Anestezie si sedare

Am implementat Cel Mai Sigur Protocol Stomatologic din Romania FĂRĂ Taxă Covid19 pentru pacienți

 

Autor: Dr. Adrian Ciocanea

Tipuri de sedare folosite pentru tratamentul dentar al ADULTILOR:

 • sedare constienta venoasa (i.v. sedation) pentru adulti. Poate include antiobioterapie.  Tratamentul stomatologic se realizeaza in cadrul clinicii, sub coordonarea echipei medicului anestezist. NU ESTE ANESTEZIE GENERALA!
 • anestezie generala EXCLUSIV IN SPITAL.  Tratamentul stomatologic se realizeaza in cadrul spitalele private partenere, sub coordonarea echipei de ATI a spitalului, de catre echipa medicala a clinicii DentalMed 

Tipuri de sedare folosite pentru tratamentul dentar al COPIILOR:

Sedarea CONSTIENTA venoasa pentru tratamentul dentar al adultilor (i.v. sedation)

Durerea este un disconfort pentru toti pacietii insa, din fericire, in zilele noastre exista o varietate de tipuri de anestezii care cresc gradul de confort pe parcursul tratamentului. Una dintre cele mai eficiente metode de a tine durerea sub control este sedarea intravenoasa (i.v. sedation), care induce pacientului o stare de relaxare.

Medicul anestezist monotorizand pacientul pr parcursul sedarii

In cadrul clinicilor si cabinetelor stomatologice realizarea tratamentelor dentare sub sedare constientea venoasa (i.v. sedation) este o procedura ce se poate desfasura in conditii de siguranta DOAR pentru PACIENTII ADULTI! Pacientiilor copii nu le este recomandat acest tip de sedare intravenoasa in cabinet sau clinica medicala (cunoscut ca analogo-sedare/analgosedare), datorita riscurilor asociate varstei, care impun desfasurarea acestui tip de tratament pentru copii exclusiv intr-o unitate de tip spital.

In cazul copiilor a caror conditie nu permite tratamentul cu metodele de sedare considerate sigure pentru a se desfasura in cabinetul stomatologic (inhalosedarea sau sedarea usoara constienta medicamentoasa), se recomanda realizarea interventiilor dentare sub Anestezie Generala in SPITAL. Unicul spatiu in care tratamentul dentar sub anestezie generala se poate realiza in conditii de maxima siguranta pentru pacienti (COPII sau ADULTI) sunt unitatile medicale de tip SPITAL. Nu va lasati pacaliti de promisiunile de a-i fi realizat un tratament dentar sub anestezie generala copilului dumneavoastra intr-un cabinet sau clinica stomatologica! Oricat de complexa ar fi dotarea tehnologica a acestora, chiar si cand este prezent un medic anestezist, gestionarea corecta a riscurilor unui tratament sub anestezie generala nu poate fi realizata decat intr-un spital. Exista in prezent medici stomatologi care propun realizarea tratamentelor dentare (in special pentru copii) sub anestezie generala in cadrul unor cabinete sau clinici stomatologice. Recomandam parintilor o foarte buna documentare, solicitarea unei a doua opinii medicale de la medici specialisti pedodonti experimentati, deoarece liniile de ghidaj mondiale pentru stomatologia pediatrica recomanda UNITATILE MEDICALE DE TIP SPITAL ca unica solutie de tratament care asigura gradul maxim de siguranta si de acoperire a posibilelor riscuri pentru tratamentele stomatologice pentru copiii realizate sub anestezie generala. 

Ce este sedarea intravenoasa (i.v. sedation)?

monitor GE B30 Anestezie si sedare

Cand vi se face anestezie intravenoasa (sedare realizata prin vena), vi se administreaza o mica injectie in brat sau in spatele palmei. Asta va va face sa va simtiti mult mai relaxat in raport cu tratamentul pe care urmeaza sa il primiti, va inlatura frica si anxietatea.

Desi nu veti dormi, veti crede ca ati dormit. Multe persoane nu isi mai amintesc prea multe despre interventie postoperator.

Sedarea intravenoasa, in cazul interventiilor stomatologice, este completata de anestezia locala si nu este un inlocuitor al acesteia.

In timpul sedarii, pulsul si respiratia sunt monitorizate printr-un aparat ce se fixeaza pe deget. Uneori vi se poate administra oxigen.

In clinica DentalMed, toate interventiile sub sedare intravenoasa sunt monitorizare de catre o echipa medicala specializata: medic specialist ATI si asistenta ATI.

0 IMG 20191127 WA0027 1 Anestezie si sedare

Interventiile chirurgicale realizate in clinica DentalMed  conform conceptului One Stage Surgery beneficiaza de suportul anesteziei intravenoase, care permite echipei chirurgicale realizarea unor tratamente complexe intr-o sedinta unica de tratament, cu un beneficiu major pentru pacient.

