Anestezie si sedare

 

Tipuri de sedare folosite pentru tratamentul dentar al ADULTILOR:

 • sedare constienta venoasa (i.v. sedation) pentru adulti. Poate include antiobioterapie.  Tratamentul stomatologic se realizeaza in cadrul clinicii, sub coordonarea echipei medicului anestezist. NU ESTE ANESTEZIE GENERALA!
 • anestezie generala EXCLUSIV IN SPITAL.  Tratamentul stomatologic se realizeaza in cadrul spitalele private partenere, sub coordonarea echipei de ATI a spitalului, de catre echipa medicala a clinicii DentalMed 

Tipuri de sedare folosite pentru tratamentul dentar al COPIILOR:

Sedarea CONSTIENTA venoasa pentru tratamentul dentar al adultilor

(i.v. sedation)

Durerea este un disconfort pentru toti pacietii insa, din fericire, in zilele noastre exista o varietate de tipuri de anestezii care cresc gradul de confort pe parcursul tratamentului. Una dintre cele mai eficiente metode de a tine durerea sub control este sedarea intravenoasa (i.v. sedation), care induce pacientului o stare de relaxare.

Medicul anestezist monotorizand pacientul pr parcursul sedarii

In cadrul clinicilor si cabinetelor stomatologice realizarea tratamentelor dentare sub sedare constientea venoasa (i.v. sedation) este o procedura ce se poate desfasura in conditii de siguranta DOAR pentru PACIENTII ADULTI! Pacientiilor copii nu le este recomandat acest tip de sedare intravenoasa in cabinet sau clinica medicala (cunoscut ca analogo-sedare/analgosedare), datorita riscurilor asociate varstei, care impun desfasurarea acestui tip de tratament pentru copii exclusiv intr-o unitate de tip spital.

In cazul copiilor a caror conditie nu permite tratamentul cu metodele de sedare considerate sigure pentru a se desfasura in cabinetul stomatologic (inhalosedarea sau sedarea usoara constienta medicamentoasa), se recomanda realizarea interventiilor dentare sub Anestezie Generala in SPITAL. Unicul spatiu in care tratamentul dentar sub anestezie generala se poate realiza in conditii de maxima siguranta pentru pacienti (COPII sau ADULTI) sunt unitatile medicale de tip SPITAL. Nu va lasati pacaliti de promisiunile de a-i fi realizat un tratament dentar sub anestezie generala copilului dumneavoastra intr-un cabinet sau clinica stomatologica! Oricat de complexa ar fi dotarea tehnologica a acestora, chiar si cand este prezent un medic anestezist, gestionarea corecta a riscurilor unui tratament sub anestezie generala nu poate fi realizata decat intr-un spital. Exista in prezent medici stomatologi care propun realizarea tratamentelor dentare (in special pentru copii) sub anestezie generala in cadrul unor cabinete sau clinici stomatologice. Recomandam parintilor o foarte buna documentare, solicitarea unei a doua opinii medicale de la medici specialisti pedodonti experimentati, deoarece liniile de ghidaj mondiale pentru stomatologia pediatrica recomanda UNITATILE MEDICALE DE TIP SPITAL ca unica solutie de tratament care asigura gradul maxim de siguranta si de acoperire a posibilelor riscuri pentru tratamentele stomatologice pentru copiii realizate sub anestezie generala. 

Ce este sedarea intravenoasa (i.v. sedation)?

monitor GE B30 Anestezie si sedare

Cand vi se face anestezie intravenoasa (sedare realizata prin vena), vi se administreaza o mica injectie in brat sau in spatele palmei. Asta va va face sa va simtiti mult mai relaxat in raport cu tratamentul pe care urmeaza sa il primiti, va inlatura frica si anxietatea.

Desi nu veti dormi, veti crede ca ati dormit. Multe persoane nu isi mai amintesc prea multe despre interventie postoperator.

