fbpx

Fatete dentare in Bucuresti

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autori: Dr. Raluca Baba, Dr. Mihaela Paligora

Fatetele dentare din portelan pot fi solutia pentru zambetul pe care vi l-ati dorit dintotdeauna!

Fatetele dentare (in engleza dental veneers) constituie o modalitate eleganta de a imbunatati zambetul, chiar si atunci cand exista o problema de forma, aliniament, lungime sau de pozita incorecta a dintilor.

Avand o grosime foarte redusa, fatetele necesita slefuirea unei cantitati foarte mici de smalt, uneori chiar deloc. Rezultatul este uimitor, dintii dumneavoastra vor avea culoarea, dimensiunea si forma dorita, pentru un zambet de Hollywood!

Fatete dentare
Fatete dentare

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare (numite uneori si fatete de portelan) sunt foite subtiri realizate din ceramica / portelan de culoarea dintilor, care se aplica pe suprafata exterioara a dintilor, pentru a imbunatati estetica acestora.

Fatetele sunt fixate pe suprafata dintilor, pentru a imbunatati culoarea, forma, marimea sau lungimea dintilor.

Fatete dentare

Fatete dentare din ceramica / portelan – din ce sunt realizate fatetele?

Fatetele dentare sunt piese de ceramica integrala care refac forma, culoarea si designul ideal al dintilor. Ele pot fi mai extinse sau mai subtiri, in functie de necesitatile pacientului. Fatetele dentare pot fi realizate prin presare sau prin frezare computerizata.

Fatetele dentare pot fi realizate din ceramica (portelan) sau din compozit (fatetele provizorii).

Care sunt etapele aplicarii fatetelor dentare?

Fiind un tratament estetic, realizarea fatetelor dentare necesita si implicarea pacientului in procesul de alegere a culorii si designului acestora.

De aceea, realizarea tratamentului estetic cu ajutorul fatetelor dentare incepe printr-o analiza estetica si functionala 3D a situatiei pacientului. Astfel, se efectueaza investigatii imagistice, respectiv o radiografie panoramica si fotografii de diagnostic, dupa care se realizarea proiectul DSD (Digital Smile Design) a viitorilor dinti.

Tehnica Digital Smile Design (DSD) este bazata pe simularea pe computer a esteticii zambetului, dupa care se  realizeaza in laboratorul dentar simularea intraorala a viitoarelor fatete dentare. Cand pacientul este multumit de felul in care arata proiectul digital al noulul sau zambet, echipa medicala incepe tratamentul estetic propriu-zis, tratament care presupune: slefuirea dintilor (daca fatetele necesita slefuire; exista si fatete dentare no prep, care permit aplicarea fara nicio slefuire), amprentarea si cimentarea fatetelor finale. Pe tot parcursul tratamentului, pacientul va purta fatete provizorii din compozit.

Avantajele fatetelor dentare

Cateva dintre avantajele fatetelor dentare sunt:

  • Aspect natural al dintilor
  • Gingiile tolereaza foarte bine portelanul
  • Nu se pateaza
  • Se poate alege nuanta de alb astfel incat dintii colorati sa fie albi din nou
  • Nu necesita asa de multa modelare precum coroanele, si arata mai bine decat acestea.

Ce contraindicații au fațetele dentare?

Contraindicatiile alegerii fatetelor dentare ca solutie de tratament protetic estetic sunt legate de:

  • prezenta unei afectari extinse a smaltului dentar
  • dizarmonii dento alveolare care necesita un tratament ortodontic
  • retractii gingivale
  • boala parodontala avansata
  • o igiena precara a pacientului

Toate acestea vor fi analizate in prealabil de echipa medicala si ii vor fi explicate pacientului, inainte de a incepe tratamentul protetic.

Fatete dentare cu ajutorul Digital Smile Design (DSD)

Astazi, noile tehnologii digitale schimba si domeniul stomatologiei. Digital Smile Design este un concept din estetica dentara care a schimbat modul de abordare a procesul de obtinere a zambetului dorit. Haideti sa aflam in ce consta acesta!

Digital Smile Design este o analiza digitala, estetica si functionala a zambetului pacientului, care il ajuta deopotriva pe medic, dar si pe pacient sa inteleaga neajunsurile cazului in fata caruia sa afla. Pe pacient, DSD il implica direct, acesta putand sa isi studieeze cu ajutorul simularilor digitale inconvenientele care il nemultumesc din punct de vedere al esteticii zambetului, si poate participa activ la corectia acestora. Digital Smile Design ii ofera pacientului o incredere mai mare in echipa medicala si in proiectul realizarii dintilor proprii, imbunatateste foarte mult comunicarea dintre medic si pacient si, de asemenea, imbunatateste foarte mult comunicarea dintre membrii echipei medicale. Membrii echipei medicale pot transmite informatii tehnice utile prin intermediul acestor analize digitale, realizate in principal pe fotografii.

Asadar, se fac fotografii si chiar materiale video cu zambetul pacientului si, bineinteles impreuna cu alte analize specifice, precum radiografii si Computer Tomograf, se trece la procesul obtinerii zambetului dorit, in care aceste noi tehnologii digitale joaca un rol major.

