fbpx

Dintii de lapte – tot ce trebuie sa stii

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autori: Dr. Mirel Toma – Doctor in Stiinte Medicale, Dr. Calin Sava – medic specialist pedodont

Tratamentul stomatologic al dintilor de lapte. Este important sa tratam dintii de lapte ai copiilor!

Din pacate, multi parinti nu constientizeaza faptul ca si dintii de lapte ai copiilor lor sunt extrem de importanti. Si dintii de lapte dor, si dintii de lapte pot dezvolta infectii, si dintii de lapte trebuie tratati…

Desi multi parinti inca se mai gandesc ca nu-i atat de grav sa scoti un dinte de lapte al copilului, pentru ca, oricum, dintii de lapte se schimba, lucrurile nu stau deloc asa!

De ce trebuie tratati dintii de lapte si de ce merita efortul de a-i tine cat mai mult pe arcada aflam de la medicii pedodonti, care trebuie sa aiba abilitati speciale de comunicare cu micii pacienti!

Dar conteaza, bineinteles, si cand si cum ii aduc parintii la dentist pe copiii lor si cum ii invata sa aiba grija de dintisorii de lapte.

Dr. Calin Sava, medic specialist pedodont: Principala cauza pentru care pacientii nostri se prezinta la tratamente este caria dentara, urmata, apoi, de traumatisme, care au o frecventa mult mai mica. Toate aceste tratamente trebuie aplicate unui pacient mic, care nu este neaparat cooperant si care trebuie sa fie indrumat de catre medicul stomatolog pediatru sa le accepte.

Pentru a evita aparitia problemelor stomatologice, preventia este esentiala. Dar (dincolo de faptul ca parintii trebuie sa-i invete pe copiii lor cum sa aiba grija de dintisorii lor) cand si cum sa se prezinte la medicul pedodont pentru sedinte de igienizare profesionala a dintilor? Si… in ce consta igienizarea profesionala in cazul copiilor?

Dr. Calin Sava, medic specialist pedodont: Periaje profesionale realizate intr-un cabinet, fluorizari locale sau sigilari dentare. Aceasta preventie asigura, de fapt, un mod prin care tu, ca medic stomatolog, sa abordezi copilul, sa-l acomodezi cu situatia – locul, cabinetul in sine, medicul, manoperele pe care tu trebuie sa i le aplici… Si stimulii, toata aparatura aceasta care ne inconjoara… copilul le percepe. Sunt niste manopere simple acestea si sunt foarte bune pentru acomodare.

Tudor la DentalMed Kids Dintii de lapte - tot ce trebuie sa stii

Dar in ce consta periajul profesional?

Dr. Calin Sava, medic specialist pedodont: Periajul dentar este ca un periaj pe care-l realizezi acasa, doar ca, cu o anumita periuta electrica, care se aplica la piesa aceasta, reusim sa indepartam o placa bacteriana pe care acasa, in mod normal, nu poti sa o indepartezi.

Fluorizarea se face cu ajutorul unui lac cu fluor, care se aplica pe dinte si care se lipeste pe dinte (un lucru important, pentru ca copilul nu poate sa inghita acest lucru, fiind lipit de dinte) si care se absoarbe, intarind, practic, si protejand dintele fata de atacul carios. 

Intelegem asadar ca fluorul este important pentru sanatatea dentara… De ce si cand ar trebui facute aceste sedinte de fluorizare? Ce paste de dinti se recomanda pentru copii in privinta continutului de fluor?

Dr. Calin Sava, medic specialist pedodont: Copilul primeste fluor din multiple locuri, atat din pasta de dinti, in functie de grupa de varsta pe care o foloseste… atentie: si unele formule pe care copiii le consuma contin fluor! Si local, din fluorizarile noastre din cabinet. Iar aici in cabinet se foloseste o concentratie mult mai mare, tocmai pentru a creste protectia dintelui fata de atacul carios.

Fluorizarile acestea locale se aplica in cabinet in functie de riscul de carie al copiilor. De exemplu, daca un copil nu are nicio carie, nu ai nevoie sa furnizezi la fel de des, sa aplici fluorul acesta local atat de des cum ai aplica unui copil care are un risc crescut de carie. Astfel, de regula, unui copil care are risc crescut de carie este benefic sa-i aplici acest fluor o data la 3 luni.

Dupa ce tratezi toate leziunile de carie si incepi acest protocol de fluorizare, daca la un an dupa ce ai aplicat, o data la 3 luni, acest fluor copilul nu dezvolta nicio carie noua, poti sa reduci aplicarea acestuia la 6 luni, pentru al doilea an, iar apoi anual. 

Dar, acasa, ce paste de dinti se recomanda a fi folosite de cei mici?

Dr. Calin Sava, medic specialist pedodont: Pana la 3 ani, de regula, se foloseste pasta de dinti fara fluor, pentru ca respectivul copil mic, de pana in 3 ani, inghite pasta! Si, atunci, ca sa nu ajunga sa aiba alte probleme, cauzate de acest fluor ingerat, inghitit, preferi sa folosesti o pasta de dinti fara fluor si, daca e cazul, sa aplici tu, controlat, in cabinet, fluor pe dinti.