Sedarea intravenoasa, in cazul interventiilor stomatologice, este completata de anestezia locala si nu este un inlocuitor al acesteia.

In timpul sedarii, pulsul si respiratia sunt monitorizate printr-un aparat ce se fixeaza pe deget. Uneori vi se poate administra oxigen.

In clinica DentalMed, toate interventiile sub sedare intravenoasa sunt monitorizare de catre o echipa medicala specializata: medic specialist ATI si asistenta ATI.

0 IMG 20191127 WA0027 1 Anestezie si sedare

Interventiile chirurgicale realizate in clinica DentalMed  conform conceptului One Stage Surgery beneficiaza de suportul anesteziei intravenoase, care permite echipei chirurgicale realizarea unor tratamente complexe intr-o sedinta unica de tratament, cu un beneficiu major pentru pacient.

Avantaje si beneficii ale sedarii intravenoase:

 • Sedarea intravenoasa (i.v. sedation) presupune evitarea anesteziei generale, drept urmare procedura este mult mai sigura!
 • Timpul de recuperare este foarte scurt.
 • Doza de administrare este adaptata in functie de pacient.
 • Efectul sedarii se resimte imediat.
 • Nu exista riscul de inecare!
 • Constienta este mentinuta pe toata durata interventiei! Acesta este un avantaj foarte important, deoarece pacientul poate coopera cu medicul si poate urma instructiunile acestuia.
 • Alternativele sedarii sunt efectuarea interventiei doar cu anestezie locala sau anestezie generala.

Dezavantaje si riscuri ale sedarii

 • Procedura necesita utilziarea unui cateter intravenos (fixarea unui dispozitiv la nivelul venei), astfel ca exista riscul de invinetire
 • Amnezia este un efect secundar comun dar pozitiv, avand in vedere ca multi pacienti nu isi doresc sa-si aminteasca ce s-a intamplat in timpul interventiei
 • Pacientul trebuie sa plece insotit.
 • Daca suspectacti ca sunteti insarcinata, nu veti putea primi sedare intravenoasa

 Ce trebuie sa fac inainte de administrarea sedarii

 • Este important sa va asigurati ca exista o persoana care sa va insoteasca la intoarcerea acasa si care sa va supravegheze dupa interventiei.
 • Este important sa nu mancati nimic cu 3 ore inainte de programare
 • Consumul de alcool trebuie evitat cu 24 de ore inainte de programare.
 • Daca urmat un tratament, continuati sa il luati in continuare, daca medicul dumneavoastra curant nu a indicat altceva.
 • Se recomanda tinuta confortabila, de evitat manecile stramte. In cazul femeilor, trebuie evitata oja sau unghiile false pentru ca pot interfera cu monitorizarea.

Plecarea acasa dupa tratament

Dupa finalizarea interventiei, veti ramane in clinica pana va simtiti bine sa plecati acasa. Este esential sa fiti insotit si condus acasa cu masina (nu cu mijloacele de transport in comun). Cand ajungeti acasa, este important sa va odihniti pentru restul zilei. Este indicat sa fiti supravegheat de o persoana adulta.

Este important:

 1. Sa nu conduceti masina
 2. Sa nu consumati alcool
 3. Sa nu fumati
 4. Sa nu operati aparate electrive
 5. Sa nu supravegheati copii sau alte persoane dependente

Cum ma voi simti dupa operatie?

Este posibil sa simtiti o usoara ameteala, umflaturi, inclestari ale falcilor sau discomfort timp de cateva zile dupa operatie. Este important sa urmati tratamentul medicamentos indicat de echipa medicala.

Antiinflamatorul se poate lua inainte ca efectul anesteziei locale sa treaca pentru a evita instalarea durerii. Daca durerea nu dispare dupa cateva zile de la operatie, contactati echipa medicala a clinicii.

Ce pot face imediat postoperator?

