Detartraj cu ultrasunete si airflow pentru adulti si copii

Am implementat Cel Mai Sigur Protocol Stomatologic din România

Autori: Dr. Daniela Popescu, Dr. Mihaela Paligora

Ce este detartrajul?

Detartraj (in engleza scaling and root planning): este o procedur─â de rutin─â efectuat─â pentru a ├«ndep─ârta tartrul depus pe din╚Ťi ╚Öi ├«ntre gingie ╚Öi dinte.

Detartrajul cu ultrasunete reprezint─â o cur─â╚Ťare mult mai profund─â a din╚Ťilor comparativ cu periajul obi╚Önuit.

Detartrajul cu ultrasunete este un tip de cur─â╚Ťare a din╚Ťilor care ajunge sub nivelul gingiei pentru a ├«ndep─ârta acumularea pl─âcii bacteriene.

Detartraj

Detartrajul subgingival reprezinta o curatare atenta a suprafetelor radacinii dintelui, pentru a indeparta placa bacteriana si tartrul aflate in interiorul pungilor parodontale si pentru a netezi radacina dentara. Este uneori urmat de terapie adjuvant─â, cum ar fi solutiile antimicrobiene locale de remitere si antibioticele sistemice, dup─â cum este necesar de la caz la caz.

Majoritatea medicilor specialisti parodontologi afirma ca dupa realizarea unui detartraj cu ultrasunete subgingival multi pacienti nu mai necesita si alte tratamente suplimentare. Cu toate acestea, majoritatea
pacientilor va necesita terapie de intretinere continua (mentenanta parodontala), pentru mentinerea sanatatii gingivale.

Cand este necesar un detartraj?

Aproape jumatate din populatie sufera de infectii gingivale. Toate persoanele au plac─â bacterian─â. Saliva, bacteriile ╚Öi proteinele din gur─â formeaz─â un strat care acoper─â suprafetele intraorale (dintii, limba, gingia si mucoasa bucala) aproape tot timpul. C├ónd m├ónc─âm, particule foarte mici (acizi ╚Öi zaharuri din alimente) r─âm├ón ├«n acest strat ╚Öi creaz─â ni╚Öte depuneri pe din╚Ťi, care formeaza impreuna cu bacteriile placa bacteriana.

Procedura de detartraj cu ultrasunete, periajul dentar, folosirea a╚Ťei dentare ╚Öi cur─â╚Ťarea dentar─â profesional─â ajut─â la eliminarea pl─âcii bacteriene ╚Öi previn probleme dentare si parodontale mult mai serioase.

Gingia s─ân─âtoas─â se pliaz─â pe dinte ╚Öi protejeaz─â zona corono-radiculara a dintelui de placa bacterian─â. Dac─â gingia este afectat─â, aceast─â protec╚Ťie dispare, pentru c─â gingia va permite p─âtrunderea pl─âcii bacteriene in spatial dintre gingie ╚Öi dinte.

Gingia s─ân─âtoas─â este ata╚Öat─â de dinte la doar 1-3 milimetri sub linia gingiei. Odat─â cu dezvoltarea afec╚Ťiunilor gingivale ├«ncep s─â se formeze pungi parodontale, care se umplu cu plac─â bacterian─â, agrav├ónd afec╚Ťiunile gingiilor ╚Öi provoc├ónd simptome ca respira╚Ťia ur├ót mirositoare. Dac─â pungile parodontale formate au adancime de 4 milimetri sau mai mult, medicul stomatolog v─â va recomanda initial efectuarea unui detartraj, pentru a ├«ndep─ârta placa de sub gingie ╚Öi pentru a ajuta la tratarea bolii gingivale. Ulterior, in functie de dignosticul parodontal, medicul parodontolog poate indica realizarea unor tratamente chirurgicale sau nechirugicale pentru tratarea bolii parodontale (tratamente cu laser al pardontozei, operatii regenerative parodontale, etc.)

Care este procedura?

Detartrajul ├«nseamn─â ├«ndep─ârtarea pl─âcii bacteriene de pe suprafa╚Ťa dintelui ╚Öi de la nivelul santului gingival.

Sunt dou─â metode prin care se poate realiza:

 1. folosind un instrument manual
 2. cu ultrasunete.

Detartrajul manual presupune folosirea unui instrument metalic numit ans─â, cu care medicul indeparteaza prin miscari specifice tartrul depus pe suprafata dintelui si sub gingie, acolo unde periu╚Ťa dentar─â nu poate p─âtrunde.

Detartraj cu ultrasunete

Este o metod─â mult superioar─â metodei manuale, care este mai putin dureroasa si cu eficienta crescuta, comparativ cu cel manual.

