fbpx

Plombe Dentare Moderne

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

În lumea stomatologiei, există numeroase proceduri menite să ne garanteze un zâmbet frumos şi sănătatea orală. Unul dintre cele mai frecvente tratamente este plombarea cariilor dentare.

Acest articol va pătrunde în profunzimea cauzelor problemelor dentare și va discuta despre tipurile de plombe dentare: atât cele clasice, cât și tehnici moderne ca restaurările directe sau tehnica adezivă prin injectare.

Autor: Dr. Bogdan Burducea

Cauzele cariilor dentare

Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate orală, fiind cauzate pe de o parte de bacteriile care exista în flora orală, pe de altă parte de alimentația bogată in zaharuri și carbohidrați, precum și insuficienta sau incorecta igienizare a danturii. Bacteriile, combinate cu resturile de mâncare și salivă, formează placa dentară care produce acizi care erodează smalțul danturii rezultand astfel cariile dentare.

Plombe dentare clasice

Plombele dentare clasice sunt de două tipuri – amalgam și compozit.

Amalgamul este un material argintiu, durabil și ieftin, dar nu este estetic.

Compozitul este o răşină albă ce se amestecă cu un material de umplutură special pentru a se asigura că plomba se potrivește perfect cu restul dintelui.

Plombe dentare moderne: Restaurări directe folosind compozit

Referindu-ne la plombele moderne, termenul tradițional de ‘plombe’ pare acum depășit. Astăzi, vorbim despre restaurări directe folosind compozit, o tehnică ce prezintă numeroase avantaje dacă este aplicată corect. Acest procedeu presupune un nivel ridicat de pregătire din partea medicului stomatolog.

Compozitul dentar, cel mai versatil material de restaurare dentară, este de fapt un amestec de siliciu și cuarț adăugate la o bază de rășină, devenind astfel un adevărat cameleon al stomatologiei. Compozitele moderne încorporează chiar particule de zirconiu, multe dintre ele fiind similare ceramicei.

WhatsApp Image 2024 04 03 at 16.21.36 1 Plombe Dentare Moderne

Aplicația de compozit se realizează sub izolație completă cu diga dentară. Diga este o folie de cauciuc non-alergenică care izolează total dinții ce urmează a fi restaurați de influența salivei, limbii sau a buzelor. Aceasta protejează pacientul de toate substanțele care vor condiționa suprafețele dentare. Mai mult, diga ajută la realizarea unei legături chimice ideale între compozit și dinte.

Pre-tratarea dintelui pentru aplicarea plombei dentare include utilizarea unei pulberi de oxid de aluminiu, a unui gel condiționant și a unui agent bicomponent de cuplare, asigurând astfel o legătură chimică solidă între dentină și compozit.

WhatsApp Image 2024 04 03 at 16.21.36 Plombe Dentare Moderne

Acest gen de compozit dentar are o extraordinară versatilitate. Există variante de compozit care înlocuiesc atât dentina, cât și smalțul. Astfel, dintele este restaurat cât mai aproape de forma sa naturală.

Se pune întrebarea: cât rezistă aceste restaurări dentare (“plombe moderne”)? Ei bine, ele se ‘tocesc’ similar structurilor naturale, ceea ce reprezintă un avantaj major. Dacă sunt realizate corect, aceste restaurări dentare nu interferează cu funcția masticatorie a danturii, ci dimpotrivă, ajută la reechilibrarea ei.

WhatsApp Image 2024 04 03 at 16.21.37 Plombe Dentare Moderne

Tehnica adezivă prin injectare (restaurari adezive prin injectare) pentru realizarea plombelor moderne: O evoluție în stomatologia modernă

În continuare, vom vorbi despre tehnica adezivă prin injectare, una dintre cele mai moderne metode de aplicare a plombelor. Într-o lume digitalizată și în plină evoluție, chiar și stomatologia se aliniază la trendul general, folosind cele mai noi aparate și tehnologii pentru a îmbunătăți procedurile tradiționale.

Tehnica adezivă prin injectare (restaurarile adezive prin injectare) aduce un nivel sporit de eficiență și precizie în procesul de plombare a dintelui cariat. Această metodă este considerată mai puțin invazivă, deoarece reduce cantitatea de țesut dentar care trebuie îndepărtată, fără a afecta micro-structura dentară.

Procedura începe cu pregătirea și uscarea dintelui, urmată de aplicarea adezivului dentar. Apoi, materialul de restaurare, de obicei compozitul, este injectat în cavitatea curățată, utilizând o seringă specială. Materialul de restaurare (compozitul) este injectat printr-un orificiu intr-o cheie transparenta din silicon, realizata personalizat de catre laboratorul de tehnica dentara, pe baza waxup ului creat de catre medicul protetician. Materialul se întărește rapid la contactul cu o lumină specială, asigurând o aderenta excelentă la smalț și o închidere ermetică.

IMT 1D Peu Plombe Dentare Moderne

Unul dintre principalele avantaje ale tehnicii adezive prin injectare este capacitatea de ajustare și modelare facilă a compozitului înainte de polimerizare, ceea ce oferă o adaptare perfectă la forma și culoarea dintelui natural. De asemenea, tehnica elimina riscul de goluri sau spații nedorite între dinte și plombă.

Tehnica adezivă prin injectare (restaurarea adeziva prin injectare) pentru realizarea plombelor dentare moderne oferă nu doar un rezultat funcțional superior, dar și unul estetic. Acest procedeu permite o restaurare aproape de perfectiune, făcând plomba (obturatia dentara) aproape nedetectabilă cu ochiul liber. In concluzie, tehnologia modernă aduce îmbunătățiri semnificative în domeniul stomatologic, ajutând la protejarea și prelungirea vieții dinților.

De ce să alegi DentalMed pentru realizarea unor plombe dentare sau inlocuirea unor plombe vechi?

Atunci când vine vorba de sănătatea orală, alegerea unei clinici dentare de top este esențială. Clinica Stomatologica DentalMed Luxury Bucuresti se distinge prin profesionalism, servicii de calitate și un mediu curat și prietenos.

Experiență și competență: Echipa dinamica de medici stomatologi de la DentalMed are o vastă experiență și competențe în domeniul stomatologic, specializați în realizarea plombelor (obturatiilor dentare), fie că sunt clasice sau moderne. Ei sunt mereu la curent cu cele mai noi tehnici și metode in stomatologie asigurându-se că pacienții beneficiază de cele mai bune servicii.

Soluții personalizate: La DentalMed, înțelegem că fiecare pacient are nevoi specifice. Prin urmare, oferim planuri de tratament personalizate, proiectate în funcție de nevoile individuale ale fiecarui pacient.

Tehnologie avansată: Utilizăm cele mai recente tehnologii și echipamente, inclusiv tehnica adezivă prin injectare și restaurări directe cu compozit, pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună îngrijire a sănătății orale.

Atmosferă relaxantă: Înțelegem că vizitele la dentist pot fi stresante pentru unii, așa că am creat o atmosferă relaxantă pentru toți pacienții noștri. Clinica noastră oferă un mediu curat, confortabil și prietenos in care să vă simțiți ca acasă.

Concluzie: Alegeți DentalMed pentru experiența completă în îngrijirea sănătății orale. Cu personalul nostru dedicat și expertiza noastră în domeniu, vă asigurăm că alegerea DentalMed reprezintă alegerea unei vieți cu un zâmbet sănătos și frumos!

Autor: Dr. Bogdan Burducea

Studiu de caz – inainte si dupa restaurari adezive