fbpx

Frequent asked questions

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Sectiune noua

Care sunt candidatii pentru implanturi dentare?

Inserarea unui implant dentar este recomandata pacientilor de toate varstele carora le lipsesc dinti. Oricine este suficient de sanatos pentru o mica interventie chirurgicala in cavitatea bucala poate apela la tratamentul prin implant dentar.
Pacientii adesea ne marturisesc ca regreta ca nu au apelat la tratmentul prin implant dentar de la inceput. De multe ori, motive obiective i-au impiedicat sa aleaga solutia implanturilor: impedimente financiare, existand acest mit ca “implantul dentar este costisitor” sau frica de stomatolog, de tratamente chirurgicale.
Implantul dentar a devenit insa un tratament mult mai popular in ultima vreme si mai “prietenos”, prin prisma informatiei care circula mult mai usor astazi. Pacientii care au beneficiat de tratamente prin implanturi dentare aleg de multe ori sa isi impartaseasca experienta pozitiva nu doar familiei si prietenilor apropiati, dar si prin intermediul platformelor de socializare (Facebook, Instragram, Youtube, etc.). Acest fenomen a contribuit mult la cresterea gradului de incredere in tratamentul prin implant dentar al pacientilor, care au inceput sa se gandeasca din ce in ce mai mult daca implanturile reprezinta o solutie potrivita si pentru ei. De cele mai multe ori raspunsul este: DA, insa echipa medicala poate formula un asemenea verdict doar dupa o analiza amanuntita a cazului fiecarui pacient in parte. Uneori sunt necesare interventii ajutatoare, de natura aditiilor osoase, spre exemplu, iar alteori solutia optima de tratament poate fi una alternativa, care nu implica implanturile dentare.

Cat rezista un implant dentar? Care este durata de viata a unui implant dentar?

Statisticile medicale ne spun ca in zilele noastre sansa de succes a unui implant dentar inserat unui pacient sanatos este de 85 pana la 90 sau chiar 95 la suta, intr-un interval de zece ani. Fara a putea spune despre implantul dentar ca este “infailibil”, aceste cifre ne arata un procent foarte bun, care plaseaza implantul dentar in categoria tratamentelor medicale sigure si cu rezultate pe termen lung. Statisticile sunt foarte importante, deoarece ele ne dau o imagine globala asupra unor mase de studiu suficient de mari incat sa fie considerate relevante. Chiar daca atunci cand vorbim de medicina, particularitatile fiecarui pacient si ale fiecarui caz conteaza mult in ecuatia rezultatului final, cercetarile facute pe implantul dentar arata o imbunatatire semnificativa a sansei de reusita a acestui tip de interventie chirurgicala. Chiar daca nu putem face contract cu biologia pentru a determina cu exactitate durata de viata a unui implant inserat unui anumit pacient, implantologia anilor 2020 ofera optiuni cu sanse mari de reusita chiar si pacientilor care in trecut nu erau candidati ideali pentru a-si inlocui unul sau mai multi dinti lipsa cu implanturi dentare.
Printre motivele care au condus la o crestere a prognosticului de succes al implantului dentar se numara materialele din care sunt realizate implanturile dentare si care sunt din ce in ce mai performante, rezultat al cercetarilor intensive ale laboratoarelor companiilor producatoare. Materiale precum zirconiul, ceramica s-au “aliat” cu titanul, materialul clasic din care era fabricat implantul dentar, rezultand materiale noi, cu proprietati mult imbunatite in termen de bio-compatibilitate, rezistenta, osteo-integare etc. Cercetarile permanente au adus imbunatatiri semnificative ale performantelor implanturilor si prin elemente care tin de tratarea suprafetelor implanturilor, de forma acestora, de conexiunea cu bontul protetic, etc. Extrem de importante sunt pentru succesul tratamentului chirurgical in care sunt prezente si implanturi dentare bio-materialele care ajuta la crearea unor conditii de plasare ale unui implant dentar cat mai prielnice: ajustarea masei osoase, folosirea factorilor de crestere, etc… Pe de alta parte, experienta medicilor stomatologi specializati in tratamentul prin implant dentar a crescut, optiunile de perfectionare si de aprofundare a cunostintelor in domeniului implantologiei orale fiind astazi foarte ofertante.

Care sunt factorii care pot influenta durata de viata a unui implant?

Implanturile dentare sunt foarte sensibile la igiena deficitara. Pacientii care sunt mai putin rigurosi cu igiena dentara, care nu efectueaza in mod corect si constiincios periajul dentar si actiunile ajutatoare (folosirea atei dentare si a dusului bucal, clatirea cu apa de gura, folosirea scobitorilor profesionale si a periutelor interdentare etc.) au risc mai mare de a dezvolta peri-implantita, afectiune care nediagnosticata si netratata la timp, poate conduce la pierderea implantului dentar.
De aceea, pacientii care isi doresc un tratament stomatologic de natura implantului dentar primesc din partea echipei medicale si o consiliere speciala, un instructaj referitor la regulile de igiena dentara pe care pacientul trebuie sa la respecte, pentru a asigura o durata de viata cat mai mare implantului dentar. 
Foarte important este că odata realizata interventia chirurgicala prin care s-a inserat implantul dentar, nu este ca la un servis auto: am pus o roata, am umflat-o si “ii dam bice pe autostrada”.
Este necesar ca pacientul sa se inscrie intr-un program periodic de “intretinere profesionala” sau mententanta a implanturilor. Practic, pacientul primeste de la echipa medicala instructiuni personalizate referitor la frecventa cu care trebuie sa participle la controalele periodice specifice.
De obicei, pacientilor purtatori de implanturi dentare li se recomanda realizarea unei radiografii panoramice la fiecare 12 luni, pentru a determina masa osoasa prezenta in jurul implantului. Sunt situatii in care echipa medicala poate indica si realizarea unor investigatii suplimentare, cum ar fi Tomografii Computerizate 3D, fotografii de diagnostic, etc.
La fiecare 6 luni, daca nu este indicat un interval mai scurt de catre echipa medicala, pacientii care au cel putin un implant dentar trebuie sa se programeze pentru controlul si igienizarea profesionala in cabinetul stomatologic.
Pe langa detartraj, airflow, periaj, medicul stomatolog poate realiza si operatiuni specifice de igienizare a lucrarilor protetice pe implanturi.
De asemenea, daca este necesar, medicul implantolog poate interveni pentru a realiza proceduri speciale de curatare in jurul implantului.
Clinica DentalMed foloseste cel mai performant concept de igienizare si profilaxie dentara existent in lume la acest moment, Guided Biofilm Therapy (GBT) – Tratamentul ghidat al placii bacteriene cu ajutorul AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland.
Protocolul de igienizare GBT cuprinde 8 pasi pentru asigurarea unei igiene orale cu acoperire la 360 de grade. Protocolul elvetian de profilaxie dentara GBT a fost gandit pana in cele mai mici detalii impreuna cu medici parodontologi reputati si igienisti dentari, pentru asigura un tratament profilactic sistematic si predictibil pe termen lung, inclusiv pentru pacientii care au primit un tratament de natura implantului dentar.
Echipa medicala specializata in implantologie a clinicii DentalMed foloseste Tratamentul Ghidat al Placii Bacteriene cu AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland pentru igienizarile profesionale ale pacientilor purtatori de implanturi dentare.
Factorilor mentionati mai devreme li se adauga un ingredient indispensabil ecuatiei care ofera raspunsul la intrebarile de tipul: “ce putem face pentru a asigura o durata cat mai mare de viata implantului dentar?”:
EXPERIENTA MEDICULUI CHIRURG CARE REALIZEAZA INTERVENTIA DE INSERARE A IMPLANTULUI DENTAR.
In alegerea echipei medicale in mainile careia urmeaza sa puneti tratamentul chirurgical de care va fi legata calitatea vietii dumneavoastra este important sa luati in calcul nu doar aspectele de natura tehnologica (tipul de implant folosit, aparatura si instrumentarul utilizate pentru interventie etc.), ci si expertiza medicilor care urmeaza sa realizeze aceasta interventie chirurgicala.