Digital Smile Design ne ajuta sa evaluam mult mai exact inegalitatile dintilor pacientului, sa masuram lungimea dintilor, sa putem redetermina proportii sau sa evaluam daca proportiile initiale sunt gresite (dintii sunt prea scurti sau prea lungi sau sunt intr-o pozitie defectuoasa) si putem, cu ajutor tehnologiei digitale DSD, sa repozitionam dintii in zona corecta si sa-i aratam pacientului imaginea proprie cu un zambet a caror dinti sunt perfect aliniati.

Dar concert, cum se ajunge la zambetul dorit de pacient?
Pe baza informatiilor primite in urma vizualizarii Digital Smile Design, laboratorul de tehnica dentara ne ceeaza un model din ceara sau un model computerizat. Medicul protetician il amprenteaza acest model si pe baza acestuia realizeaza niste piese protetice din compozit, pe care le aplica direct in gura pacientului, pentru ca pacientul sa se vizualizeze direct in oglinda si sa inteleaga daca este zambetul dorit. Daca pacientul este multumit cu situatia estetica propusa de echipa medicala, se trece la realizarea efectiva a etapelor de tratament, ce implica slefuirea dintilor, amprentarea si cimentarea fatetelor ceramice definitive. Pe tot parcursul tratamentului, deci pana la cimentarea finala a fatetelor din ceramica, pacienetul va purta niste fatete din compozit provizorii.

Asadar, Digital Smile Design (DSD) este un instrument foarte util de diagnosticare, care usureaza comunicarea medic stomatolog – pacient, ajutandu-l pe medic sa inteleaga mai bine ce isi doreste pacientul, iar pe pacient sa inteleaga cum va arata rezultatul final al lucrarilor de estetica dentara solicitate.

DSD este un instrument care imbunatateste foarte mult comunicarea dintre medic si pacient si creste incredea pacientului in proiectul realizarii zambetului dorit.

Pacientii care au trecut printr-o simulare de tip Digital Smile Design la final sunt mult mai increzatori in solutia propusa. Un pacient cu un zambet de care este multumit este constient de acest lucru, este mult mai increzator in sine, cu o calitate a vietii mult crescuta si zambeste cu incredere. Un pacient multumit de zambetul obtinut este un pacient cu o viata mult imbunatatita! Din experienta noastra, impactul social pe care zambetul il are aduce are beneficii majore, atat asupra calitatii vietii lor, precum si asupra psihicului.

Dar noile tehnologii digitale fac si mai usor si mai confortabil procesul de reabilitare a zambetului, pentru ca astazi nu se mai recurge la clasicele amprente dentare, ci la scanarea digitala intraorala.

Amprentarea dintilor se poate realiza in mod conventional, cu materiale de amprenta conventiale sau, actual, se poate realiza digital, prin scanare intraorala. Scanarea intraorala inseamna fotografierea cu o camera intraorala a tuturor detaliilor anatomice ale dintelui. In baza acestei scanari se realizeaza modele digitale printate, care ne ajuta in realizarea pieselor protetice finale. Scanarea digitala aduce in primul rand CONFORT! Amprentarea clasica, cu ajutorul materialor conventionale, poate crea senzatii de greata sau senzatii neplacute pacientului. Scanarea intraorala este mult mai comoda si se poate opri si relua atunci cand pacientul are nevoie de o pauza.

In plus, totul se desfasoara mult mai rapid.
Informatiile colectate in urma scanarii digitale sunt mult mai precise, ele sunt colectate aproape instant de catre laboratorul de tehnica dentara. In baza acestor informatii se realizeaza modele printate 3D care ne ajuta in realizarea fatetelor sau a coroanelor ceramice, a pieselor protetice dorite.

Un alt aspect extrem de important este acela ca noile tehnlogii ajuta si comunicarea cu laboratorul de tehnica dentara, iar echipa medic – tehnician dentar – pacient comunica mult mai bine si poate ajunge astfel mult mai repede la rezultatul dorit, totul in beneficiul pacientului.

Colaborarea intre medic si tehnician si pacient este foarte importanta pentru succesul tratamentului de estetica dentara.

Asadar, noile tehnologii digitale, precum Digital Smile Design, usureaza comunicarea, dar si transferul de informatii intre cabinetul stomatologic si laboratorul de tehnica dentara. In plus, fac mult mai confortabile pentru pacient vizitele la medicul stomatolog specializat in estetica si protetica dentara. Si astfel, zambetul dorit, care iti da incredere in propriile forte si te face sa te face sa te simti mult mai bine, poate fi obtinut mult mai repede si mai usor.

Cat costa fatetele dentare?

Pret fatete dentare ceramica
Pret fatete dentare compozit500 - 950 lei
Fateta IPS e.max (pretul/fateta difera in functie de complexitatea cazului)2500 - 3500 lei

Pretul fatetelor dentare este determinat de complexitatea lucrarii, de tipul de fateta ales si de calitatea materialelor si poate fi consultat pe pagina de tarife / fatete dentare pret.