Avantaje si beneficii ale sedarii intravenoase:

 • Sedarea intravenoasa (i.v. sedation) presupune evitarea anesteziei generale, drept urmare procedura este mult mai sigura!
 • Timpul de recuperare este foarte scurt.
 • Doza de administrare este adaptata in functie de pacient.
 • Efectul sedarii se resimte imediat.
 • Nu exista riscul de inecare!
 • Constienta este mentinuta pe toata durata interventiei! Acesta este un avantaj foarte important, deoarece pacientul poate coopera cu medicul si poate urma instructiunile acestuia.
 • Alternativele sedarii sunt efectuarea interventiei doar cu anestezie locala sau anestezie generala.

Dezavantaje si riscuri ale sedarii

 • Procedura necesita utilziarea unui cateter intravenos (fixarea unui dispozitiv la nivelul venei), astfel ca exista riscul de invinetire
 • Amnezia este un efect secundar comun dar pozitiv, avand in vedere ca multi pacienti nu isi doresc sa-si aminteasca ce s-a intamplat in timpul interventiei
 • Pacientul trebuie sa plece insotit.
 • Daca suspectacti ca sunteti insarcinata, nu veti putea primi sedare intravenoasa

 Ce trebuie sa fac inainte de administrarea sedarii

 • Este important sa va asigurati ca exista o persoana care sa va insoteasca la intoarcerea acasa si care sa va supravegheze dupa interventiei.
 • Este important sa nu mancati nimic cu 3 ore inainte de programare
 • Consumul de alcool trebuie evitat cu 24 de ore inainte de programare.
 • Daca urmat un tratament, continuati sa il luati in continuare, daca medicul dumneavoastra curant nu a indicat altceva.
 • Se recomanda tinuta confortabila, de evitat manecile stramte. In cazul femeilor, trebuie evitata oja sau unghiile false pentru ca pot interfera cu monitorizarea.

Plecarea acasa dupa tratament

Dupa finalizarea interventiei, veti ramane in clinica pana va simtiti bine sa plecati acasa. Este esential sa fiti insotit si condus acasa cu masina (nu cu mijloacele de transport in comun). Cand ajungeti acasa, este important sa va odihniti pentru restul zilei. Este indicat sa fiti supravegheat de o persoana adulta.

Este important:

 1. Sa nu conduceti masina
 2. Sa nu consumati alcool
 3. Sa nu fumati
 4. Sa nu operati aparate electrive
 5. Sa nu supravegheati copii sau alte persoane dependente

Intrebari frecvente despre sedare intravenoasa

Cum ma voi simti dupa operatie?

Este posibil sa simtiti o usoara ameteala, umflaturi, inclestari ale falcilor sau discomfort timp de cateva zile dupa operatie. Este important sa urmati tratamentul medicamentos indicat de echipa medicala.

Antiinflamatorul se poate lua inainte ca efectul anesteziei locale sa treaca pentru a evita instalarea durerii. Daca durerea nu dispare dupa cateva zile de la operatie, contactati echipa medicala a clinicii.

Ce pot face imediat postoperator?

In primele 24 de ore, pentru a ajuta vindecarea plagii:
– Evitati: bauturile fierbinti, alcoolul, fumatul, alimentele condimentate si exercitiile fizice
– Nu utilizati apa de gura
– Consumati alimente (moi) si bauturi care nu sunt fierbinti
– Efectuati periajul (cu periuta speciala) cu miscari usoare, evitand plagile.

A doua zi:
– Incepeti sa folositi apa de gura. Veti face acest lucru de doua ori pe zi, dupa masa.

Poate merge ceva rau?

Pot sa apara sangerari. In situatia in care se intampla asta, utilizati o compresa de tifon sau un plic de ceai uscat, presati pe ea in zona in care sangereaza si tineti strans timp de 20 de minute. In situatia in care sangerarea devine mai abundenta si continua, contactati clinica.

Mai trebuie sa fac ceva?

Daca ati primit tratament cu antibiotic, aveti grija sa il urmati pana la capat pentru a evita infectia.
Firele de sutura vor fi eliminate dupa 10 – 12 zile.

TRATAMENTUL DENTAR sub ANESTEZIE GENERALA pentru COPII SI ADULTI

De multe ori varsta mica a copilului, imposibilitatea de a coopera si posibilele complicatii fac imposibila realizarea tratamentului stomatologic la copii chiar si sub inhalosedare cu protoxid de azot sau utilizand sedarea constienta medicamentoasa si impun efectuarea tratamentului dentar sub anestezie generala.