Ansa este mult mai sub╚Ťire ╚Öi emite unde care se ciocnesc de dinte pentru a produce desprinderea tartrului, care este apoi sp─âlat de apa provenit─â din ans─â. Acest procedeu este benefic ├«n primul r├ónd datorit─â faptului c─â smal╚Ťul din╚Ťilor nu este afectat de v├órful ansei, spre deosebire de cel manual.

Este procedura de detartraj dureroasa?

Detartrajul cu ultrasunete nu este la fel de dureros ca si detartajul manual, dar poate produce o senza╚Ťie de disconfort, in special dac─â ave╚Ťi sensibilitate dentara. ├Än acest caz, dentistul dumneavoastr─â poate folosi un anestezic local pentru a sc─âdea temporar sensibilitatea ╚Öi pentru a face procedura mult mai confortabil─â.

Ce asteptari sa ai dupa?

Poate ajuta la prevenirea bolilor parodontale si poate elimina petele de cafea, ceai sau nicotin─â de pe din╚Ťi. De asemenea, contribuie la descoperirea cariilor ascunse, contibuind astfel la prelungirea vie╚Ťii din╚Ťilor.

Detartraj cu ultrasunete pret

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care o auzim este ÔÇťCat costa un detartraj cu ultrasunete?ÔÇŁ

Detartrajul poate preveni afec╚Ťiuni mult mai grave a c─âror tratare este mult mai costisitoare fa╚Ť─â de c├ót cost─â un detartraj. Pre╚Ťul variaz─â ├«n func╚Ťie de pachetul ales ╚Öi de nevoile fiec─ârui pacient. Mai multe detalii legate de costuri pot fi g─âsite pe pagina de tarife.

Pret detartraj cu ultrasunte200 lei
Mentenanta parodontala cu laser (laser therapy) pret500 lei/sedinta
Mentenanta parodontala (pret detartraj, periaj)200 lei
Mentenanta parodontala cu airflow (pret detartraj, periaj, airflow)300 lei

Va rugam consultati sectiunea Pret detartraj ultrasunete pentru informatii detaliate.

AIRFLOW® Prophylaxis Master

Detartaj and airflow with EMS Prophylaxis Master
Airflow® Prophylaxis Master by EMS Switzerland

AIRFLOW┬« Prophylaxis Master este ultima inovatie a EMS pentru Guided Biofilm Therapy – GBT. Airflow┬« Prophylaxis Master by EMS Elvetia este cel mai performant sistem de igienizare si profilaxie dentara, acreditat de catre EFP (European Federation of Periodontology)

Inainte de realizarea tratamentului de igienizare, biofilmul este evidentiat prin aplicarea unei solutii colorante. Placa astfel evidentiata este usor indepartata supra si subgingival cu ajutorul AIRFLOW si PERIOFLOW (ansa speciala de detartraj). Tratamentul prin Guided Biofilm Therapy inseamna ca medicul sa fie ghidat prin evidentierea zonelor acoperite de placa bacteriana in realizarea procedurilor de igienizare dentara.

Avantaje ale utilizarii AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland

 • Este minim invaziv, reduce nevoia utilizarii detartrajului mecanic sau cu ultrasunete. Detartrajul realizat cu AIRFLOW┬« Prophylaxis Master by EMS Switzerland este superior ca eficienta oricarui alt aparat. Medicii stomatologi care au utilizat acest dispozitiv au simtit ca nu ar mai putea folosi un alt aparat. Este o experienta care creeaza “adictie”, dependenta de rezultatele net superioare fata de tehnicile clasice in termeni de eficienta si rapiditate.
 • Este sigur, eficace si bland cu dintii si tesuturile moi, implanturile si lucrarile protetice
 • Este confortabil pentru pacient, tratamentul fiind efectuat la o temperatura de irigare controlata, apa de gura utilizata fiind incalzita.
 • Este eficient si rapid.
 • Este potrivit pentru preventia cariilor si a afectiunilor parodontale la copii si adolescenti.
Airflow Pophylaxys Master EMS
EMS AIRFLOW® Prophylaxis Master pentru Guided Biofilm Therapy (GBT)

Fabricat in Elvetia, AIRFLOW┬« Prophylaxis Master a fost dezvoltat in cadrul Centrului de Cercetare EMS si este rezultatul a peste 100 000 de ore de testare clinica si tehnica in colaborare cu nume sonore din sectorul stomatologic international rezultand componente tehnologice unice.

AIRFLOW® Prophylaxis Master inglobeaza componente unice:

 • Pulberea utilizata de AIRFLOW Prophylaxis Master indeparteaza in mod confortabil si eficient placa bacteriana, petele si tartrul incipient supra si subgingival.
 • Piesa de mana PERIOFLOW┬« reprezinta tehnologia state-of-the-art pentru indepartarea profesionala a placii bacteriene din pungile parodontale.
 • Utilizarea PIEZON┬« PS le permite medicilor sa indeparteze orice urma de tartru supra si subgingival pana la 10 mm. Este practic cea mai eficienta tehnologie existenta in acest moment in lume.