Calculator pret fatete dentare

Introduceti numele tratamentului pentru care doriti sa aflati pretul sau alegeti categoria de tratamente care va intereseaza

Procedura/cod Pret
{{price.name}} {{price.price}} {{price.currency}} +-
  • {{price.name}}: {{price.price}} {{price.currency}}

Total: {{totals}} lei

Acesa este un deviz estimativ, realizat pe baza selectiei de tratamente pe care ati ales-o. Pentru un plan de tratament personalizat, va invitam sa ne contactati
Un consultant va prelua solicitarea in cel mai scurt timp.

Fatete dentare studii de caz (poze inainte si dupa)

Caz 1 FATETE DENTARE portelan

Caz 2 FATETE DENTARE portelan

Caz 3 FATETE DENTARE portelan

Caz 4 FATETE DENTARE portelan

Caz 5 FATETE DENTARE portelan

Caz 6 FATETE DENTARE portelan

Intrebari frecvente despre fatetele dentare

Cand este indicata aplicarea fatetelor dentare? Pentru ce tip de pacienti?

Indicatiile fatetelor cuprind defecte de forma, pozitie si culoare a dintilor, pentru pacientii a caror afectare a smaltului dentar este redusa.

Cât de rapid este procesul de realizare a fatetelor dentare? Se poate grăbi?

Procesul de realizare a fatetelor dentare cuprinde manopere de mare finete si prin urmare necesita alocare unor timpi de lucru adecvati. Tratamentul de estetica dentara care cuprinde realizare de fatete dentare poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani sau luni. Durata acestuia depinde de complexitatea cazului, precum si de necesitatea corelarii cu alte tratamente de natura stomatologica (cum ar fi problemele de aliniament ale dintilor = afectiuni din sfera ortodontiei sau probleme de natura gingivala, afectiuni din sfera parodontologiei, etc.).

Pentru aplicarea lucrărilor protetice fixe, de cele mai multe ori este necesară prepararea (şlefuirea) dinţilor. Este foarte important să se respecte cu stricteţe programările pentru probe în etapele de lucru și pentru cimentarea finală. Intârzierile pot conduce la afectarea integrității dinților șlefuiți sau la alte modificări care ar putea necesita refacerea lucrărilor protetice sau genera costuri adiţionale.

Șlefuirea inainte de aplicarea fațetelor afectează?

Desi slefuirea in cazul fatetelor este minimala, uneori este necesara o pregatire prealabila a smaltului dentar. 

Se poate ajunge la scoaterea nervului dintilor cu probleme, inainte de aplicarea fatelor dentare?

Da se poate ajunge, in cazuri rare, la extirparea nervului dentar. Cateva exemple cu astfel de situatii sunt: traume ale dintilor si prezenta unor obturatii coronare vechi sau aflate pe o suprafata extinsa a dintelui.

In cazul dintilor care prezinta o afectare prealabila a structurii dentare, in functie de gradul de afectare, echipa medicala va analiza oportunitatea unui tratament protetic prin coroane dentare. Sunt numeroase situatiile in care, din cauza afectarii masive a dintelui natural, varianta optima de tratament sa fie reprezentata de coroana dentara si nu de fateta dentara. 

Cum se aleg fatetele dentare potrivite?

Un tratament estetic optim este ales in functie de cazul pacientului si de ceea ce isi doreste acesta sa obtina, in limita posibilitatilor. De aceea, este necesara in prealabil o analiza atenta a situatiei dentare si a  exigentelor estetice ale pacientului. Dupa ce va avea toate informatiile necesare, medicul specialist in estetica dentara poate propune pacientului tratamentul cel mai potrivit cazului acestuia. Se va realiza o simulare computerizata a viitorului zambet (Digital Smile Desing – DSD) si una intraorala a viitoarelor fatete dentare, pentru a alege culoarea si designul potrivit fiecarui pacient in parte.

Fațetele dentare se pot sparge/ciobi? Dacă da, cum se repară?

Fatetele dentare sunt niste piese ceramice foarte fine. Dupa cum bine stim, orice este construit din ceramica se poate sparge sau ciobi, lucru care se poate intampla si in cazul fatetelor, chiar daca acestea sunt corect concepute şi realizate.

Pentru a evita insa aceste situatii, pacientul este informat de catre medicul protetician cu privire la indicatiile de purtare a fatetelor dentare. In cazul in care, totusi, apar astfel de situatii, fateta fracturata se inlocuieste cu una noua. 

Toata lumea poate purta fațete?

In ultima vreme, din ce in ce mai multi pacienti se pot bucura de o reconstructie a zambetului cu ajutorul fatetelor dentare. Desi o solutie eleganta si eficienta de reconfigurare a esteticii dentare, tratamentul cu fatete dentare nu este aplicabil tuturor pacientilor care isi doresc modificarea culorii sau a formei dintilor. Pentru a putea stabili daca pacientul este un candidat la purtarea fatetelor dentare, medicul specialist in estetica dentara va realiza in prealabil o analiza atenta a structurii dentare, a functiei si esteticii pacientului. In situatia in care fatetele dentare nu reprezinta solutia de electie sau solutia exclusiva de reconstituire a zambetului pacientului, medicul specialist in estetica dentara va recomanda solutiile alternative de tratament sau, atunci cand este necesar, o mixare tipurilor de reconstructii protetice (fatete si coroane dentare, spre exemplu).

