fbpx

Inhalosedare copii cu protoxid de azot

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

 Inhalosedare cu Protoxid de Azot Happy Time * 

Autor: Dr. Mirel Toma

Ce este inhalosedarea cu protoxid de azot?

Inhalosedarea cu protoxid de azot (nitrous sedation sau “funny gas”) reprezinta o metoda de sedare constienta, ce induce pacientului o stare de relaxare si cooperare, dar care permite pastrarea cailor respiratorii deschise si mentinerea starii de constienta a pacientului, precum si toate reflexele nealterate, copilul putand comunica usor cu cei din jurul sau.

Folosirea protoxidului de azot in combinatie cu oxigenul produce un efect calmant asupra pacientului copil, care astfel nu va mai resimţi nicio senzaţie de teamă.

După terminarea tratamentului, medicul stomatolog pentru copii întrerupe administrarea protoxidului de azot şi administrează pacientului copil pentru un interval de cateva minute doar oxigen, pentru eliminarea din organism a substanţei inhalate.

DentalMed Kids inhalosedare copii
DentalMed Kids inhalosedare copii cu protoxid de azot

In SUA inhalosedarea cu protoxid de azot este folosita cu succes in medicina dentara inca din prima jumatate a secolului XX, iar in prezent aproape 90% din tratamentele realizate de catre pedodontii americani se desfasoara sub inhalosedare.

Vizita la medicul stomatolog nu mai reprezinta un stres pentru copii si implicit pentru parinti, DentalMed Kids fiind prima clinica dentara care a introdus in Romania aceasta metoda de realizare a tratmentelor dentare la copii. 

Astfel, pacienţii vin cu plăcere la stomatolog, ştiind că tot ceea ce inseamnă tratament dentar se va efectua fără nici cea mai mică teama sau disconfort fizic.

Tehnica revoluţionară a inhalosedării cu protoxid de azot presupune parcurgerea următorilor paşi:

  1. calmarea pacientului prin inhalarea unui amestec de protoxid de azot şi oxigen (gaz folosit în operaţiunile stomatologice in Statele Unite şi în ţările vest-europene)
  2. efectuarea tratamentului stomatologic fără durere operatorie
  3. dispariţia oricărui disconfort fizic creat de aplicarea anesteziei locale clasice

Bineînţeles, cei mai bucuroşi de noul sistem de tratament sunt copiii, a căror spaimă faţă de medicul dentist dispare, prin eliminarea senzaţiei neplăcute din timpul intervenţiilor clasice.

Poate fi folosita inhalosedarea si la adulti?

Beneficiile sedarii cu protoxid de azot se regasesc si in tratamentul adultilor anxiosi, acestia putand beneficia cu succes de un tratament dentar fara teama si in conditii optime de cooperare.

inhalosedare copii
Inhalosedare copii

Care sunt avantajele tratamentelor sub inhalosedare?

Avantajele realizarii tratamentelor dentare sub inhalosedare sunt în egala măsură pentru copil şi pentru medic:

  • efectul inhălarii este foarte rapid: în cateva minute de la administrare, pacientul va simţi o senzaţie placută de relaxare si euforie, care va înlocui stresul binecunoscut.
  • controlul sedării se face de către medic, în funcţie de durata intervenţiei.
  • spre deosebire de alte metode de sedare, în cazul folosirii protoxidului de azot pacientul nu are nici un fel de reacţii adverse în timpul tratamentului sau după, pacientul fiind în stare optimă pentru a-şi continua activitaţile zilnice, imediat dupa incetarea sedintei de tratament.
Inhalosedare copii si folia de diga aplicata pentru izolarea dintelui
Inhalosedare copii si folia de diga aplicata pentru izolarea dintelui

DentalMed Kids foloseşte cel mai performant sistem de administrare a protoxidului de azot, sistem avizat de European Dental Association (EDA) si American Dental Association (ADA), cele mai prestigioase asociaţii stomatologice din lume.

Clinica stomatologica DentalMed Kids, prin echipa de 7 medici specializati in pedodontie (stomatologie pediatrica), recomanda realizarea sub inhalosedare a tratamentelor stomatologice pentru copii, pentru a le asigura relaxarea si siguranta pe tot parcursul interventiei. Inhalosedarea ajuta la ridicarea nivelului de cooperare a copilului pe toata durata tratamentului stomatologic, reducand anxietatea si disconfortul asociat acestuia.

Cand inhalosedarea si ghidarea comportamentala nu sunt suficiente, “sedarea constienta medicamentoasa” devine optiunea de electie pentru tratamentul dentar al copiilor, in conditii de siguranta si fara risc de a-i traumatiza pe micutii pacienti

In cadrul departamentului specializat in tratamente dentare pentru copii, DentalMed Kids, toate intervenţiile care necesită metode speciale de sedare (sedare constienta medicamentoasa) sunt monitorizate permanent de catre un medic anestezist specializat in copii.

