fbpx

Sedare usoara (constienta) medicamentoasa

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Cand inhalosedarea si ghidarea comportamentala nu sunt suficiente, “sedarea constienta medicamentoasa” devine optiunea de electie pentru tratamentul dentar al copiilor, in conditii de siguranta si fara risc de a-i traumatiza pe micutii pacienti
Sedarea usoara (constienta) medicamentoasa nu este anestezie generala!

1. Ce este sedarea usoara (constienta) medicamentoasa?

In cadrul sedarii usoare (constiente) medicamentoase pacientul nu este adormit, este cooperant si are reflexele prezente si nu se administreaza nimic pe vena. Se realizeaza de catre medicul anestezist specializat in tratamente pentru copii. 

Sedarea usoara (constienta) medicamentoasa este urmatoarea optiune pentru tratamentul dentar al copiilor, atunci cand metodele premergatoare nu au dat rezultate. Ghidarea comportamentala sau ghidarea comportamentala insotita de inhalosedare sunt metodele de baza din arsenalul de sedari moderne, aflat la dispozitia medicului pedodont. Despre conceptul de “Sedare usoara (constienta) medicamentoasa”, dr. Amiel Stroianu, medic stomatolot specialist pedodont Israel si coordonator al departamentului de stomatologie pediatrica din cadrul clinicii stomatologice DentalMed, a explicat in ce consta si care sunt beneficiile acestui tip de sedare. Invitat al Izabelei Panescu la DIGi24, in cadrul emisiunii Tinerete fara Batranete, dr Amiel Stroianu este cel care a implementat in Romania pentru prima oara in 2007 aceasta tehnica moderna de sedare in cadrul clinicii DentalMed. Spunem cu mandrie ca suntem in continuare SINGURA CLINICA DENTARA din Romania care ofera aceasta optiune de realizare a tratamentelor dentare pentru copii. 

2. Unde se realizeaza sedarea constienta medicamentoasa?

Sedarea usoara (constienta) medicamentoasa se realizeaza in cadrul clinicii DentalMed, de catre echipa medicala formata din medicul anestezist specializat in tratamente pentru copii si medicul stomatolog specializat in tratamente pentru copii (pedodont).

3. In timpul sedarii constiente medicamentoase pacientul copil este adormit?

Este important ca parintii sa inteleaga corect conceptul de SEDARE si sa nu il confunde cu ANESTEZIA GENERALA, cand tratamentul se desfasoara in spital si pacientul este adormit. Pe parcursul sedarii constiente medicamentoase pacientul copil nu este adormit, colaboreaza si interactioneaza activ cu echipa medicala.  SEDAREA CONSTIENTA MEDICAMENTOASA este un mijloc de sedare care are avantajul asigurarii unui nivel de cooperare din partea pacientului copil mult mai mare decat daca am realiza doar ghidarea comportamentala sau ghidarea comportamentala plus inhalosedare, insa copilul este perfect constient.

4. Care sunt substantele care se administreaza in cadrul sedarii usoare (constiente) medicamentoase si care sunt mecanismele de functionare?

Extrem de importanta este administrarea substantelor de sedare: NU administram nimic pe vena!, sedarea se face administrand un sirop pe care copilul il bea, dupa care asteptam sa isi faca efectul intre 20 – 40 de minute si apoi debuteaza tratamentul dentar propriu-zis. Copilul ramane constient, cooperant, urmeaza instructiunile medicului dentist si toata anxietatea lui este diminuata sau anulata. El nu mai este timid sau ingrijorat de ceea ce urmeaza. Aflat sub efectul sedarii constiente medicamentoase, micutul pacient nu mai poate sa fie influentat negativ de toate traumatismele vechi si experientele negative pe care le-a avut in trecut, sau de ganduri care il sperie, produse de imaginatia bogata, specifica celor mici. Medicul anestezist asigura monitorizarea potrivita, supravegheaza pacientul si asigura contextul potrivit pentru medicul stomatolog, pentru desfasurarea tratamentul stomatologic in conditii optime.

5. In situatia in care nici ghidarea constienta medicamentoasa nu functioneaza, ce optiuni de tratament ne raman?

In situatia in care metodele de sedare in cabinetul stomatologic folosote pentru tratamentul dentar al copiilor :

nu au putut fi folosite sau nu au functionat, urmatorul pas este acela al tratamentului stomatologic pentru copii sub Anestezie Generala in SPITAL.

Data fiind incidenta din ce in ce mai mare a acestor situatii, clinica stomatologica DentalMed a dezvoltat un serviciu special de tratatament dentar sub anestezie generala, sub coordonarea doctorului Amiel Stroianu Israel. Desi in tari cu traditie in medicina pediatrica rezolvarea problemelor dentare la copii sub anestezie generala este un lucru obisnuit, in Romania acest proiect este unul de pionierat, DentalMed a fost practic prima clinica dentara din Romania capabila sa ofere acest serviciu in spital de pediatrie, in conditii de maxima siguranta pentru pacienti, ce permite rezolvarea tuturor problemelor dentare ale copilului intr-o singura sedinta de tratament stomatologic de maxim 2-3 ore.

Doresc o programare