“In combinatie cu alte tratamente dentare: laser therapy, aplicare antibiotic local,…, la indicatia medicului specialist, AIRFLOW┬« Prophylaxis Master by EMS ofera rezultate spectaculoase!”

Cui i se adreseaza procedurile de igienizare dentara realizate cu ajutorul AIRFLOW® Prophylaxis Master?

 • Pacientilor operati parodontal in programul de mentenanta parodontala postoperatorie (care constau de obicei in detartaj, periaj si airflow)
 • Pacientilor diagnosticati cu boala parodontala incipienta
 • Pacientilor purtatori de lucrari protetice pe implanturi, respectiv dinti naturali,
 • Pacientilor cu sensibilitate mare la cel clasic
 • Pacientilor purtatori de aparate dentare copii sau adulti

CONSULTA AICI LISTA TRATAMENTELOR CU EMS AIRFLOW┬« Prophylaxis Master

Profilaxie dentara

Profilaxia reprezinta prevenirea imbolnavirii dentare, dar si prevenirea complicatiilor, in cazul afectiunilor deja existente.
Detectarea precoce este cheia pentru evitarea tratamentelor complicate si costisitoare. Principalele afectiuni dentare, caria dentara si boala parodontala sunt sarace in simptome in stadiile incipiente. Pacientul nu poate observa singur, in timp util, daca apare imbolnavirea dentara sau care este gravitatea afectiunii sale. De aceea sunt foarte importante vizitele regulate la medicul dentist, pentru a putea surprinde si trata din timp diversele afectiuni dentare si pentru a preveni aparitia altora.

Echipa de medici stomatologi DentalMed Bucuresti ofera in cadrul sedintelor de profilaxie dentara realizate in cadrul clinicii o intreaga suita de tratamente dentare din sfera igienizarii profesionale in cabinetul stomatologic:

– detectarea placii bacteriene cu ajutorul revelatorilor de placa
– fluorizare locala cu ajutorul gutierelor sau a gelurilor topice
– sigilarea santurilor si fosetelor de pe suprafetele cu care se face masticatia
detartraj cu ultrasunete, airflow, periaj profesional

– indrumari privind igiena orala ( tehnici de periaj, folosirea atei dentare, folosirea periutelor interdentare, stabilirea unui plan personalizat optim de realizare a sedintelor de detartraj/periaj/airflow)

In clinica DentalMed Bucuresti oferim solutii complete de profilaxie dentara, adaptate nevoilor specifice ale fiecarui pacient in parte. Pachetele de igienizare dentara incep cu procedurile de baza (detartraj, periaj, airflow etc.). Solutiile complexe contin tratamente de profilaxie dentara in diferite combinatii, pe care pacientii le pot accesa in functie de nevoile personale de ingrijire dentara:

EXCLUSIVE Prophylaxis Pack cu protocol elvetian GBT (Detartraj ultrasunete + Periaj profesional + Airflow® by EMS Airflow® Prophylaxis Master)

LUXURY Prophylaxis Pack (detartraj ultrasunete + Airflow® by EMS Airflow® Prophylaxis Master)

PLATINUM Prophylaxis Pack (detartraj ultrasunete + Periaj profesional + Airflow® by EMS + Fluorizare)

GOLD Prophylaxis Pack (detartraj ultrasunete + Periaj profesional + Airflow® by EMS)

SILVER Prophylaxis Pack  (detartraj ultrasunete + Periaj profesional)

Este necesar detartrajul la copii?

Deoarece din╚Ťii copiilor trec prin schimb─âri continue se impune o igien─â oral─â special─â.

Tartrul și cariile sunt foarte frecvente în rândul copiilor de la vârste foarte fragede.

Deci, atunci c├ónd situa╚Ťia impune acest lucru, este necesar sa facem detartraj ╚Öi copiilor.

Autori: Dr. Daniela Popescu, Dr. Mihaela Paligora

Ce spun pacientii nostri


My all time favourite dental clinic ! I trust and recommend them when it comes to a healthy and pretty smile ­čśü

Vii Valentina, Google Review


Although I used to be scared of visiting the dentist as a child, nowadays I go lightheartedly. Not because suddenly my teeth have become incredibly healthy, but because my dentist is great!

Dr. Oana Vita knows how to calm me down, she uses anaesthetic when necessary, she works with a steady and light hand, and is also very friendly, while being professional at all times.

My parents also go to DentalMed, at the same doctor, and I’ve also convinced my fianc├ę to schedule his dentist appointments at Dr. Oana Vita. (For him it’s also very important that he can easily communicate in English during a consult and at the reception, as he doesn’t understand Romanian.) In short, we’re all very happy with our dentist and with DentalMed. ­čÖé

Mirela, Google Review


Very professional. Great staff and great results.

Alina Anghel, Google Review