Parintele detine un rol cheie in desfasurarea tratamentului stomatologic in conditii optime. Copiii sunt foarte perceptivi la anxietatea parintilor, lucru ce le poate amplifica teama de stomatolog. Ei tolereaza mult mai bine o interventie dentara atunci cand parintii au o intelegere optima a actului terapeutic sub inhalosedare si ii pregatesc pe micutii pacienti in acest sens.

De aceea, este recomandat ca parintele sa discute cu medicul stomatolog pedodont inainte de realizarea tratamentului dentar, sa ii adreseze toate intrebarile care il preocupa, pentru a asigura reusita maxima a interventiei.

Aflati mai multe detalii despre modul in care, in cadrul DentalMed Kids, echipa formata din 7 medici stomatologi specializati in tratamente dentare pentru copii (medicii dentisti pedodonti) abordeaza pacientii copii prin tehnici specifice (ghidare comportamentala sau behavioral management).

Este important sa fiti informat referitor la aceste metode moderne pe care echipa de medici pedodonti le foloseste in cadrul clinicii noastre dentare specializata in tratamente pentru copii, pentru a face impreuna cu medicul dentist echipa, in vederea obtinerii celor mai bune rezultate pentru copilul dumneavoastra. Cu cat sunteti mai increzator, cu atat mai mult va fi si copilul dumneavoastra!

Cat de sigura este inhalosedarea pentru copii? Are efecte secundare, contraindicatii sau riscuri?

Protoxidul de azot este un gaz noninvaziv, nu are efecte secundare. Pacientul este constient pe toata durata tratamentului dar devine relaxat si cooperant. Efectele inhalosedarii dispar la scurt timp dupa oprirea administrarii protoxidului de azot.

Inhalosedarea se poate administra oricarui pacient, contraindicatiile fiind limitate doar la femeile insarcinate si aici doar preventiv, neexistand studii (din motive etice) care sa arate daca pot exista sau nu efecte asupra fatului.

* Happy Time Inhalosedare cu Protoxid de Azot. In aceasta perioada, Clinica DentalMed are un pret special pentru tratamentul cu inhalosedare. Acceseaza sectiunea Tarife .

De multe ori varsta mica a copilului, imposibilitatea de a coopera si posibilele complicatii fac imposibila realizarea tratamentului stomatologic la copii chiar si sub inhalosedare cu protoxid de azot, si impun efectuarea tratamentului dentar sub ANESTEZIE GENERALA.

Data fiind incidenta din ce in ce mai mare a acestor probleme, clinica DentalMed a dezvoltat un serviciu special de tratatament sub anestezie generala, sub coordonarea doctorului Amiel Stroianu.

Desi in tari cu traditie in medicina pediatrica rezolvarea problemelor dentare la copii sub anestezie generala este un lucru obisnuit, in Romania acest proiect este unul de pionierat, DentalMed fiind practic singura clinica dentara ce poate oferi acest serviciu in spital de pediatrie, in conditii de maxima siguranta, ce permite rezolvarea tuturor problemelor dentare ale copilului intr-o singura sedinta de tratament de maxim 2-3 ore.

Autor: Dr. Mirel Toma

Echipa stomatologie copii – pedodontie

Amiel Stroianu

Dr. Amiel Stroianu

Medic Specialist Pedodontie Israel

Absolvent UMF Carol Davila
Stomatologie pentru Copii

Mirel Toma

Dr. Mirel Toma

Medic Secialist Pedodontie

Doctor in Științe Medicale
Absolvent UMF Carol Davila
Medic Rezident Ortodonție si Ortopedie Dento Faciala

Calin Sava_2019

Dr. Calin Sava

Medic Secialist Pedodontie

Absolvent UMF Carol Davila

Denisa Stefan

Dr. Denisa Stefan

Pedodontie Stomatologie Generala

Competenta pedodontie

Facultatea de Medicina Dentara
Universitatea Titu Maiorescu

Silvia Per

Dr. Silvia Per

Medic Secialist Pedodontie

Absolvent UMF Victor Babes Timisoara

Dr. Bostina Ioana

Dr. Ioana Bostina

Medic Secialist Pedodontie

Absolvent UMF Carol Davila

Ligia Stan

Dr. Ligia Stan

Pedodontie Stomatologie Generala

Absolvent UMF Gr. T. Popa Facultatea de Medicina Dentara Iasi

Dr. Raluca Vacaru

Dr. Raluca Vacaru

Medic Specialist Pedodontie

Doctor in Științe Medicale
Absolvent UMF Carol Davila
Asistent universitar catedra pedodontie UMF Carol Davila

Codruta Negoitescu

Dr. Codruta Negoitescu

Medic specialist anestezist pentru copii

Sectia ORL SPITALUL DE COPII GRIGORE ALEXANDRESCU