Trebuie schimbate la o anumita perioada de timp?

Fatetele dentare, ca de altfel toate piesele protetice dentare, au nevoie de o ingrijire speciala (mententanta protetica) si, uneori, de inlocuire periodica.

Pacientul trebuie sa se prezinte la controale periodice pentru o reevaluare a starii de sanatate si a functionalitate a fatetelor dentare. Depinde de pacient si de cat de riguros este in urmarea indicatiilor de putare a fatetelor, astfel incat sa prelungeasca cat mai mult durata de viata a acestor piese. 

Trebuie sa ai grija la ce mananci?

In cazul pacientilor purtatori de fatete dentare este necesara respectarea unor indicatii stricte legate de alimentatie si igiena. Medicul specialist in esetica dentara va informa pacientul asupra acestor aspecte si va analiza starea fatetelor la fiecare control periodic, care este indicat a se realiza la fiecare 4-6 luni. In principiu, alimentatia pacientului va fi cea normală, evitand a muşca din alimente dure (fructe tari, mere, etc). 

Pot fatetele dentare să înlocuiescă tratamentul ortodontic?

Tratamentul protetic estetic prin fatete dentare poate inlocui un tratament ortodontic doar atunci cand anomaliile de pozitie si forma sunt minime. Acest lucru va fi analizat in prealabil de medicul estetician in colaborare cu medicul ortodont. Sunt numeroase situatiile in care tratamentul prin fatete dentare este precedat de unul ortodontic, pentru a obtine un maxim de rezultat, din punct de vedere estetic si functional.

Fatetele dentare sunt cea mai eficienta varianta atunci cand vine vorba de „perfect smile” sau Hollywood Smile?

Fatetele dentare reprezinta o solutie estetica foarte eficienta si cu beneficii majore pentru pacientii care isi doresc reconfigurari ale zambetului, insa, asa cum am explicat si mai devreme, indicatiile de realizare a fatetelor limiteaza adresabilitatea lor doar catre pacientii cu defecte de forma, culoare, pozitie si afectare dentara minimale. In prezent, medicina dentara ofera solutii extrem de variate si complexe pentru rezolvarea problemelor dentare cu care pacientii se confrunta. Este important ca pacientul sa aleaga o clinica stomatologica pregatita sa realizeze o analiza complexa a cazului, sa poata stabilit un diagnostic de certitudine, iar tratamentul stomatologic sa fie gestionat multidisciplinar. Echipa medicala interdisciplinara, formata din medici specialisti, va putea propune si transpune in realitate o solutie de tratment personalizata si optimizata cazului pacientului.

Care este cea mai des intalnita problema legata de fatele dentare?

Cea mai frecvent intalnita situatie ce poate sa apara in cazul fatetelor dentare este descimentarea. In acest caz, pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul stomatolog pentru recimentare. Alte probleme care pot sa apara sunt fisurarea sau fractura acestora. Aceste stituatii de cele mai multe ori apar ca urmare a unor evenimente nedorite, cum ar fi incizia alimentelor dure sau traumatismele.

Aplicarea sau folosirea fatetelor dentare este dureroasa?

Aplicarea fatetelor dentare poate sa fie o procedura neplacuta, insa de aceea exista anestezia locala. Folosirea lor nu ar trebui sa fie sub nici o forma dureroasa.

Se pot da jos fatetele dentare?

Da, fatele se pot indeparta, insa structura dentara va ramane afectata necesitand acoperirea cu o piesa protetica noua (fateta sau coroana). Pacientul trebuie sa inteleaga acest aspect inainte de opta pentru tratamentul cu fatete. 

Exista riscuri la acest tip de tratament?

Ca orice tip de tratament, aplicarea fatetelor dentare prezinta o serie de riscuri. In cazul fatetelor dentare, riscurile care pot sa apara sunt fractura structurii dentare subiacente sau necesitatea devitalizarii dintilor pe care sunt aplicate.

Fatetele dentare pot afecta dintii in timp?

Da, structura dentara poate fi afectata in timp prin pierderea adaptarii marginale a fatelor. Pentru prevenirea acestor situatii sunt necesare controalele periodice la medicul protetician si refacerea zonelor afectate inainte de a se ajunge la structura dintelui natural.

Exemple Digital Smile Design

Fatetele dentare si cafeaua
Fatete dentare

Cu toţii de dorim un zâmbet frumos, dinţi drepţi, frumos aliniaţi, de un alb plăcut, însă de foarte multe ori pentru aceasta trebuie să recurgem la tehnicile şi procedurile de estetică dentară.