Ce ar trebui sa intreb medicul dentist pentru planificarea implantului dentar?

Mai jos sunt cateva intrebari care pot sa va ajute in purtarea discutiei de documentare cu echipa medicala, pe tema interventiei de inserare a implanturilor:
care este numarul de implanturi dentare inserate de echipa chirurgicala si care este experienta medicilor in realizarea de interventii chirurgicale de tipul “implant dentar”?
care este tipul de implant dentar pe care echipa chirurgicala le recomanda cazului dumneavoastra?
care este prognosticul de reusita al tratamentului prin implant dentar in cazul dumneavoastra?
daca sunt indicatii speciale sau note particulare aferente tratamentului dumneavoastra, recomandari speciale sau orice alte informatii pe care echipa medicala este indicat sa vi le aduca la cunostinta inainte de a va hotari sa incepeti tratamentul chirurgical care implica si inserarea de implanturi dentare?
care sunt precautiile speciale legate de alimentatie, igiena, odihna, sport etc. inainte si dupa interventia chirurgicala, avand in vedere ca urmeaza sa vi se plaseze cel putin un implant dentar?
care sunt optiunile de reconstructie protetica pe implanturi potrivite cazului dumneavoastra?
care este sedarea optima recomandata cazului dumneavoastra?
sunt necesare avize medicale de la medicul dumneavoastra curant (cardiolog, internist, etc.) sau un anume protocol pre si post-operator pentru a realiza interventia chirurgicala in care se vor realiza si implanturi dentare?
este necesar sa intrerupeti administrarea unui medicament sau a unei scheme de tratament pe care o folositi in prezent?
cat dureaza sedinta de tratament chirurgical in care urmeaza sa se implantul/implanturile dentare?
sunt necesare mai multe sedinte chirurgicale sau se poate realiza conceptul One Stage Surgery?
care este managementul posibilelor complicatii post-implant dentar?
in ce va consta pe termen lung “intretinerea implanturilor” si a lucrarilor protetice pe implant?
care va fi frecventa realizarii controalelor periodice si a mentenatelor specifice post-tratamentul cu implant dentar, precum si costurile acestora?
care sunt riscurile interventiei si alternativele tratamentului cu implant dentar in cazul dumneavoastra?
care este pregatirea si experienta echipei de implantologi, dar si a echipei de proteteticieni care urmeaza sa realizeze reconstructia protetica pe implanturi?
care sunt investigatiile de natura imagistica pe care echipa medicala le solicita pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului cu implanturi?
si nu in ultimul rand care sunt costurile TOTALE ale tratamentului prin implant dentar si timpul de realizare a planului de tratament?    
Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care va recomandam sa le adresati echipei medicale inainte de a incepe un tratament chirugical in care sunt implicate si implanturi dentare.
Este indicat sa va faceti o documentare cat mai detaliata inainte de inceperea tratamentului cu implanturi dentare, iar aceste puncte sunt orientative referitor la detaliile pe care va recomandam sa le analizati inainte de a alege echipa medicala alaturi de care veti parcurge un tratament care poate sa va schimbe definitiv viata!
Alocati-va timp pentru a studia aceste intrebari si raspunsuri, iar dupa ce veti face alegerea potrivita, investiti echipa medicala cu increderea dumneavoastra!
Succesul tratamentului este foarte mult influentat de increderea pacientului in echipa medicala si de cooperarea pacientului. Deveniti si dumneavoastra o parte integranta a echipei!

Pacientii cu parodontoza pot beneficia de tratamentul prin implant dentar?

O abordare corecta din punct de vedere medical a tratamentului prin implant dentar presupune in mod obligatoriu rezolvarea prioritara a problemelor parodontale ale pacientului, daca se constata prezenta bolii parodontale. Astfel, prin tehnici specifice de natura chirurgicala sau nechirurgicala, se va realiza curatarea (asanarea) cavitatii bucale, urmate de interventia propriu-zisa de inserare a implanturior dentare si a celorlalte tratamente chirurgicale necesare.
De asemenea, se va realiza o evaluare a terenului, a masei osoase pe care pacientul parodontopat il are. Boala parodontala (parodontoza) conduce in timp la pierderea dintilor, iar osul ramas este unul avariat, aceasta fiind unul dintre motivele pentru care prognoza de succes a tratamentului poate fi diminuata.
Insa pacientul intra intr-un protocol de igienizari, va fi monitorizat foarte atent si de cele mai multe ori noi reusim sa plasam aceste implanturi la pacientii cu boala parodontala, dar cu conditia sa tratam si parodontoza in acelasi timp sau inainte chiar de a insera implanturile dentare.
Vestea buna este ca un management pre-operator corect al tratamentului, urmat de un program de mententante speciale, asigura pacientilor cu parodontoza sanse mari de a primi un tratament dentar prin implanturi dentare, cu o rata buna de succes pe termen lung. Pacientii cu parodontoza pot sa se bucure de reconstructii prin implant dentar, insa este esential ca echipa medicala sa realizeze un diagnostic corect al bolii parodontale, sa realizeze tratamentul optim de asanare si regenerare si sa aleaga pentru pacient acele solutii si implanturi care sa asigure cele mai bune sanse de reusita ale tratamentului prin implant dentar.
Respectarea de catre pacient a Protocolului Personalizat de Igienizare Post-Operator, creat pentru fiecare pacient in parte de catre echipa medicala dedicata, va reprezenta un factor important in mentinerea pe termen lung a rezultatelor tratamentului prin implant dentar.

Cand este nevoie de aditie osoasa?

Inainte de a plasa un implant dentar se fac tomografii computerizate, pentru a vedea cantitatea de os existenta, iar atunci cand aceasta este nesatisfacatoare se realizeaza operatii ajutatoare cum este, spre exemplu, sinus lifting ul prin care noi incercam sa crestem cantitatea de os pe verticala.
Tot pe baza tomografiilor putem depista un sinus care este bolnav.  Acesta se observa atat clinic, cat si radiologic, iar inainte de a realiza operatia de sinus lift trimitem pacientul intr-o clinica ORL pentru a trata afectiunea sinusului respectiv, sinuzita sau inflamatia sinusala. Ne asiguram astfel ca in momentul plasarii implantului dentar operam pe un teren curat, care sa ofere premisele unui tratament cu sanse mari succes, pe termen cat mai lung

Ce este, mai exact, sinusul maxilar?