In primele 24 de ore, pentru a ajuta vindecarea plagii:

 • Evitati: bauturile fierbinti, alcoolul, fumatul, alimentele condimentate si exercitiile fizice
 • Nu utilizati apa de gura
 • Consumati alimente (moi) si bauturi care nu sunt fierbinti
 • Efectuati periajul (cu periuta speciala) cu miscari usoare, evitand plagile.

A doua zi:

 • Incepeti sa folositi apa de gura. Veti face acest lucru de doua ori pe zi, dupa masa.

Poate merge ceva rau?

Pot sa apara sangerari. In situatia in care se intampla asta, utilizati o compresa de tifon sau un plic de ceai uscat, presati pe ea in zona in care sangereaza si tineti strans timp de 20 de minute. In situatia in care sangerarea devine mai abundenta si continua, contactati clinica.

Mai trebuie sa fac ceva?

Daca ati primit tratament cu antibiotic, aveti grija sa il urmati pana la capat pentru a evita infectia.

Firele de sutura vor fi eliminate dupa 10 – 12 zile.

TRATAMENTUL DENTAR sub ANESTEZIE GENERALA pentru COPII SI ADULTI

De multe ori varsta mica a copilului, imposibilitatea de a coopera si posibilele complicatii fac imposibila realizarea tratamentului stomatologic la copii chiar si sub inhalosedare cu protoxid de azot sau utilizand sedarea constienta medicamentoasa si impun efectuarea tratamentului dentar sub anestezie generala.

Data fiind incidenta din ce in ce mai mare a acestor probleme, clinica DentalMed a dezvoltat un serviciu special de tratatament sub anestezie generala, sub coordonarea doctorului Amiel Stroianu. Desi in tari cu traditie in medicina pediatrica rezolvarea problemelor dentare la copii sub anestezie generala este un lucru obisnuit, in Romania acest proiect este unul de pionierat.

Care este procedura de realizare a tratamentului dentar sub anestezie generala?

Se poate discuta despre beneficiile tratamentului dentar sub anestezie generala exclusiv in contextul in care acesta este realizat in conditii de siguranta maxima pentru pacientul copil. Acesta presupune ca interventia sa se realizeze in cadrul unui spital, dotat cu toata aparatura necesara unei sali de operatii, sub coordonarea departamentului de ATI, care are capabilitatea de a gestiona un tratament de aceasta natura in toate fazele desfasurarii acestuia.

Tratamentele dentare sub anestezie generala sunt realizate de catre echipa de medici pedodonti ai clinicii DentalMed in cadrul spitalelor private partenere. Interventiile sunt monitorizate si coordonate de catre  echipa de medici anestezisti ATI, specializati in tratamente pentru copii, si care impreuna cu medicii pedodonti asigura premisele pentru realizarea unor tratamente dentare cu rezultate remarcabile, imposibil de obtinut cu metodele clasice.

Cine sunt candidatii tratamentului dentar sub anestezie generala?

A. Pacientii copii cu nevoi speciale.

Copiii care sufera de afectiuni speciale (diferite tipuri de sindroame, afectiuni neurologice, autism etc) au nevoie de ingrijire dentara speciala, care in cele mai multe dintre situatii nu poate fi acordata decat sub anestezie generala, interventiile clasice in cabinetul dentar putand pune sanatatea copilului in pericol sau fiind imposibil de realizat fara cooperarea pacientului copil.

B. Pacientii copii de varste foarte mici, ce necesita un volum  mare de tratamente dentare.

Afectiunile dentare incep de la varste foarte fragede, necesitatea interventiilor complexe, de reabilitare a unui numar mare de dintisori, fiind prezenta inca de la varsta de 2, 3 ani.

De obicei la aceasta varsta copii au un grad de cooperare foarte scazut, existand riscul de a fi traumatizati printr-o interventie dentara clasica. In aceasta situatie, in urma unei evaluari dentare complete (din punct de vedere clinic si radiologic) a pacientului, medicul specialist pedodont poate recomanda realizarea tratamentului dentar sub anestezie generala, interventie care presupune rezolvarea tuturor problemelor dentare ale pacientului copil intr-o singura sedinta de tratament, a carei durata nu depaseste 3 ore.