Micile imperfecţiuni ale dinţilor noştri pot fi astăzi corectate prin tehnici moderne de estetică dentară.
Cu tratamentele de estetică dentară încercăm să corectăm acele deficienţe legate de culoarea dinţilor, legate de modul în care se văd dinţii. Încercăm să îmbunătăţim estetica zâmbetului pacienţilor şi atunci corecţia se face la nivel de culoare, de formă, de poziţie a dinţilor.

Pacienţii care solicita acest gen de procedură au aşteptări mari în ceea ce priveşte estetica dentară.
Exista o categorie de pacienţi care se adresează medicului stomatolog în speranţa obţinerii unui zâmbet mult îmbunătăţit. De foarte multe ori, încearcă să ajungă la un “Zâmbet de Hollywood”.
Există această exprimare, pacientii neavând neapărat o problemă legată de structura dentară, de culoarea dinţilor, de poziţia sau de forma acestora. Îşi doresc pur şi simplu, o îmbunătăţire a esteticii zâmbetului.

Un tratament de estetică dentară poate fi mai simplu sau mai complex, în funcţie de situaţia pacientului.
Tratamentele de estetică dentară pot fi simple, adică pot începe cu un detartraj, un periaj, un airflow, tratamente prin care se poate corecta culoarea dinţilor sau pot fi complexe, tratamente care includ realizarea de faţete dentare, coroane si punţi dentare, în cazul în care ne lipsesc dinţi.

Pentru stabilirea planului de tratament totul începe, bineînţeles, cu o primă consultaţie.
Prima etapă este aceia a consultaţiei, în care pacientul sta de vorbă cu medicul. Este o etapă foarte importantă, pentru că în această etapă medicul poate afla care sunt dorinţele pacientului, poate evalua situaţia clinică a pacientului ajutat fiind şi de investigaţiile imagistice (fotografii, radiografii, atunci când este cazul computer tomograf, modele de studiu), poate evalua situaţia corect şi poate stabili un diagnostic, mai departe indicând tratamentul necesar în cazul respectiv. Medicul stomatolog sta de vorbă foarte mult cu pacientul, încercând să ii explice toate implicaţiile fiecărui tip de tratament.

Pacientul trebuie să înţeleagă că un tratament de estetică dentară nu este un tratament imediat, cu excepţia celui în care este vorba de o simplă albire sau o curăţare a dinţilor. De cele mai multe ori tratamentul de estetică dentară este un tratament care durează, pentru că implică şi alte tratamente. Estetica dentară nu se rezumă doar la estetica dinţilor, de multe ori se referă la estetica gingivală, se referă la un echilibru muscular, sunt multe aspecte implicate în realizarea unui tratament de estetică dentară corect.

Aşadar durata şi complexitatea tratamentelor de estetică dentară diferă foarte mult de la pacient la pacient.
În funcţie de tratamentul de care pacientul are nevoie, durata acestuia poate varia de la o jumătate de oră – o oră în cazul în care tratamentul consta în realizarea unei simple obturaţii la nivelul dinţilor frontali sau o igienizare urmată de o şedinţă de albire până la o durată mai lungă, până la câteva luni poate chiar mai mult în situaţia tratamentelor complexe, în care sunt implicate şi alte specialităţi ale stomatologiei. De foarte multe ori avem nevoie sa corectam poziţia dinţilor printr-un tratament ortodontic, care durează, sau de un tratament de chirurgie adresat esteticii gingivale, care iarăşi necesita timp pentru vindecarea corectă, pentru modelarea corectă a ţesutului gingival.

Ce înseamnă estetică gingivală?
Estetica gingivală se referă la gradul de vizibilitate al gingiei în momentul în care un pacient zâmbeşte. Există cazuri în care se vede foarte mult din gingia unui pacient în momentul în care acesta zâmbeşte, proporţia este predominantă a gingiei în zâmbetul pacientului şi atunci este necesară intervenţia de remodelare gingivală prin care se creşte vizibilitatea dintelui.

Şi dacă gingia este prea retrasă?
Se poate adăuga gingie, este tot o intervenţie chirurgicală. Chiar aşa se şi numeşte Regenerare Tisulară, şi chirurgii parodontologi in clinica stomatologica DentalMed Bucuresti o fac cu o rată mare de succes.

Toate aceste tratamente sunt personalizate, pentru că suntem cu toţii diferiti.
Fiecare pacient trebuie să beneficieze de un tratament personalizat, nu suntem toţi identici, suntem unici! De aceea, protocolul de evaluare şi de diagnostic a unui pacient este unul foarte amplu. Pacientul este trecut printr-o serie de investigaţii, fotografii digitale de diagnostic, video de foarte multe ori, radiografii si computer tomograf, poate chiar şi consultul altor medici specialisti, care să evalueze starea lui de sănătate şi nevoile lui personalizate. Tratamentele de estetică dentare sunt foarte ofertante si trebuie să ne pliem pe nevoile individuale ale pacientului şi pe dezideratele acestuia.