Sinusul maxilar este o cavitate situata si in stanga si in dreapta nasului, a foselor nazale. Aceste cavitati sunt pline cu aer. Pe parcursul vietii se mai pierd si dintii, sinusurile se pneumatizeaza – adica se maresc in dimensiuni – osul se atrofiaza, astfel incat inaltimea de os pana in sinus devine una insuficienta pentru lungimea unui implant dentar care sa aiba si o predictabilitate in timp.
In aceasta situatie se face o fereastra in osul maxilar, se ajunge la mucoasa sinusului pe care noi o ridicam cu niste instrumente speciale si in spatiul creat dintre mucoasa si podeaua sinusului se pune os. In felul acesta cream inaltimea de os corespunzatoare si implantul dentar are sanse mt mai mari de a rezistenta in timp.

Poate fi nevoie de aditie osoasa si ulterior plasarii unui implant?

Exista si alte situatii in care este nevoie de aditie osoasa, uneori chiar in cazul implanturilor deja plasate. Osul in mod fiziologic se resoarbe, dar exista anumiti factori cum sunt infectiile sau diverse boli generale ale organismului care pot agrava sau accentua resorbtia osului, lucru pe care il putem vedea pe o radiografie.
Daca se face anual, putem din timp sa stopam evolutia respectiva. In cazul unei infectii se dreneaza infectia, se curata tesutul inflamat, se aditioneaza biomateriale, tesut osos si in felul acesta prelungim viata unui implant dentar.

Ce presupune aditia osoasa in acest caz?

Aditia de os este o interventie chirurgicala prin care se pune graft osos – practic este un material ca un praf, particular – in jurul implantului dentar, dupa ce acesta este curatat, igienizat.
Se acopera cu membrane de colagen pentru ca tesutul gingival sa nu invadeze graftul osos, iar dupa aceea se inchide gingia peste. In felul acesta se prezerva cantitatea de os si chiar se poate imbunatati.
Suntem europenii cu cei mai multi dinti lipsa, arata statisticile. 
30% dintre romani nu mai au deloc dinti naturali. 
Numarul de implanturi s-a triplat in ultimii ani. 
Pe de alta parte, inca sunt multe controverse si informatii gresite cu privire la implanturile dentare.

Implantul dentar poate sa fie respins de organism sau nu?

Implantul nu poate sa fie respins de organism, este un mit! Nu poate fi respins de organism deoarece este facut din materiale biocompatibile.

Pot sa fac RMN daca am implant dentar?

Este un mit faptul ca pacientul nu poate sa faca investigatii imagistice, cum ar fi rezonanta magnetica nucleara (RMN), deoarece implantul dentar este realizat din din titan, zirconiu, tantal: materiale compatibile cu aparatura electromagnetica. 

Implantul dentar este dureros?

Acesta este un mit, de asemenea! O interventie chirurgicala de tip implant dentar nu doare mai mult decat o extractie dentara. Dimpotriva, postoperator putem spune ca doare mai putin decat o extractie, deoarece, in cele mai multe cazuri, realizam pe langa anestezia locala si sedare intaravenoasa (i.v. sedation).
Sedarea intravenoasa ofera avantaje multiple in timpul interventiei chirugicale, dar si un confort postoperator, datorita faptului ca se administreaza pe langa substanta anestezica si substante antiinflamatorii.
Astfel, recuperarea dupa interventia chirurgicala de inserare a implantului dentar devine mult mai rapida, fara dureri si cu posibilitatea de reluare a activitatilor profesionale, familiale, sociale etc. practic incepand cu a doua zi dupa interventie.  

Pot sa fac extractia si implantul in acelasi timp?

Daca pacientul este sanatos si nu exista o contraindicatie medicala, atunci recomandam realizarea interventiilor chirurgicale conform conceptului One Stage Surgery, prin care se pot face mai multe manevre chirurgicale intr-o singura sedinta: operatii parodontale, extractii, inserare de implanturi.
De multe ori se poate plasa implantul dentar in aceeasi sedinta cu extractia, iar in alte cazuri este nevoie de un minim de doua luni intre cele doua manevre.
Deci depinde de la caz la caz, nici un caz nu este la fel cu altul, iar decizia referitor la etapizarea interventiilor este luata de catre echipa medicala in urma analizei detaliate a cazului pacientului si a statusului sau dento-alveolar.

Pleci cu dinti dupa implantul dentar?

Cum este cu acele pachete, vii in aceeasi zi la clinica si pleci cu toata dantura, cu toate implanturile, cu extractii. Se poate sau in ce situatii se poate?
De obicei nu recomandam pacientului sa plece cu dinti pe implanturi imediat postoperator, deoarece, asemenea unei fracturi care are nevoie de timp sa se vindece, si implantul dentar are nevoie de timp sa se osteointegreze.

Dupa interventia de implant dentar pacientul pleaca de la cabinetul stomatologic cu dinti provizorii sau ramane fara dinti?

Pacientul, dupa interventia chirurgicala prin care in s-a inserat un implant sau mai multe implanturi dentare, poate pleca cu dinti provizorii pe implant.
In functie de situatiile particulare ale fiecarui caz, aceste protezari provizorii pot fi: proteze, daca facem o reconstructie totala a maxilarului, sau chiar si dinti provizorii pe implanturi, dar care sunt in inocluzie, adica au un spatiu mic fata de dintele antagonist, tocmai ca sa nu suporte presiuni directe asupra lui.
Dar sunt si situatii in care echipa de implantologi prefera sa nu se puna dinte provizoriu pe implant (immediate loading). Daca vorbim de zona frontala, automat pacientul trebuie sa plece acasa protezat provizoriu (cu dinti provizorii), intr-o forma sau alta: ajutandu-ne de o proteza sau utilizand coroane provizorii direct pe implanturile inserate.

Cat timp dureaza de la plasarea implantului si pana se face lucrarea finala pe implant?

In functie de zona in care se plaseaza implantul dentar si de tipul implantului, avem nevoie de 2, 4 sau 6 luni de asteptare pentru osteointegrare.

Se pot pune implanturi persoanelor in varsta?

Singura limita de varsta pentru tratamentul prin implant dentar poate fi data de perioada de crestere osoasa, deci la adolescenti, la tineri. In rest, limita de varsta nu este o opreliste pentru implanturile dentare! Daca un pacient poate trece cu bine printr-o extractie dentara, poate primi foarte bine si un implant dentar.

Este scump implantul?

Nu neparat. Daca avem de inlocuit un dinte, trebuie sa ne gandim la alternativele pe care le avem la dispozitie. In situatia in care suntem nevoiti sa plasam la un implant dentar, chiar daca el initial pare ca este mai scump, implantul dentar va inlocui strict dintele lipsa.
In timp ce daca optam pentru o punte dentara, acest tip de tratament necesita de multe ori “sacrificiul” a doi dinti sau trei dinti, pentru a putea face o punte dentara. Tratamentele necesare realizarii unei punti dentare (alternativa inserarii unui implant, in anumite situatii) prespun obligatoriu realizarea de tratamente de canal si pivoti dentari, care oricat de bine sunt realizate, tot comporta riscul aparitiei unor probleme dentare viitoare, asta fara sa luam in calcul aspectul fianciar pe care il implica realizarea unei punti dentare.

Care sunt contraindicatiile implantului?

