fbpx

Posturologie și Stomatologie: Cum Influențează Postura Noastră Sănătatea Dinților?

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autori: Dr. Sabina Tonea, fiziokinetoterapeut Emil Peptea

Trăim într-o lume în care sănătatea noastră fizică și mentală sunt strâns interconectate. Descoperirile recente subliniază o conexiune neașteptată: legătura dintre postură și sănătatea orală. În acest articol, vom explora această conexiune și vom arăta cum o postură corespunzătoare poate influența sănătatea dinților și viceversa.

Ce este posturologia?

Posturologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul posturii, adică a modului în care ne ținem corpul când stăm în picioare, ne așezăm sau ne mișcăm. Ea examinează modul în care postura ne afectează sănătatea și starea noastră generală per total, deoarece o postură necorespunzătoare poate duce la o serie de probleme de sănătate, precum dureri de spate sau de gât. Practic, posturologia ne ajută să înțelegem cum să stăm „corect” pentru a preveni aceste probleme și pentru a ne simți mai bine în corpul nostru.

Posturologia este studiul sistemului care controlează postura sau poziția noastră corporală în spațiu. Este un proces reflex, asemenea respirației sau bătăilor inimii, care implică interacțiunea între sistemele osos, muscular, nervos, vizual și vestibular. 

Postura echilibrată poate fi statică sau dinamică; în schimb, o postură dezechilibrată este adesea un semnal al durerii, tonusului muscular anormal și a dezordinii structurale.

Stomatologia, pe de altă parte, studiază cavitatea orală, cu tot ce include ea: dinții, gingiile, maxilarele și țesuturile înconjurătoare. Sănătatea orală este crucială pentru bunăstarea noastră generală, iar dinții nealiniați, lipsa unor dinți sau problemele ocluzale (mușcătura) pot adesea contribui la o postură nefuncțională.

Legatura dintre posturologie si stomatologie

E posibil să nu asociați adesea postura cu sănătatea orală, însă studiile recente au dezvăluit o legătură puternică între aceste două domenii.

Postura corpului nostru poate fi influențată de o mulțime de factori, unul dintre aceștia fiind alinierea și starea dinților noștri. Invers, modul în care ne ținem corpul și poziția capului în raport cu restul corpului pot afecta sănătatea dinților și a întregului sistem stomatologic.

Legătura dintre posturologie și stomatologie este bine fundamentată de studiile științifice. Cercetările recente arată că problemele dentare, precum ocluzia dentară defectuoasă (adică modul în care se întâlnesc dinții de sus cu cei de jos atunci când închidem gura) sau poziția incorectă a dinților, pot influența negativ poziția naturală a corpului. Aceasta duce la un lanț de reacții: mușchii masticatori sunt nevoiți să se adapteze la aceste imperfecțiuni, ceea ce afectează în special zona cervicală și poate provoca dureri de gât, dureri de cap sau migrene.

posturologie stomatologie Posturologie și Stomatologie: Cum Influențează Postura Noastră Sănătatea Dinților?

În același sens, o postură necorespunzătoare poate conduce la probleme dentare. De exemplu, o poziție greșită a capului poate determina o presiune inegală asupra dinților, ceea ce poate duce la uzură excesivă sau poate provoca probleme ale articulației temporomandibulare.

Din acest motiv, stomatologii și posturologii ar trebui să colaboreze îndeaproape pentru a asigura un tratament holistic al pacienților, ținând cont atât de alinierea dinților cât și de postura corpului. Este o abordare care subliniază cât de mult sunt conectate diferite părți ale corpului nostru și cât de important este să ne ocupăm de sănătatea noastră într-un mod cuprinzător.

Problemele stomatologice, precum dinții înghesuiți, mușcătura defectuoasă sau lipsa unor dinți, pot contribui la aceste modificări nefavorabile, generând probleme cervicale, migrene și alte simptome neplăcute. Aceasta se datorează faptului că mușchii masticatori trebuie să se adapteze acestor imperfecțiuni, ceea ce afectează în principal mușchii cervicali.

Cu toate acestea, această situație nu este fără soluții. Stomatologia are un rol important în restabilirea unei posturi adecvate. Printr-o corecție atentă a problemelor dentare se poate îmbunătăți funcționarea mușchilor și se poate ajusta poziția coloanei cervicale. Astfel, disconfortul și durerea sunt diminuate, iar calitatea vieții este îmbunătățită.

Un exemplu palpabil este legătura dintre dinți și postură. Având în vedere că fiecare componentă a sistemului nostru osos este vitală și că orice disfuncție poate afecta întreg sistemul, o aliniere defectuoasă a mandibulei poate declanșa o serie de probleme care afectează postura și echilibrul nostru. De la dureri de cap și de spate, până la afecțiuni ORL și dezechilibru, toate aceste simptome pot fi atribuite unei poziții incorecte a mandibulei.

