fbpx

Gutierele de protectie pentru sportivi

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autor: Dr. Valentin Paciurea

Gutierele de protectie pentru sportivi sunt dispozitive de protectie special concepute, ce acopera dintii si gingiile pentru a preveni eventualele lezari ale aparatului dentomaxilar (dinti, gingii, buze), in sporturile ce implica lovituri, caderi si contact corporal. Mai exact, ele pot fi folosite in orice activitate ce poate produce traumatisme dentare.

Gutiere protectie sportivi
Vali Mocanu, handbalist

Cui sunt recomandate gutierele de protectie?

Aceste gutiere de protectie pot fi purtate de orice persoana care practica un sport – amator sau profesionist, in general celor care sunt expusi traumatismelor dento-faciale, atunci cand participa la sporturi precum:
⁃ box, arte martiale
⁃ ciclism, motor cross, echitatie
⁃ rugby, polo, fotbal, handbal
⁃ skateboarding, patinaj, skydiving

gutiera sportiv

Ce tip de gutiera de protectie pentru aportivi recomandam?

Exista 3 tipuri de gutiere de protectie pentru sportivi:

  1. Gutiere universale, preformate: acestea se pot gasi in magazinele cu profil sportiv, insa nu sunt recomandate, din cauza imposibilitatii de potrivire la dimensiunile arcadelor dentare. Acest fapt reprezinta un impediment in protectia optima a viscerocraniului, ingreuneaza respiratia si vorbitul.
  2. Gutierele de protectie pentru sportivi termoplastice, individualizabile: sunt confectionate dintr-un material ce atunci cand este incalzit in apa, devine modelabil. Dupa ce este adus la temperatura optima, se introduce in cavitatea bucala, iar prin muscatura si modelare cu degetele si limba, ia forma dintilor.
  3. Gutierele de protectie pentru sportivi personalizate: medicii DentalMed recomanda realizarea acestui tip de dispozitiv in laboratorul de tehnica, pe baza amprentelor tridimensionale realizate in cabinetul dentar. Modelul necesar conceperii gutierelor poate fi obtinut fie prin clasica amprenta realizata analog, fie digital cu ajutorul scannerului 3Shape TRIOS de ultima generatie si a imprimatei 3D. Acestea sunt preferate de sportivii profesionisti, deoarece ofera un confort si o protectie net superioare, prin siliconul stratificat folosit in conceperea lor. Sunt disponibile intr-o varietate de culori, adeseori fiind personalizate cu nume sau diferite logo-uri.

Autor: Dr. Valentin Paciurea