De multe ori un pacient se intampla ca pacientii sa aiba asteptari nerealiste şi trebuie să il ajutam să înţeleagă care sunt limitările tratamentelor de estetica dentara. Este important sa să venim în întâmpinarea cerinţelor pacientului.

Putem face foarte multe lucruri cu tehnologia actuală, putem să realizăm faţete dentare minim invaziv, poate chiar şi fără şlefuire, tehnologia şi materiale noi ne permit acest lucru, putem realiza albirea dentară, coroane dentare de înaltă estetică.

Toate aceste optiuni trebuiesc armonizate insa cu dorinţa pacientului, cu personalitatea acesturia şi cu cea ce doreşte acesta să transmită prin zâmbet, emoţie.

Până la urmă, un zâmbet frumos transmite … EMOTIE!

Care sunt tendinţele în domeniul esteticii dentare?
Marea majoritatea a pacienţilor doresc să obţină un efect maxim estetic cu un minim de sacrificiu dentar. Acesta este de altfel un trend nou în stomatologie, de a conserva cât mai mult din ţesuturile naturale ale pacientului, din dinte, din vitalitatea dintelui, fără să alterăm gingia, spatiul care înconjoară dintele.

Estetica dentara moderna ne pune la dispoziţie foarte multe instrumente în acest sens, dar trebuie individualizate pe nevoile pacientului. Este adevărat că faţele dentare sunt poate cel mai solicitat tratament în estetică dentara, insa, din păcate, nu este o optiune potrivita pentru toţi pacienţii. Fatetele dentare, intr-adevăr, reprezinta un tratament estetic care se poate realiza minim invaziv. De multe ori putem să realizăm faţete şi fără să şlefuim smaltul dintilor, pentru că ceramica actuală ne permite grosimi foarte mici, cu o estetică foarte aproape de natural şi care rezista la uzura ocluzala, la stresul mecanic.

Ce presupun astăzi faţele dentare:

Pentru că ceramică suporta prelucrări extrem de subţiri, undeva între 0.3 până într un milimetru, putem realiza de multe ori faţete fără a fi nevoie să preparăm dinţii, acele numite faţete no prep, sau este nevoie de o şlefuire minimală a dinţilor pentru a obţine un efect estetic şi pentru a recontura designul dinţilor pe care şi-i doreşte pacientul.

Faţetele trebuiesc realizate pe toţi dinţii sau se poate faţeta şi doar un dinte?
Putem să realizăm faţete pe un singur dinte, pentru a-l integra estetic ca formă, culoare, cu ceilalţi dinţi si să il armonizam în structura, în întregul zâmbetului sau putem să realizăm faţete până la 10 dinţi pe o arcadă, de la un premolar la celălalt.

Cum se întreţin faţele dentare?
Întotdeauna trebuie să avem grijă de dinţii noştri, indiferent de ce lucrări protetice avem. Fatetele dentare fiind nişte piese estetice foarte subţiri şi fine au recomandările lor specifice, precum igiena foarte riguroasă si trebuie să evităm să muşcam din alimente foarte dure sau lipicioase. S-a observat că faţetele bine realizate rezistă destul de bine stresului mecanic. Cu toate acestea, nu putem să ne comportăm cu ele ca şi cum ar fi dinţii noştri naturali, trebuie mai multa grijă, într-adevăr.

Odată realizate toate aceste tratamente de estetica dentara, importat este ca rezultatele acestora să fie menţinute pe termen lung.

Pentru menţinerea pe termen lung a rezultatului obţinut în urma tratamentului estetic, recomandăm pacienţilor să se prezinte periodic, la un interval de 4-6 luni, în cabinetul stomatologic, pentru control. O dată pe an se fac şi radiografii de control, pentru igienizare şi pentru evaluarea modificărilor apărute în starea de sănătate a cavităţii bucale.

Tehnologiile digitale sunt prezente din ce in ce mai mult in sfera stomatologiei. Ele intervin in toate etapele de tratament, intervin in etapa de adunare a informatiilor despre cazul respectiv, in etapa de evaluare a pacientului. Se fac fotografii de diagnostic, realizam un video pacientului in care purtam discutii cu pacientul, incercam sa relaxam pacientul, astfel incat sa putem analiza pe acest video modul in care pacientul vorbeste, fonatia, zambetul pacientului, gradul de vizibilitate a dintilor si a gingiei. Tot digitala este radiografia pe care o realizam pacientului si tomografia computerizata (daca este necesar a fi realizata pentru stabilirea diagnosticului).

Astazi, medicul stomatolog cu toata experienta sa, cu viziunea sa medicala, dar si estetica, de ce nu, trebuie sa stie cum sa utilizeze aceste tehnologii, dar si care sunt limitele lor.

Nici o tehnica digitala nu este perfecta si nu poate sa inlocuiasca mana umana, insa digitalizarea stomatologilor si a tehnicilor imbunatateste foarte mult calitatea lucrarilor protetice pe care le oferim, fluidifica foarte mult pasii prin care un pacient trece. Un pacient nu mai face atatea probe cum facea inainte, sunt foarte dese cazurile cand este nevoie doar de doua sedinte de tratament pentru a obtine lucrarile protetice dorite (amprenta, cimentare), deci nu mai trecem prin niste probe obositoare si consumatoare de timp. Sunt tehnici digitale moderne, care eficientizeaza foarte mult timpul de lucru al medicului stomatolog si timpul pacientului, foarte pretios de altfel!