DentalMed a fost prima clinica clinica dentara din Romania care a oferit optiunea realizarii acestui serviciu unic- tratment dentar sub anestezie generala la copii in conditii de maxima siguranta in spital de pediatrie, ce permite rezolvarea tuturor problemelor stomatologice ale copilului intr-o singura sedinta de tratament de maxim 2-3 ore. La finalul tratamentului dentar sub anestezie generala pacientul copil este complet reabilitat din punct de vedere dentar, rezultatele obtinute fiind absolut remarcabile. Sunt comprimate astfel serii intregi de sedinte de tratament clasice, realizate in cabinetul stomatologic, iar stresul copilului este redus la minim

C. Adultii ale caror probleme de sanatate care nu le permit realizarea in conditii de siguranta a tratamentului dentar in cadrul cabinetului sau clinicii stomatologice (pacienti cu afectiuni speciale: sindroame, autism, paralizii cerebrale, etc.)

Doresc o programare

Doresc o programare

SOLICITA O PROGRAMARE

+40 372 330 300

Sau completează formularul de mai jos si un reprezentant al clinicii noastre va va contacta in cel mai scurt timp posibil

CUM NE GASESTI

Locatie Waze clinica stomatologica

Calea 13 Septembrie nr. 102, Bl. 48A, 050727
Langa JW Marriot Grand Hotel Bucuresti

Urgențe non-stop

Piata Charles de Gaulle 4-6 Bucuresti (OPENING SOON)

Reguli Tratamente in Starea de Alerta

Dragi pacienti,


🔥 Costul aferent Protocolului de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid Stare Alerta in cadrul clinicii DentalMed va fi SUPORTAT INTEGRAL DE CATRE Clinica DentalMed, din consideratie pentru pacientii nostri si pentru conditiile speciale ale perioadei pe care o traversam. 🔥Protocolul de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid-19 Stare Alerta in cadrul clinicii DentalMed se refera la urmatoarele actiuni care sunt destinate limitarii raspandirii infectiei cu virusul SARS-COV2:

I. Echiparea personalului clinicii cu Echipamente Personale de Protectie (EPP) pentru echipa formata din medic + asistenta + receptie + personal de suport.

Echipamente Personale de Protectie (EPP) sunt elemente esentiale in asigurarea protectiei impotriva contaminarii cu posibilele infectii generate de virusi si bacterii. Aceste echipamente speciale sunt necesare pentru a proteja echipa medicala si pacientul de o posibila infectare cu virusul SARS-COV-2.

Enumeram mai jos doar cateva dintre echipamentele anti-covid folosite pentru protectia medicilor si a asistentelor care realizeaza tratamente dentare pe parcursul epidemiei de coronavirus:

✅ Masti militare de gaze (medic + asistenta) concepute pentru a fi folosite inclusiv in timpul atacurilor biologice si chimice pentru protectia medicilor si a asistentelor care asigura urgentele. Reprezinta nivelul maxim de protectie la nivelul fetei, asigurand acoperirea gurii, a nasului si a ochilor, intr-o maniera unitara si fara brese de securitate.
✅ Masti cu filtrare superioara (N95, KN95, FFP2, FFP3 standard sau echivalent) pentru situatiile in care nu se pot folosi mastile militare (medic + asistenta)
✅ Combinezoane impermeabile (medic + asistenta) pentru protectia corpului si a capului.
✅ Halate de unica folosinta (medic + asistenta)
✅ Manusi de unica folosinta (minim 2 randuri de manusi pentru fiecare dintre medici/asistente, conform protocoalelor internationale de echipare in conditii de epidemii)
✅ Capelina impermeabila (medic + asistenta)
✅ Cizme din PVC (medic + asistenta) pentru protectia superioara a piciorului.
✅ Protectie pentru incaltaminte (botosi speciali) (medic + asistenta)