Contraindicatiile implantului dentar sunt de cele mai multe ori in numar mic si pot viza:
aspecte metabolice, cum ar fi diabetul necontrolat sau 
diverse afectiuni decompensate, cardiace, 
prezenta unor tumori, procese inflamatorii, boli generale ale organismului care contraindica interventii chirurgicale
pacienti aflati sub tratamente cu chimioterapie, radioterapie

Cand este nevoie de sinus lift pentru implant? Ce este sinus liftingul?

Cand se pierd dinti in zona posterioara a maxilarului, pe de o parte se produce o atrofie osoasa – adica topirea osului, reducerea in dimensiune, iar pe de alta parte are loc marirea de volum a sinusului, pneumatizarea lui, astfel incat inaltimea de os pana in sinusul maxilar (care este o cavitate plina cu aer in dreapta si stanga nasului) devine una insuficienta pentru inserarea unui implant.
In aceasta situatie medicul chirurg va face o fereastra in osul maxilar, se ajunge astfel la mucoasa sinusului, care va fi ridicata/elevata in timpul interventiei si se grefeaza podeaua sinusului cu material osos. Se obtine astfel intaltime suficienta pentru inserarea unui implant dentar in interiorul osului.
Urmeaza apoi o perioada de asteptare: de aproximativ 8 luni, timp in care se formeaza os si se integreaza si implantul daca a fost inserat in aceeasi sedinta cu sinus lift sau, in cazul in care nu se insera implantul dentar  in aceeasi sedinta, cu realizarea sinus liftingului, se asteapta 6 luni de la interventia de sinus lift, dupa care se plaseaza implantul dentar.

Cum alegem tipul de implant?

Alegerea tipului de implant dentar este bine sa fie o optiune a medicului chirurg, care trebuie sa ii ofere pacientului acele variante care sa optimizeze parametrii medicali ai pacientului si in acelasi timp sa armonizeze solutiile terapeutice cu ceea ce isi doreste pacientul.
Medicul implantolog va face alegerea tipului de implant in functie de mai multi indicatori, cum ar fi cantitatea de os existenta si calitatea acestuia, lucru care se determna cu ajutorul tomografiilor computerizate.
In prezent exista implanturi premium care au un coeficient de contact cu osul “BIC”- Bone to Implant Contact foarte mare – de peste 90%, dar si implanturi clasice, folosite pe scara larga in toata lumea, care au acest coeficient Bone to Implant Contact mai scazut. Iar acest coeficient ne ajuta de multe ori in recomandarea tipului de implant dentar. In ce sens?
Daca un pacient are un os cu o inaltime mica, cu un diametru mic, medicul chirurg prefera sa aleaga un implant dentar premium, care are un BIC mare, astfel incat sa compenseze aceste neajunsuri biologice si sa ofere pacientului sanse cat mai mari de a avea un tratament cu implanturi dentare de succes, pe termen cat mai lung.

Care sunt riscurile de a nu inlocui un dinte lipsa printr-un implant sau alt tip de tratament?

Este gresit, pot fi efecte pe termen lung daca lasam neprotezat acel spatiu?
Efectele neprotezarii unui dinte pierdut sunt de cele mai multe ori negative, in sensul ca dintii vecini si antagonisti migreaza. Practic, apar zone in care se vor retentiona alimente, placa bacteriana, tartru, apar carii.
In felul acesta apare si patologie pulpara si de multe ori diverse forme de boala parodontala (parodontoza). Este necesar cat mai repede sa protezezi zona dintelui lipsa, edentatia respectiva, printr-un implat dentar sau alt tip de tratament stomatologic, ca sa nu apara dezechilibre ocluzale, deficiente masticatorii, musculare, ale articulatiei.

Din ce materiale este realizat implantul dentar?

Materialele din care sunt realizate implanturile dentare au proprietatea de biocompatibilitate, adica prin interactiunea acestuia cu organismul probabilitatea reactiilor adverse este redusa. In prezent, materialele din care se poate realiza un implant dentar sunt:
Titanul
ROXOLID® aliaj de Zirconiu si Titan, inovatie a companiei  Straumann Grup Elvetia, ce permite realizarea celor mai rezistente si neinvazive implanturi
Ceramica. Singurul implant din lume 100% ceramic (fara metal sau plastic) este  Straumann® SNOW Ceramic Implant System si are adresabilitate in special pentru pacientii care sufera de alergii la metale.

Care sunt candidatii pentru implanturi dentare?

Inserarea unui implant dentar este recomandata pacientilor de toate varstele carora le lipsesc dinti. Oricine este suficient de sanatos pentru o mica interventie chirurgicala in cavitatea bucala poate apela la tratamentul prin implant dentar.
Pacientii adesea ne marturisesc ca regreta ca nu au apelat la tratmentul prin implant dentar de la inceput. De multe ori, motive obiective i-au impiedicat sa aleaga solutia implanturilor: impedimente financiare, existand acest mit ca “implantul dentar este costisitor” sau frica de stomatolog, de tratamente chirurgicale.
Implantul dentar a devenit insa un tratament mult mai popular in ultima vreme si mai “prietenos”, prin prisma informatiei care circula mult mai usor astazi. Pacientii care au beneficiat de tratamente prin implanturi dentare aleg de multe ori sa isi impartaseasca experienta pozitiva nu doar familiei si prietenilor apropiati, dar si prin intermediul platformelor de socializare (Facebook, Instragram, Youtube, etc.). Acest fenomen a contribuit mult la cresterea gradului de incredere in tratamentul prin implant dentar al pacientilor, care au inceput sa se gandeasca din ce in ce mai mult daca implanturile reprezinta o solutie potrivita si pentru ei. De cele mai multe ori raspunsul este: DA, insa echipa medicala poate formula un asemenea verdict doar dupa o analiza amanuntita a cazului fiecarui pacient in parte. Uneori sunt necesare interventii ajutatoare, de natura aditiilor osoase, spre exemplu, iar alteori solutia optima de tratament poate fi una alternativa, care nu implica implanturile dentare.

Pot beneficia de implant dentar dacă am osteoporoza sau sunt sub tratament pentru osteoporoza?

Osteoporoza nu este o contraindicație pentru implantul dentar, dacă pacientul nu are tratament pentru încetinirea evoluției progresive a acestei boli cu clase de medicamente  antiresorbtive care sunt:
Bifosfonații (Zometa, Fosamax, Fosavance, Bonefos, Lorine, Ossica Bondronat, Aclasta, Actonel, Bonviva, etc ) 
Anticorpi anti-RANKL – substanța activă Denosumab – ( X-Geva, Prolia ).
Aceste medicamente cresc densitatea osoasă și inhibă resorbția osoasă. În bolile osteoporotice tratate cu aceste clase de medicamente se recomandă întreruperea tratamentului medicamentos cu o perioadă înainte de inserarea implanturilor dentare.
Vestea bună este că un management pre-operator corect al tratamentului, urmat de un program de mentenanțe speciale, asigura pacienților cu osteoporoză șanse mari de a primi un tratament dentar prin implanturi dentare, cu o rată bună de succes pe termen lung.
Respectarea de către pacient a Protocolului Personalizat de Mentenanță și Igienizare Post-Operator, creat pentru fiecare pacient în parte de către echipa medicală dedicată, va reprezenta un factor important în menținerea pe termen lung a rezultatelor tratamentului prin implant dentar
” dr. Dragoș Popescu, medic implantolog

Sectiune noua

Care sunt candidatii pentru implanturi dentare?

