primul laser dioda care combina beneficiile diodei albastre, infrarosii si a luminii rosii.
SiroLaser Blue este primul laser din lume care poate opera cu dioda albastra, infrarosie sau rosie. Asta inseamna ca poate sa acopere peste 20 de posibilitati de aplicare in practica stomatologica. Laserele cu dioda dentara ofera beneficii clare in fata tratamentelor conventionale, cu cicatrici mai mici, vindecare imbunatatita si reducerea bacteriilor. Pentru patient, utilizarea laserului inseamna mai putina durere, drept urmare mai putina medicatie postoperatorie.
Poate fi folosit pentru o gama aproape nelimitata de tratamente stomatologice. Medicii stomatologi ai echipei DentalMed au primit instruire speciala in cadrul trainingurilor sustinute de catre Dentsply SIRONA si sunt permanent la curent cu actualizarile producatorului si ale comunitatii mondiale formate din mii de medici stomatologi, care folosesc tehnologia SIROLaser Blue pentru tratamentul cu laser al bolii parodontale.
Tratamentul stomatologic cu laser
Terapia cu laser inseamna stomatologie state-of-the-art si grija desavarsita pentru pacient.
Fie ca este vorba despre chirurgie de tesut moale, endodontie, parodontologie sau implantologie, Siro Laser Blue poate fi folosit oriunde. Cele trei moduri de operare deschid posibilitati pentru numeroase tratamente:
- In chirurgie, laserul se foloseste ca alternativa la metodele conventionale de tratament. Beneficiile includ inciziile fara sangerare si un camp chirurgical steril. Pacientul are dureri postoperatorii mult diminuate, nu are nevoie de tratament antibiotic si beneficiaza de o vindecare fara cicatrici.
- In implantologie laserul poate fi folosit la tratarea periimplantitei, descoperirea implantului sau igienizare.
- In chirugia parodontala laserul poate fi folosit pentru tratarea pungilor parodontale, prin reducerea numarului de bacterii.
- In endodontie, laserul poate fi folosit suplimentar dupa prepararea canalelor in vederea reducerii germenilor acolo unde lichidul de curatare nu ajunge.
- In protetica poate fi folosit pentru largirea santurilor sau conturarea pragurilor inainte de amprentare.
- Laserul poate fi folosit si ca biostimulator sau tratament al hipersensibilitatii.
Ingrijirea dentara post-tratamentului cu laser
Mentinerea unui program de igiena orala foarte strict prin ingrijire dentara realizata acasa, respectiv igienizarile profesionale realizate in cabinetul dentar cu o periodicitatate foarte stricta (la fiecare doua luni) este cheia succesului tratamentului pe termen lung, pentru a evita recidiva bolii parodontale. Folosirea unor produse de ingrijire dentara (pasta de dinti, apa de gura, scobitori dentare etc.) create special pentru afectiunile parodontale ajuta la mentinerea rezultatelor pe termen indelungat. Este indicata de asemenea reducerea sau stoparea fumatului pentru a reduce riscul unor infectii viitoare, precum si respectarea indicatiilor personalizate recomandate de catre medicului parodontolog.
Autori: Dr. Dragos Popescu, Dr. Mihnea Velisarato