Data fiind incidenta din ce in ce mai mare a acestor probleme, clinica DentalMed a dezvoltat un serviciu special de tratatament sub anestezie generala, sub coordonarea doctorului Amiel Stroianu. Desi in tari cu traditie in medicina pediatrica rezolvarea problemelor dentare la copii sub anestezie generala este un lucru obisnuit, in Romania acest proiect este unul de pionierat.

Care este procedura de realizare a tratamentului dentar sub anestezie generala?

Se poate discuta despre beneficiile tratamentului dentar sub anestezie generala exclusiv in contextul in care acesta este realizat in conditii de siguranta maxima pentru pacientul copil. Acesta presupune ca interventia sa se realizeze in cadrul unui spital, dotat cu toata aparatura necesara unei sali de operatii, sub coordonarea departamentului de ATI, care are capabilitatea de a gestiona un tratament de aceasta natura in toate fazele desfasurarii acestuia.

Tratamentele dentare sub anestezie generala sunt realizate de catre echipa de medici pedodonti ai clinicii DentalMed in cadrul spitalelor private partenere. Interventiile sunt monitorizate si coordonate de catre  echipa de medici anestezisti ATI, specializati in tratamente pentru copii, si care impreuna cu medicii pedodonti asigura premisele pentru realizarea unor tratamente dentare cu rezultate remarcabile, imposibil de obtinut cu metodele clasice.

Cine sunt candidatii tratamentului dentar sub anestezie generala?

A. Pacientii copii cu nevoi speciale.

Copiii care sufera de afectiuni speciale (diferite tipuri de sindroame, afectiuni neurologice, autism etc) au nevoie de ingrijire dentara speciala, care in cele mai multe dintre situatii nu poate fi acordata decat sub anestezie generala, interventiile clasice in cabinetul dentar putand pune sanatatea copilului in pericol sau fiind imposibil de realizat fara cooperarea pacientului copil.

B. Pacientii copii de varste foarte mici, ce necesita un volum  mare de tratamente dentare.

Afectiunile dentare incep de la varste foarte fragede, necesitatea interventiilor complexe, de reabilitare a unui numar mare de dintisori, fiind prezenta inca de la varsta de 2, 3 ani.

De obicei la aceasta varsta copii au un grad de cooperare foarte scazut, existand riscul de a fi traumatizati printr-o interventie dentara clasica. In aceasta situatie, in urma unei evaluari dentare complete (din punct de vedere clinic si radiologic) a pacientului, medicul specialist pedodont poate recomanda realizarea tratamentului dentar sub anestezie generala, interventie care presupune rezolvarea tuturor problemelor dentare ale pacientului copil intr-o singura sedinta de tratament, a carei durata nu depaseste 3 ore.

DentalMed a fost prima clinica clinica dentara din Romania care a oferit optiunea realizarii acestui serviciu unic- tratment dentar sub anestezie generala la copii in conditii de maxima siguranta in spital de pediatrie, ce permite rezolvarea tuturor problemelor stomatologice ale copilului intr-o singura sedinta de tratament de maxim 2-3 ore. La finalul tratamentului dentar sub anestezie generala pacientul copil este complet reabilitat din punct de vedere dentar, rezultatele obtinute fiind absolut remarcabile. Sunt comprimate astfel serii intregi de sedinte de tratament clasice, realizate in cabinetul stomatologic, iar stresul copilului este redus la minim

C. Adultii ale caror probleme de sanatate care nu le permit realizarea in conditii de siguranta a tratamentului dentar in cadrul cabinetului sau clinicii stomatologice (pacienti cu afectiuni speciale: sindroame, autism, paralizii cerebrale, etc.)

Autor: Dr. Adrian Ciocanea

Ce spun pacientii nostri


Totul la superlativ! Încă de la intrare realizezi că ești în siguranță 100% datorită măsurilor de protecție și igienă acordate. Personalul amabil și atent. Îmi place foarte mult faptul că primești din timp mesaj pentru a nu uita data și ora programării. Despre personalul medical nu pot spune decât un singur lucru: profesioniști desăvârșiți! În mâinile lor uiți cu desăvârșire de “frica de dentist!”. Succes în continuare și mulțumesc pentru tot!

Cornel Cioaca, Google Review


In copilarie am avut o experienta nefericita cu un stomatolog si de atunci am capatat o trauma, nevoia insa m-a obligat sa apelez la serviciile unui stomatolog, intamplator am ajuns la aceasta clinica, ma bucur enorm, au foarte multa rabdare si au dat dovada de profesionalism, acum ma duc cu drag la stomatolog, nu as fi crezut asa ceva niciodata!

Corina Z., Google Review

Echipa anestezie si sedare

Codruta Negoitescu

Dr. Codruta Negoitescu

Medic specialist anestezist pentru copii

Sectia ORL SPITALUL DE COPII GRIGORE ALEXANDRESCU