Beneficiile tehnologiilor digitale in stomatologie sunt resimtite de pacient inca de la primele sedinte, cand, de exemplu, constata ca astazi se aplica scanarea digitala in locul clasicei amprentari

Scanarea digitala intraorala are si avantajul comoditatii pentru pacient: inlocuim acele materiale greu de suportat in cavitatea orala, care de foarte multe ori produc diferite senzatii neplacute. De asemena, timpul de lucru este mult mai rapid, iar amprentele obtinute digital se transforma in niste modele printate. Putem avea acces ori de cate ori vom avea nevoie la aceste modele, fara a fi nevoie sa reluam amprenta.

De asemenea, coroanele si fatetele dentare se produc astazi cu totul altfel

Acum, prelucrarea pieselor protetice in stomatologie este mult mai rapida si mult mai exacta. Se poate face cu ajutorul aparatelor de prelucrare digitala si a materialele noi, precum zirconiul sau ceramica integrala (e.max), care permit aceasta prelucrare digitala. De asemenea, finisarea acestor piese protetice este mult mai precisa, atunci cand este realizata de catre masina de prelucrare, prin intermediul tehnologiei CAD/CAM.

Mai mult, astazi exista softuri speciale si protocoale digitale de estetica dentara.

Inainte de a incepe orice tratament de estetica dentara, nu uitam ca estetica este subiectiva si ca perceptia asupra frumosului este foarte subiectiva. Pentru a-i oferi pacientului ceea ce isi doreste, parcurgem impreuna cu pacientul un protocol digital de diagnostic. Pacientului i se fac o serie de fotografii si video de diagnostic, care evalueaza atat forma dintilor, pozitia dintilor, culoarea dintilor, simetria faciala, planul ocluzal si mimica in vorbire,. Prin filmare se observa expresii, mobilitatea buzelor….astfel pacientul intelege mult mai bine, Vizualizandu-se in simularile digitale fotografice intelege mult mai bine neajunsurile legate de propriul caz si participa mult mai implicat la realizarea obiectivul de tratament final.

Iata pe scurt care sunt avantajele acestor protocoale digitale in estetica dentara (Digital Smile Design)


Acest protocol de analiza personalizata a zambetului (DSD) aduce in primul rand avantajul comunicarii cu pacientul. Pacientul vizualizeaza analiza propriilor fotografii, analizeaza conturul dintilor, proportiile, simetriile, isi intelege problemele mult mai bine si isi da seama de ceea ce-si doreste el de fapt sa transmita. Foarte multi pacienti vin cu o idee in cabinet si in urma discutiei si a acestei analize digitale realizeaza ca nevoia lui este alta. Pe langa faptul ca imbunatateste foarte mult comunicarea dintre medic si pacient si amandoi inteleg care este parcursul pe care trebuie sa il urmeze, imbunatateste foarte mult si comunicarea intre membrii echipei. De foarte multe ori este nevoie sa apelam si la alti specialisti pentru a obtine estetica dorita: medicul ortodont, medicul chirurg, medicul parodontolog… Nu tratam doar dintii cand vorbim despre zambet, ci despre un ansamblu dento-maxilar: despre gingii, buze, mimica, dinti. Daca ne imaginam zambetul un tablou, atunci gingia este rama, dintii sunt in centru, deci tot acest ansamblu este analizat prin Digital Smile Design, atat de medic, de pacient, de catre membrii echipei si, nu in ultimul rand, de tehnicianul dentar. Lui i se transmit toate aceste informatii. *

Pe parcursul realizarii tratamentului de estetica dentara pacientul este implicat in mod direct
In urmatoarea etapa de tratament, tehnicianul dentar prelucreaza aceste informatii si ne prefigureaza din ceara, pe modelul pacientului, dintii in conturul si designeul dorit de noi si ales impreuna cu pacientul. Astfel, pacientul participa direct la crearea propriului zambet, nu este exclus. Dintii nu se fac din intamplare, se fac in colaborare cu dezideratele pacientului si cu ceea ce doreste el sa transmita prin zambetul sau.

Se realizeaza astfel modele utile pentru ca pacientul sa si poata dea seama cum va arata lucrarea finala
Se numeste wax-up in stomatologie. Este o prefigurare din ceara a zambetului dorit. Acest wax up este amprentat de medicul protetician estetician si transferat in cavitatea orala chiar inainte de a incepe orice tratament, fara a slefui niciun dinte. In modul acesta pacientul se vizualizeaza direct cu ajutorul unor dinti provizorii, care ii ofera o directie asupra viitorului zambet. Este un fel de drive test, ca atunci cand cumparam o masina. Se realizeaza ceea ce numim mock-up in stomatologie, adica o lucrare provizorie dintr-un matrial provizoriu, prin care pacientul realizeaza directia finala a propriului zambet, designul dorit, daca i se potriveste si este in armonie cu trasaturile faciale si cu ceea ce doreste el sa exprime prin zambetul sau. Acest mock-up are avantajul ca se realizeaza inainte de a incepe orice tratament, deci nu slefuim din dinti si nu ii prelucram in niciun fel. Este o metoda de evaluare a viitorului zambet.