Inserarea unui implant dentar este recomandata pacientilor de toate varstele carora le lipsesc dinti. Oricine este suficient de sanatos pentru o mica interventie chirurgicala in cavitatea bucala poate apela la tratamentul prin implant dentar.
Pacientii adesea ne marturisesc ca regreta ca nu au apelat la tratmentul prin implant dentar de la inceput. De multe ori, motive obiective i-au impiedicat sa aleaga solutia implanturilor: impedimente financiare, existand acest mit ca “implantul dentar este costisitor” sau frica de stomatolog, de tratamente chirurgicale.
Implantul dentar a devenit insa un tratament mult mai popular in ultima vreme si mai “prietenos”, prin prisma informatiei care circula mult mai usor astazi. Pacientii care au beneficiat de tratamente prin implanturi dentare aleg de multe ori sa isi impartaseasca experienta pozitiva nu doar familiei si prietenilor apropiati, dar si prin intermediul platformelor de socializare (Facebook, Instragram, Youtube, etc.). Acest fenomen a contribuit mult la cresterea gradului de incredere in tratamentul prin implant dentar al pacientilor, care au inceput sa se gandeasca din ce in ce mai mult daca implanturile reprezinta o solutie potrivita si pentru ei. De cele mai multe ori raspunsul este: DA, insa echipa medicala poate formula un asemenea verdict doar dupa o analiza amanuntita a cazului fiecarui pacient in parte. Uneori sunt necesare interventii ajutatoare, de natura aditiilor osoase, spre exemplu, iar alteori solutia optima de tratament poate fi una alternativa, care nu implica implanturile dentare.

Cat rezista un implant dentar? Care este durata de viata a unui implant dentar?

Statisticile medicale ne spun ca in zilele noastre sansa de succes a unui implant dentar inserat unui pacient sanatos este de 85 pana la 90 sau chiar 95 la suta, intr-un interval de zece ani. Fara a putea spune despre implantul dentar ca este “infailibil”, aceste cifre ne arata un procent foarte bun, care plaseaza implantul dentar in categoria tratamentelor medicale sigure si cu rezultate pe termen lung. Statisticile sunt foarte importante, deoarece ele ne dau o imagine globala asupra unor mase de studiu suficient de mari incat sa fie considerate relevante. Chiar daca atunci cand vorbim de medicina, particularitatile fiecarui pacient si ale fiecarui caz conteaza mult in ecuatia rezultatului final, cercetarile facute pe implantul dentar arata o imbunatatire semnificativa a sansei de reusita a acestui tip de interventie chirurgicala. Chiar daca nu putem face contract cu biologia pentru a determina cu exactitate durata de viata a unui implant inserat unui anumit pacient, implantologia anilor 2020 ofera optiuni cu sanse mari de reusita chiar si pacientilor care in trecut nu erau candidati ideali pentru a-si inlocui unul sau mai multi dinti lipsa cu implanturi dentare.
Printre motivele care au condus la o crestere a prognosticului de succes al implantului dentar se numara materialele din care sunt realizate implanturile dentare si care sunt din ce in ce mai performante, rezultat al cercetarilor intensive ale laboratoarelor companiilor producatoare. Materiale precum zirconiul, ceramica s-au “aliat” cu titanul, materialul clasic din care era fabricat implantul dentar, rezultand materiale noi, cu proprietati mult imbunatite in termen de bio-compatibilitate, rezistenta, osteo-integare etc. Cercetarile permanente au adus imbunatatiri semnificative ale performantelor implanturilor si prin elemente care tin de tratarea suprafetelor implanturilor, de forma acestora, de conexiunea cu bontul protetic, etc. Extrem de importante sunt pentru succesul tratamentului chirurgical in care sunt prezente si implanturi dentare bio-materialele care ajuta la crearea unor conditii de plasare ale unui implant dentar cat mai prielnice: ajustarea masei osoase, folosirea factorilor de crestere, etc… Pe de alta parte, experienta medicilor stomatologi specializati in tratamentul prin implant dentar a crescut, optiunile de perfectionare si de aprofundare a cunostintelor in domeniului implantologiei orale fiind astazi foarte ofertante.

Care sunt factorii care pot influenta durata de viata a unui implant?

Implanturile dentare sunt foarte sensibile la igiena deficitara. Pacientii care sunt mai putin rigurosi cu igiena dentara, care nu efectueaza in mod corect si constiincios periajul dentar si actiunile ajutatoare (folosirea atei dentare si a dusului bucal, clatirea cu apa de gura, folosirea scobitorilor profesionale si a periutelor interdentare etc.) au risc mai mare de a dezvolta peri-implantita, afectiune care nediagnosticata si netratata la timp, poate conduce la pierderea implantului dentar.
De aceea, pacientii care isi doresc un tratament stomatologic de natura implantului dentar primesc din partea echipei medicale si o consiliere speciala, un instructaj referitor la regulile de igiena dentara pe care pacientul trebuie sa la respecte, pentru a asigura o durata de viata cat mai mare implantului dentar. 
Foarte important este că odata realizata interventia chirurgicala prin care s-a inserat implantul dentar, nu este ca la un servis auto: am pus o roata, am umflat-o si “ii dam bice pe autostrada”.
Este necesar ca pacientul sa se inscrie intr-un program periodic de “intretinere profesionala” sau mententanta a implanturilor. Practic, pacientul primeste de la echipa medicala instructiuni personalizate referitor la frecventa cu care trebuie sa participle la controalele periodice specifice.
De obicei, pacientilor purtatori de implanturi dentare li se recomanda realizarea unei radiografii panoramice la fiecare 12 luni, pentru a determina masa osoasa prezenta in jurul implantului. Sunt situatii in care echipa medicala poate indica si realizarea unor investigatii suplimentare, cum ar fi Tomografii Computerizate 3D, fotografii de diagnostic, etc.
La fiecare 6 luni, daca nu este indicat un interval mai scurt de catre echipa medicala, pacientii care au cel putin un implant dentar trebuie sa se programeze pentru controlul si igienizarea profesionala in cabinetul stomatologic.
Pe langa detartraj, airflow, periaj, medicul stomatolog poate realiza si operatiuni specifice de igienizare a lucrarilor protetice pe implanturi.
De asemenea, daca este necesar, medicul implantolog poate interveni pentru a realiza proceduri speciale de curatare in jurul implantului.
Clinica DentalMed foloseste cel mai performant concept de igienizare si profilaxie dentara existent in lume la acest moment, Guided Biofilm Therapy (GBT) – Tratamentul ghidat al placii bacteriene cu ajutorul AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland.
Protocolul de igienizare GBT cuprinde 8 pasi pentru asigurarea unei igiene orale cu acoperire la 360 de grade. Protocolul elvetian de profilaxie dentara GBT a fost gandit pana in cele mai mici detalii impreuna cu medici parodontologi reputati si igienisti dentari, pentru asigura un tratament profilactic sistematic si predictibil pe termen lung, inclusiv pentru pacientii care au primit un tratament de natura implantului dentar.
Echipa medicala specializata in implantologie a clinicii DentalMed foloseste Tratamentul Ghidat al Placii Bacteriene cu AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland pentru igienizarile profesionale ale pacientilor purtatori de implanturi dentare.
Factorilor mentionati mai devreme li se adauga un ingredient indispensabil ecuatiei care ofera raspunsul la intrebarile de tipul: “ce putem face pentru a asigura o durata cat mai mare de viata implantului dentar?”:
EXPERIENTA MEDICULUI CHIRURG CARE REALIZEAZA INTERVENTIA DE INSERARE A IMPLANTULUI DENTAR.
In alegerea echipei medicale in mainile careia urmeaza sa puneti tratamentul chirurgical de care va fi legata calitatea vietii dumneavoastra este important sa luati in calcul nu doar aspectele de natura tehnologica (tipul de implant folosit, aparatura si instrumentarul utilizate pentru interventie etc.), ci si expertiza medicilor care urmeaza sa realizeze aceasta interventie chirurgicala.

