Sedare constienta medicamentoasa

Cand nu ajuta metodele de ghidare comportamentala plus inhalosedarea adaugam inca un mijloc – sedarea medicamentoasa. La momentul de fata ar fi bine sa fie facuta de un medic anestezist in cabinet cu monitorizarea potrivita astfel incat medicul anestezist monitorizeaza copilul si are grija sa il supravegheze si medicul stomatolog abordeaza copilul si trateaza dintii.

Trebuie intai si intai precizat si facuta deosebirea intre termenii populari si practic ce se intampla. Sedare nu inseamna – sau prezenta medicului anestezist – nu inseamna ca am anesteziat copilul. Copilul nu doarme. Este perfect constient, nu administram nimic pe vena, este un sirop pe care il bea copilul, asteptam sa isi faca efectul fie 20 de minute fie 40 de minute si in felul acesta putem opera, continua sa oferim tratamentele propriu zise la dinti.

Copilul ramane constient, cu toate reflexele controlate. Sub nici o forma nu ajunem la o situatie in care copilul este pus intr-un pericol. Ramane constient, cooperant, face orice i se cere, toata anxietatea lui este diminuata sau anulata. Deci el nu mai este ingrijorat si timid de ce urmeaza. Ce vrea acesta de la mine sau ce se intampla cu mine sau ce o sa fie acum sau ce o sa faci cu ala, o sa faci cu asta? Nu mai poate sa aplice toate traumatismele astea sau experientele negative pe care le are din trecut sau imaginatia lui vasta si negativa pe care, ce sa fac, o are mare parte dintre copii, din populatie.

Bineinteles ca nu orice copil este candidat la o astfel de procedura si atunci este inca o varianta in care neputand sa il sedam medicamentos in cabinet –  recurgem la anestezie generala si atunci trebuie sa aflam si sa avem o anamneza foarte buna inainte sa administram – ca orice medicament pe care il alegem sa il administram la pacientii nostri.