Pacientul poate astfel sa intervina inainte de lucrarea finala
Poate sa modifice designul, lungimea, culoarea… ne putem juca in orice directie dorim cu acest mock-up. Cand ajungem la o concluzie impreuna cu pacientul, se fac niste fotografii ale acestui mock-up final corectat iar daca este cazul, niste filme de reevaluare cu mock-up ul provizoriu in gura. Se amprenteaza sau se scaneaza si acesta va fi un fel de model pentru zambetul final.

Pentru realizarea zambetului dorit este foarte importanta asadar comunicarea medic pacient
O alta noua tendinta in stomatologia estetica este aceea ca ne dorim sa armonizam personalitatea pacientului cu ceea ce transmite zambetul final. Pacientul prin aceasta analiza digitala a zambetului (Digital Smile Design) participa direct la crearea zambetului, nu este exclus, este propriul creator legat de forma, de lungime….. desigur, ghidat de catre medicul stomatolog isi poate armoniza propriile emotii in zambetul dorit.

Acesta este un argument pentru faptul ca astazi medicul dentist trebuie sa fie un bun comunicator, dar si estetician, pentru ca tehnologia are totusi limitele ei.
Maestria, experienta si latura artistica pe care o au tehnicienii in realizarea pieselor ceramice nu pot fi compensate in totalitate de solutiile computerizate cu care vine tehnologia astazi. De exemplu, ceramica presata, adica ceramica pensulata, realizata strat cu strat in culori si transparenta, si degradeul natural al dintilor, nu poate fi deocamdata inlocuit in totalitate de prelucrarea digitala a ceramicii. Tehnologia ne promite acest lucru in viitor, deci ramanem optimisti!

Cand vorbim insa de avantajele tehnologiei digitale in stomatologie, haideti sa le enumeram pe scurt
Mare avantaj al utilizarii tehnologiei este rapiditatea cu care transmitem informatia. Informatiile obtinute prin scanare digitala direct din cavitatea orala sunt transmise digital laboratorului de tehnica dentara, acesta creeaza tot digital designul dorit al piesei protetice finale si masina de frezare computerizata prelucreaza aceasta informatie, transformand-o in piesa protetica dorita. Astfel se diminueaza foarte mult timpii de productie, pacientul nu trebuie sa mai astepte pentru o lucrare protetica foarte mult timp. Acest procedeu rapid se numeste CAD/CAM, adica Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing, ceea ce in romana se traduce prin design dentar asistat/ creat prin intermediul calculatorului.

Autori: Dr. Raluca Baba, Dr. Mihaela Paligora

Fatete dentare perle

Echipa estetica dentara

Dana Popescu

Dr. Daniela Popescu

Medic specialist Stomatologie Generala Estetica dentara si Protetica

Absolvent UMF Carol Davila

Mihaela Paligora

Dr. Mihaela Rilla Paligora

Estetica si Protetica Dentara

Absolvent UMF Carol Davila

Magda David

Dr. Magda David

Endodontie si Estetica Dentara, Parodontologie

Medic Specialist Parodontologie
Absolvent UMF Carol Davila
Europerio 2022

Raluca Baba

Dr. Raluca Baba

Estetica si Protetica Dentara

Competenta Pedodontie
Absolvent UMF Carol Davila

Monica Mihai

Dr. Monica Mihai

Estetica si Protetica Dentara

Absolvent UMF Carol Davila

Diana Tincu

Dr. Diana Teutul Tincu

Estetica si Protetica Dentara

Facultatea de Medicina Dentara
Universitatea Titu Maiorescu

Bogdan Burducea Dr. Medic Stomatolog

Dr. Bogdan Burducea

Estetica si Protetica Dentara

Specialist Protetica

Absolvent UMF Carol Davila

Cintia Petrescu

Dr. Cintia Petrescu-Teoharie

Estetica si Protetica Dentara

Absolvent UMF Carol Davila

Alexandra Despa

Dr. Alexandra Despa

Estetica si Protetica Dentara

Absolvent UMF Carol Davila

Dr. Dinel Fageteanu

Dr. Dinel Fageteanu

Estetica si Protetica Dentara

Facultatea de Medicina Dentara Titu Maiorescu
Europerio 2022

Dr. Alexandra Miron

Dr. Alexandra Miron

Estetica si Protetica Dentara

Specialist Protetica

Absolvent UMF Carol Davila

Dr. Roxana Conduraru

Dr. Roxana Conduraru

Estetica si Protetica Dentara

Absolvent Universitatea Titu Maiorescu

Dr. Cristina Sava

Dr. Cristina Sava

Estetica si Protetica Dentara

Absolvent UMF Carol Davila