Ce ar trebui sa intreb medicul dentist pentru planificarea implantului dentar?

Mai jos sunt cateva intrebari care pot sa va ajute in purtarea discutiei de documentare cu echipa medicala, pe tema interventiei de inserare a implanturilor:
care este numarul de implanturi dentare inserate de echipa chirurgicala si care este experienta medicilor in realizarea de interventii chirurgicale de tipul “implant dentar”?
care este tipul de implant dentar pe care echipa chirurgicala le recomanda cazului dumneavoastra?
care este prognosticul de reusita al tratamentului prin implant dentar in cazul dumneavoastra?
daca sunt indicatii speciale sau note particulare aferente tratamentului dumneavoastra, recomandari speciale sau orice alte informatii pe care echipa medicala este indicat sa vi le aduca la cunostinta inainte de a va hotari sa incepeti tratamentul chirurgical care implica si inserarea de implanturi dentare?
care sunt precautiile speciale legate de alimentatie, igiena, odihna, sport etc. inainte si dupa interventia chirurgicala, avand in vedere ca urmeaza sa vi se plaseze cel putin un implant dentar?
care sunt optiunile de reconstructie protetica pe implanturi potrivite cazului dumneavoastra?
care este sedarea optima recomandata cazului dumneavoastra?
sunt necesare avize medicale de la medicul dumneavoastra curant (cardiolog, internist, etc.) sau un anume protocol pre si post-operator pentru a realiza interventia chirurgicala in care se vor realiza si implanturi dentare?
este necesar sa intrerupeti administrarea unui medicament sau a unei scheme de tratament pe care o folositi in prezent?
cat dureaza sedinta de tratament chirurgical in care urmeaza sa se implantul/implanturile dentare?
sunt necesare mai multe sedinte chirurgicale sau se poate realiza conceptul One Stage Surgery?
care este managementul posibilelor complicatii post-implant dentar?
in ce va consta pe termen lung “intretinerea implanturilor” si a lucrarilor protetice pe implant?
care va fi frecventa realizarii controalelor periodice si a mentenatelor specifice post-tratamentul cu implant dentar, precum si costurile acestora?
care sunt riscurile interventiei si alternativele tratamentului cu implant dentar in cazul dumneavoastra?
care este pregatirea si experienta echipei de implantologi, dar si a echipei de proteteticieni care urmeaza sa realizeze reconstructia protetica pe implanturi?
care sunt investigatiile de natura imagistica pe care echipa medicala le solicita pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului cu implanturi?
si nu in ultimul rand care sunt costurile TOTALE ale tratamentului prin implant dentar si timpul de realizare a planului de tratament?    
Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care va recomandam sa le adresati echipei medicale inainte de a incepe un tratament chirugical in care sunt implicate si implanturi dentare.
Este indicat sa va faceti o documentare cat mai detaliata inainte de inceperea tratamentului cu implanturi dentare, iar aceste puncte sunt orientative referitor la detaliile pe care va recomandam sa le analizati inainte de a alege echipa medicala alaturi de care veti parcurge un tratament care poate sa va schimbe definitiv viata!
Alocati-va timp pentru a studia aceste intrebari si raspunsuri, iar dupa ce veti face alegerea potrivita, investiti echipa medicala cu increderea dumneavoastra!
Succesul tratamentului este foarte mult influentat de increderea pacientului in echipa medicala si de cooperarea pacientului. Deveniti si dumneavoastra o parte integranta a echipei!

Pacientii cu parodontoza pot beneficia de tratamentul prin implant dentar?

O abordare corecta din punct de vedere medical a tratamentului prin implant dentar presupune in mod obligatoriu rezolvarea prioritara a problemelor parodontale ale pacientului, daca se constata prezenta bolii parodontale. Astfel, prin tehnici specifice de natura chirurgicala sau nechirurgicala, se va realiza curatarea (asanarea) cavitatii bucale, urmate de interventia propriu-zisa de inserare a implanturior dentare si a celorlalte tratamente chirurgicale necesare.
De asemenea, se va realiza o evaluare a terenului, a masei osoase pe care pacientul parodontopat il are. Boala parodontala (parodontoza) conduce in timp la pierderea dintilor, iar osul ramas este unul avariat, aceasta fiind unul dintre motivele pentru care prognoza de succes a tratamentului poate fi diminuata.
Insa pacientul intra intr-un protocol de igienizari, va fi monitorizat foarte atent si de cele mai multe ori noi reusim sa plasam aceste implanturi la pacientii cu boala parodontala, dar cu conditia sa tratam si parodontoza in acelasi timp sau inainte chiar de a insera implanturile dentare.
Vestea buna este ca un management pre-operator corect al tratamentului, urmat de un program de mententante speciale, asigura pacientilor cu parodontoza sanse mari de a primi un tratament dentar prin implanturi dentare, cu o rata buna de succes pe termen lung. Pacientii cu parodontoza pot sa se bucure de reconstructii prin implant dentar, insa este esential ca echipa medicala sa realizeze un diagnostic corect al bolii parodontale, sa realizeze tratamentul optim de asanare si regenerare si sa aleaga pentru pacient acele solutii si implanturi care sa asigure cele mai bune sanse de reusita ale tratamentului prin implant dentar.
Respectarea de catre pacient a Protocolului Personalizat de Igienizare Post-Operator, creat pentru fiecare pacient in parte de catre echipa medicala dedicata, va reprezenta un factor important in mentinerea pe termen lung a rezultatelor tratamentului prin implant dentar.

Cand este nevoie de aditie osoasa?

Inainte de a plasa un implant dentar se fac tomografii computerizate, pentru a vedea cantitatea de os existenta, iar atunci cand aceasta este nesatisfacatoare se realizeaza operatii ajutatoare cum este, spre exemplu, sinus lifting ul prin care noi incercam sa crestem cantitatea de os pe verticala.
Tot pe baza tomografiilor putem depista un sinus care este bolnav.  Acesta se observa atat clinic, cat si radiologic, iar inainte de a realiza operatia de sinus lift trimitem pacientul intr-o clinica ORL pentru a trata afectiunea sinusului respectiv, sinuzita sau inflamatia sinusala. Ne asiguram astfel ca in momentul plasarii implantului dentar operam pe un teren curat, care sa ofere premisele unui tratament cu sanse mari succes, pe termen cat mai lung

Ce este, mai exact, sinusul maxilar?