II. Echiparea pacientului cu echipamente de unica folosinta constand in:

✅ manusi,
✅ masca chirurgicala,
✅ halat de unica folosinta,
✅ boneta/capelina unica folosinta

III. Dezinfectarea si sterilizarea spatiilor de lucru si a spatiilor comune folosind aparate si tehnologii care sa asigure maximul de eficienta in conditiile epidemiologice actuale. Clinica DentalMed foloseste cel mai sofisticat si complex sistem de sterilizare a aerului din cabinetul dentar de tratament, precum si din spatiile comune, asigurat cu ajutorul echipamentelor de nebulizare pentru sterilizarea aeromicroflorei, precum si a lampilor UV de mare putere.
La sfarsitul fiecarei sedinte de tratament personalul medical asigura dezinfectarea si sterilizarea suprafetelor si a aerului din cabinetul stomatologic, folosind substante biocide speciale, cu grad inalt de eficienta impotriva virusurilor, bacteriilor, pentru prevenirea riscului de propagare a infectiilor. Lampa UV, un instrument care asigura un raport foarte bun intre eficacitatea sterilizarii, respectiv timpul necesar expunerii la lumina ultravioletelor, este folosita de asemenea la finalul fiecare sedintei de tratament.

IV. Suplimentar masurilor recomandate de autoritati, clinica DentalMed procedeaza la:

✅ nebulizarea fiecaruia dintre cele 11 cabinetele stomatologice care sunt utilizate pentru tratamente dupa fiecare tura de lucru (5/6 ore de lucru). Fiecare cabinet stomatologic este astfel nebulizat de 2 ori pe zi, pentru a asigura maximul de siguranta pentru desfasurarea tratamentelor in perioada pandemiei de SARS-COV2.

✅ decontaminarea suprafetelor si a materialelor (inclusiv pentru piesele de imbracaminte ale pacientilor si personalului) folosind o tehnologie inovativa, pe care in Romania o are in dotare doar clinica stomatologica DentalMed (considerand companiile din domeniul medicinei dentare). Este vorba despre aparatul HYGIENIO, care dezinfecteaza cu ajutorul substantelor biocide anti-covid si a aburului proiectat la o temperatura de 160 de grade suprafete complexe, eficacitatea pe CORONAVIRUS fiind de 100% in 10 minute.


✅ Incepand cu 15.05.2020 serviciile medicale complete* ale clinicii DentalMed sunt disponibile pacientilor care au nevoie de tratament dentar.

________________________________________________________________

* Clinica DentalMed si-a reluat activitatea incepand cu 15 mai 2020, in parametrii recomandati de Biroul executiv național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, prin Decizia Nr. 26/3BExN/5 mai 2020.

In perioada existentei Starii de Alerta pe teritoriul Romaniei (15.05.2020 - pana la noi termene), accesarea serviciilor medicale oferite in cadrul clinicii DentalMed se va face luand in considerare necesitatea aplicarii unui Protocol special de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid Stare Alerta. Protocolul de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid Stare Alerta este temporar, valabil exclusiv in perioada existentei starii de alerta pe teritoriul Romaniei sau pana la eliminarea masurilor de prevenire și limitare a răspândirii infecției cu COVID-19, stabilite de reglementările legale în vigoare adoptate de autorități.
__________________________________________________________
Echipa DentalMed a fost in permanenta in legatura cu pacientii, inclusiv in perioada Starii de Urgenta nationala, si va ramane la dispozitia pacientilor, folosind mijloacele de comunicare:

☎ Telefon: 0372 330 300 || 031 803 01 70
📧 Email: contact@dental-med.ro
💻 Chat: www.dental-med.ro
__________________________________________________________Sanatatea nu are pret!


Va multumim!
Echipa DentalMed