Studiile recente au adus dovezi concludente despre legătura dintre poziția mandibulei, alinierea dinților și efectele lor asupra posturii și echilibrului corporal. Rezultatele indică clar că ocluzia dentară defectuoasă și alte probleme de aliniere a dinților pot perturba echilibrul și pot genera probleme posturale. Prin urmare, corecția acestor probleme prin metode stomatologice poate duce la îmbunătățirea echilibrului și a posturii.

Impactul Posturii asupra Sănătății Orale

Postura nu afectează doar coloana vertebrală și mușchii, ci are și un impact semnificativ asupra sănătății orale. De exemplu, o postură a capului înainte și o curbă cifotică la nivelul gâtului pot cauza o ocluzie inadecvată (întâlnirea neregulată a dinților de sus cu cei de jos) și probleme ale articulației temporomandibulare (ATM). Aceste probleme pot conduce la uzura (tocirea) excesivă a dinților, la afectarea gingiilor și la probleme ale osului maxilar.

postura dinti Posturologie și Stomatologie: Cum Influențează Postura Noastră Sănătatea Dinților?

Mai mult, postura incorectă poate duce la disfuncție temporomandibulară, un termen care înglobează o serie de afecțiuni dureroase ale articulației dintre mandibulă și osul temporal al craniului. Simptomele specifice includ durere în jurul urechii, dificultate la masticație, apăsare în zona feței și chiar dureri de cap.

O altă problemă comună este sindromul durerii orofaciale care se referă la durerile cronice ale feței, gâtului și la nivelul gurii care pot afecta mestecarea, somnul și chiar vorbirea. Sindromul durerii orofaciale poate fi adesea atribuit posturii capului.

Cum poate Stomatologia să îmbunătățească Postura?

În fața acestor probleme, este evident că stomatologia poate juca un rol important în îmbunătățirea posturii pacienților. Prin abordarea și rectificarea problemelor rezultate din poziționarea inadecvată a dento-maxilarelor, stomatologii pot ajuta la alinierea corectă a gâtului și a spatelui.

Unul dintre tratamentele aplicate în ortodonție presupune îmbunătățirea poziției dinților și a ocluziei prin folosirea unor aparate dentare ortodontice speciale. Aceasta poate duce la o aliniere mai bună a mandibulei și poate ajuta la corectarea posturii capului. În unele cazuri, ortodonția poate fi combinată cu fizioterapia, pentru a oferi pacienților o abordare holistică a problemei.

De asemenea, stomatologii pot oferi sfaturi pacienților legate de obiceiurile zilnice care ar putea afecta atât poziția corpului, cât și sănătatea orală, cum ar fi postura în timpul mesei sau în timpul somnului.

Prin urmare, stomatologia are un rol esențial în îmbunătățirea posturii și în prevenirea multor probleme de sănătate care își au originea într-o postură incorectă.

Cat costa evaluarea posturala

Pret screening postural pentru corelarea analizei ocluziei dentare in raport cu full body alignment: 300 lei

Screeningul postural pentru corelarea analizei ocluziei dentare in raport cu full body alignment include:
✅ sedinta de evaluare postrurala clinica, realizata in-house de kinetoterapeut licentiat
✅ evaluarea posturii statice utilizand software specializat si tehnologie AI pentru masurarea cu precizie a unghiurilor și distanțelor liniare ale deplasărilor posturii
✅ analiza posturală  asistată cu AI Computer Vision a mișcării și compoziției corporale
✅ recomandari personalizate pentru corectarea modificarilor patologice ale posturii in scopul imbunatatirii ocluziei dentare
✅ recomandari de analiza inter-disciplinara a cazului (ortodontie si ortopedie dento-faciala, protetica dentara, chirurgie oro-maxilo-faciala, kinetoterapei etc.)
✅ sedinta de follow up la 3 sau 6 luni, in functie de varsta pacientului

Scanare Digitala 4D Dentistry™ powered by Modjaw™ la Clinica Stomatologica DentalMed Luxury Bucuresti. Este cel mai nou si complex protocol de analiza si diagnostic din stomatologie la acest moment din lume, folosind modelarea 3D, miscarea maxilarului si ocluzia dinamica a pacientilor

În concluzie, există o relație definitorie între posturologie și stomatologie, iar sănătatea orală și postura corporală sunt mai interconectate decât am putea crede la prima vedere.

Este imperativ să acordăm atenție nu numai sănătății noastre orale, dar și posturii noastre, pentru a asigura un echilibru complet al sănătății noastre fizice.

Autori: Dr. Sabina Tonea, fiziokinetoterapeut Emil Peptea