Sinusul maxilar este o cavitate situata si in stanga si in dreapta nasului, a foselor nazale. Aceste cavitati sunt pline cu aer. Pe parcursul vietii se mai pierd si dintii, sinusurile se pneumatizeaza – adica se maresc in dimensiuni – osul se atrofiaza, astfel incat inaltimea de os pana in sinus devine una insuficienta pentru lungimea unui implant dentar care sa aiba si o predictabilitate in timp.
In aceasta situatie se face o fereastra in osul maxilar, se ajunge la mucoasa sinusului pe care noi o ridicam cu niste instrumente speciale si in spatiul creat dintre mucoasa si podeaua sinusului se pune os. In felul acesta cream inaltimea de os corespunzatoare si implantul dentar are sanse mt mai mari de a rezistenta in timp.

Poate fi nevoie de aditie osoasa si ulterior plasarii unui implant?

Exista si alte situatii in care este nevoie de aditie osoasa, uneori chiar in cazul implanturilor deja plasate. Osul in mod fiziologic se resoarbe, dar exista anumiti factori cum sunt infectiile sau diverse boli generale ale organismului care pot agrava sau accentua resorbtia osului, lucru pe care il putem vedea pe o radiografie.
Daca se face anual, putem din timp sa stopam evolutia respectiva. In cazul unei infectii se dreneaza infectia, se curata tesutul inflamat, se aditioneaza biomateriale, tesut osos si in felul acesta prelungim viata unui implant dentar.

Ce presupune aditia osoasa in acest caz?

Aditia de os este o interventie chirurgicala prin care se pune graft osos – practic este un material ca un praf, particular – in jurul implantului dentar, dupa ce acesta este curatat, igienizat.
Se acopera cu membrane de colagen pentru ca tesutul gingival sa nu invadeze graftul osos, iar dupa aceea se inchide gingia peste. In felul acesta se prezerva cantitatea de os si chiar se poate imbunatati.
Suntem europenii cu cei mai multi dinti lipsa, arata statisticile. 
30% dintre romani nu mai au deloc dinti naturali. 
Numarul de implanturi s-a triplat in ultimii ani. 
Pe de alta parte, inca sunt multe controverse si informatii gresite cu privire la implanturile dentare.

Implantul dentar poate sa fie respins de organism sau nu?

Implantul nu poate sa fie respins de organism, este un mit! Nu poate fi respins de organism deoarece este facut din materiale biocompatibile.

Pot sa fac RMN daca am implant dentar?

Este un mit faptul ca pacientul nu poate sa faca investigatii imagistice, cum ar fi rezonanta magnetica nucleara (RMN), deoarece implantul dentar este realizat din din titan, zirconiu, tantal: materiale compatibile cu aparatura electromagnetica. 

Implantul dentar este dureros?

Acesta este un mit, de asemenea! O interventie chirurgicala de tip implant dentar nu doare mai mult decat o extractie dentara. Dimpotriva, postoperator putem spune ca doare mai putin decat o extractie, deoarece, in cele mai multe cazuri, realizam pe langa anestezia locala si sedare intaravenoasa (i.v. sedation).
Sedarea intravenoasa ofera avantaje multiple in timpul interventiei chirugicale, dar si un confort postoperator, datorita faptului ca se administreaza pe langa substanta anestezica si substante antiinflamatorii.
Astfel, recuperarea dupa interventia chirurgicala de inserare a implantului dentar devine mult mai rapida, fara dureri si cu posibilitatea de reluare a activitatilor profesionale, familiale, sociale etc. practic incepand cu a doua zi dupa interventie.  

Pot sa fac extractia si implantul in acelasi timp?

Daca pacientul este sanatos si nu exista o contraindicatie medicala, atunci recomandam realizarea interventiilor chirurgicale conform conceptului One Stage Surgery, prin care se pot face mai multe manevre chirurgicale intr-o singura sedinta: operatii parodontale, extractii, inserare de implanturi.
De multe ori se poate plasa implantul dentar in aceeasi sedinta cu extractia, iar in alte cazuri este nevoie de un minim de doua luni intre cele doua manevre.
Deci depinde de la caz la caz, nici un caz nu este la fel cu altul, iar decizia referitor la etapizarea interventiilor este luata de catre echipa medicala in urma analizei detaliate a cazului pacientului si a statusului sau dento-alveolar.

Pleci cu dinti dupa implantul dentar?

Cum este cu acele pachete, vii in aceeasi zi la clinica si pleci cu toata dantura, cu toate implanturile, cu extractii. Se poate sau in ce situatii se poate?
De obicei nu recomandam pacientului sa plece cu dinti pe implanturi imediat postoperator, deoarece, asemenea unei fracturi care are nevoie de timp sa se vindece, si implantul dentar are nevoie de timp sa se osteointegreze.

Dupa interventia de implant dentar pacientul pleaca de la cabinetul stomatologic cu dinti provizorii sau ramane fara dinti?

Pacientul, dupa interventia chirurgicala prin care in s-a inserat un implant sau mai multe implanturi dentare, poate pleca cu dinti provizorii pe implant.
In functie de situatiile particulare ale fiecarui caz, aceste protezari provizorii pot fi: proteze, daca facem o reconstructie totala a maxilarului, sau chiar si dinti provizorii pe implanturi, dar care sunt in inocluzie, adica au un spatiu mic fata de dintele antagonist, tocmai ca sa nu suporte presiuni directe asupra lui.
Dar sunt si situatii in care echipa de implantologi prefera sa nu se puna dinte provizoriu pe implant (immediate loading). Daca vorbim de zona frontala, automat pacientul trebuie sa plece acasa protezat provizoriu (cu dinti provizorii), intr-o forma sau alta: ajutandu-ne de o proteza sau utilizand coroane provizorii direct pe implanturile inserate.

Cat timp dureaza de la plasarea implantului si pana se face lucrarea finala pe implant?

In functie de zona in care se plaseaza implantul dentar si de tipul implantului, avem nevoie de 2, 4 sau 6 luni de asteptare pentru osteointegrare.

Se pot pune implanturi persoanelor in varsta?

Singura limita de varsta pentru tratamentul prin implant dentar poate fi data de perioada de crestere osoasa, deci la adolescenti, la tineri. In rest, limita de varsta nu este o opreliste pentru implanturile dentare! Daca un pacient poate trece cu bine printr-o extractie dentara, poate primi foarte bine si un implant dentar.

Este scump implantul?

Nu neparat. Daca avem de inlocuit un dinte, trebuie sa ne gandim la alternativele pe care le avem la dispozitie. In situatia in care suntem nevoiti sa plasam la un implant dentar, chiar daca el initial pare ca este mai scump, implantul dentar va inlocui strict dintele lipsa.
In timp ce daca optam pentru o punte dentara, acest tip de tratament necesita de multe ori “sacrificiul” a doi dinti sau trei dinti, pentru a putea face o punte dentara. Tratamentele necesare realizarii unei punti dentare (alternativa inserarii unui implant, in anumite situatii) prespun obligatoriu realizarea de tratamente de canal si pivoti dentari, care oricat de bine sunt realizate, tot comporta riscul aparitiei unor probleme dentare viitoare, asta fara sa luam in calcul aspectul fianciar pe care il implica realizarea unei punti dentare.

Care sunt contraindicatiile implantului?

Contraindicatiile implantului dentar sunt de cele mai multe ori in numar mic si pot viza:
aspecte metabolice, cum ar fi diabetul necontrolat sau 
diverse afectiuni decompensate, cardiace, 
prezenta unor tumori, procese inflamatorii, boli generale ale organismului care contraindica interventii chirurgicale
pacienti aflati sub tratamente cu chimioterapie, radioterapie

Cand este nevoie de sinus lift pentru implant? Ce este sinus liftingul?

Cand se pierd dinti in zona posterioara a maxilarului, pe de o parte se produce o atrofie osoasa – adica topirea osului, reducerea in dimensiune, iar pe de alta parte are loc marirea de volum a sinusului, pneumatizarea lui, astfel incat inaltimea de os pana in sinusul maxilar (care este o cavitate plina cu aer in dreapta si stanga nasului) devine una insuficienta pentru inserarea unui implant.
In aceasta situatie medicul chirurg va face o fereastra in osul maxilar, se ajunge astfel la mucoasa sinusului, care va fi ridicata/elevata in timpul interventiei si se grefeaza podeaua sinusului cu material osos. Se obtine astfel intaltime suficienta pentru inserarea unui implant dentar in interiorul osului.
Urmeaza apoi o perioada de asteptare: de aproximativ 8 luni, timp in care se formeaza os si se integreaza si implantul daca a fost inserat in aceeasi sedinta cu sinus lift sau, in cazul in care nu se insera implantul dentar  in aceeasi sedinta, cu realizarea sinus liftingului, se asteapta 6 luni de la interventia de sinus lift, dupa care se plaseaza implantul dentar.

Cum alegem tipul de implant?

Alegerea tipului de implant dentar este bine sa fie o optiune a medicului chirurg, care trebuie sa ii ofere pacientului acele variante care sa optimizeze parametrii medicali ai pacientului si in acelasi timp sa armonizeze solutiile terapeutice cu ceea ce isi doreste pacientul.
Medicul implantolog va face alegerea tipului de implant in functie de mai multi indicatori, cum ar fi cantitatea de os existenta si calitatea acestuia, lucru care se determna cu ajutorul tomografiilor computerizate.
In prezent exista implanturi premium care au un coeficient de contact cu osul “BIC”- Bone to Implant Contact foarte mare – de peste 90%, dar si implanturi clasice, folosite pe scara larga in toata lumea, care au acest coeficient Bone to Implant Contact mai scazut. Iar acest coeficient ne ajuta de multe ori in recomandarea tipului de implant dentar. In ce sens?
Daca un pacient are un os cu o inaltime mica, cu un diametru mic, medicul chirurg prefera sa aleaga un implant dentar premium, care are un BIC mare, astfel incat sa compenseze aceste neajunsuri biologice si sa ofere pacientului sanse cat mai mari de a avea un tratament cu implanturi dentare de succes, pe termen cat mai lung.

Care sunt riscurile de a nu inlocui un dinte lipsa printr-un implant sau alt tip de tratament?

Este gresit, pot fi efecte pe termen lung daca lasam neprotezat acel spatiu?
Efectele neprotezarii unui dinte pierdut sunt de cele mai multe ori negative, in sensul ca dintii vecini si antagonisti migreaza. Practic, apar zone in care se vor retentiona alimente, placa bacteriana, tartru, apar carii.
In felul acesta apare si patologie pulpara si de multe ori diverse forme de boala parodontala (parodontoza). Este necesar cat mai repede sa protezezi zona dintelui lipsa, edentatia respectiva, printr-un implat dentar sau alt tip de tratament stomatologic, ca sa nu apara dezechilibre ocluzale, deficiente masticatorii, musculare, ale articulatiei.

Din ce materiale este realizat implantul dentar?

Materialele din care sunt realizate implanturile dentare au proprietatea de biocompatibilitate, adica prin interactiunea acestuia cu organismul probabilitatea reactiilor adverse este redusa. In prezent, materialele din care se poate realiza un implant dentar sunt:
Titanul
ROXOLID® aliaj de Zirconiu si Titan, inovatie a companiei  Straumann Grup Elvetia, ce permite realizarea celor mai rezistente si neinvazive implanturi
Ceramica. Singurul implant din lume 100% ceramic (fara metal sau plastic) este  Straumann® SNOW Ceramic Implant System si are adresabilitate in special pentru pacientii care sufera de alergii la metale.

Care sunt candidatii pentru implanturi dentare?

Inserarea unui implant dentar este recomandata pacientilor de toate varstele carora le lipsesc dinti. Oricine este suficient de sanatos pentru o mica interventie chirurgicala in cavitatea bucala poate apela la tratamentul prin implant dentar.
Pacientii adesea ne marturisesc ca regreta ca nu au apelat la tratmentul prin implant dentar de la inceput. De multe ori, motive obiective i-au impiedicat sa aleaga solutia implanturilor: impedimente financiare, existand acest mit ca “implantul dentar este costisitor” sau frica de stomatolog, de tratamente chirurgicale.
Implantul dentar a devenit insa un tratament mult mai popular in ultima vreme si mai “prietenos”, prin prisma informatiei care circula mult mai usor astazi. Pacientii care au beneficiat de tratamente prin implanturi dentare aleg de multe ori sa isi impartaseasca experienta pozitiva nu doar familiei si prietenilor apropiati, dar si prin intermediul platformelor de socializare (Facebook, Instragram, Youtube, etc.). Acest fenomen a contribuit mult la cresterea gradului de incredere in tratamentul prin implant dentar al pacientilor, care au inceput sa se gandeasca din ce in ce mai mult daca implanturile reprezinta o solutie potrivita si pentru ei. De cele mai multe ori raspunsul este: DA, insa echipa medicala poate formula un asemenea verdict doar dupa o analiza amanuntita a cazului fiecarui pacient in parte. Uneori sunt necesare interventii ajutatoare, de natura aditiilor osoase, spre exemplu, iar alteori solutia optima de tratament poate fi una alternativa, care nu implica implanturile dentare.

Pot beneficia de implant dentar dacă am osteoporoza sau sunt sub tratament pentru osteoporoza?

Osteoporoza nu este o contraindicație pentru implantul dentar, dacă pacientul nu are tratament pentru încetinirea evoluției progresive a acestei boli cu clase de medicamente  antiresorbtive care sunt:
Bifosfonații (Zometa, Fosamax, Fosavance, Bonefos, Lorine, Ossica Bondronat, Aclasta, Actonel, Bonviva, etc ) 
Anticorpi anti-RANKL – substanța activă Denosumab – ( X-Geva, Prolia ).
Aceste medicamente cresc densitatea osoasă și inhibă resorbția osoasă. În bolile osteoporotice tratate cu aceste clase de medicamente se recomandă întreruperea tratamentului medicamentos cu o perioadă înainte de inserarea implanturilor dentare.
Vestea bună este că un management pre-operator corect al tratamentului, urmat de un program de mentenanțe speciale, asigura pacienților cu osteoporoză șanse mari de a primi un tratament dentar prin implanturi dentare, cu o rată bună de succes pe termen lung.
Respectarea de către pacient a Protocolului Personalizat de Mentenanță și Igienizare Post-Operator, creat pentru fiecare pacient în parte de către echipa medicală dedicată, va reprezenta un factor important în menținerea pe termen lung a rezultatelor tratamentului prin implant dentar
” dr. Dragoș Popescu, medic implantolog