Dupa varsta de 3 ani, se folosesc paste de dinti cu fluor, dar cu o cantitate redusa, intre 500 si 1000 parti la 1 milion – intre 3 si 6 ani. Iar peste 6 ani, de regula, este bine sa aplici fluor la o cantitate de 1450 parti la 1 milion in pasta de dinti, pentru ca copilul deja scuipa pasta, are dinti permanenti… si, atunci, de ce sa nu-i asiguri protectia integrala?

Pe dintii de lapte nu se pot aplica sigilari?

Dr. Calin Sava, medic specialist pedodont: Doar in situatii clare, decise de catre medicul stomatolog. De exemplu, un copil are dintii mai reliefati decat un alt copil. Si, atunci, poti sa iei in calcul sa aplici aceasta sigilare dentara la un dinte temporar… daca situatia clinica necesita acest lucru.

Ii atentionez, insa, pe parintii care fac aceste sigilari ca aceasta sigilare protejeaza doar partea pe care copilul mananca cu acesti molari, nu si intre dinti sau celelalte suprafete – inspre obraz, inspre limba… Ele nu sunt acoperite de aceste materiale de sigilare si, atunci, ele trebuie intretinute. Cum? Cu periuta si pasta, de doua ori pe zi, si cu ata dentara!

Prin urmare, si copiii trebuie invatati sa foloseasca ata dentara, nu numai sa-si perieze corect dintii?

Dr. Calin Sava, medic specialist pedodont: Ideal ar fi de cand incep dintii temporari sa se apropie, sa fie lipiti unii de altii. Mai exact, maselele temporare. Adica in jurul varstei de 3 ani si jumatate, 4 ani.

Dar, daca in ciuda acestor masuri preventive, copiii dezvolta carii si ajung sa se confrunte cu diferite probleme stomatologice, cum reuseste medicul pedodont sa ii trateze? Ce tratamente se aplica de regula dintilor de lapte si cat de cooperanti sunt cei mici?

Dr. Calin Sava, medic specialist pedodont: In momentul in care avem de-a face deja cu tratamente dentare, cauzate, in principiu, de catre carie si de catre complicatiile ei, uneori, medicul stomatolog pediatru trebuie sa aiba in bagajul lui intreaga gama de tratamente si sa fie gata sa le foloseasca.

Ce inseamna asta? Poti sa faci, din cauza unei carii, poti sa ajungi sa tratezi, prin niste obturatii simple, plombe, sa zicem, tratamente pulpare, care implica tratamente asupra nervului pulpar – tratamente de canal, pulpotomie, tratamente de genul acesta… Extractii dentare, coroane dentare…

Deci exista o plaja intreaga de tratamente pe care poti sa i le asiguri unui copil, care sunt cauzate de catre caria dentara si de complicatiile ei. Si dintii de lapte dor, si dintii de lapte au nerv in ei, si dintii de lapte pot sa faca infectii! Important este sa pastrezi dintii, pentru ca ei asigura cresterea normala a copilului.

Daca tu ai scos un dinte prea devreme si nu asiguri un mijloc prin care sa mentii locul respectiv, dintele permanent care trebuie sa iasa in locul dintelui de lapte s-ar putea sa nu mai aiba loc… Pentru ca sunt multi factori, in cresterea copilului, care pot sa inchida acest spatiu.

Asadar, dintii de lapte au rolul lor in dezvoltarea ulterioara a copiilor, in sanatatea lor dentara viitoare… Iar medicii pedodonti, cei care trateaza dintii copiilor, trebuie sa stie si sa se comporte cu cei mici, nu doar sa le trateze dintii. Dar este important si rolul parintilor de a-i imprieteni pe cei mici cu medicul dentist!

Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodont: Prima vizita la medicul stomatolog este bine sa fie facuta odata cu aparitia primului dinte, in jurul varstei de 6-7 luni, sau pana la varsta de 1 an, chiar daca au aparut sau nu dinti pana la aceasta varsta. Si periajul trebuie inceput odata cu aparitia primului dinte.

Pana la eruptia dentara, se pot folosi periute de silicon, de genul degetarelor si asa mai departe, dar la aparitia dintilor periutele trebuie sa contina peri intotdeauna. Acest periaj trebuie livrat si aplicat copilului, cum spuneam mai devreme, de la aparitia primului dinte si este esential sa fie facut seara, inainte de culcare.

Atunci cand si-a insusit aceasta obisnuinta si a devenit o rutina pentru el, e bine sa fie facut si a doua zi, dupa micul dejun. Astfel, doua periaje zilnice, pana la varsta de 3-4 ani, sunt suficiente. 

Parintii trebuie sa-i aduca pe cei mici la medicul dentist mai intai pentru o consultatie, pentru ca medicul dentist sa devina prietenul lor! Si trebuie sa ii invete sa-si igienizeze corect dintii, pentru a preveni aparitia cariilor.

Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodont: In jurul varstei de 3-4 ani, maselutele (in special cele de jos, dar si cele de sus) se apropie, nu mai exista spatiu intre ele.

Desi maxilarele cresc in continuare, in fata, intre maselute, pana cand ele se vor schimba, nu va exista spatiu. Si, atunci, zona aceea este o zona retentiva si de acolo apar multe probleme. Caria aceasta interdentara este o problema foarte mare, majoritatea copiilor o au.

Dar ce periute de dinti sa foloseasca?

Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodont: In general, cand copiii sunt foarte mici, pana in 2 ani si jumatate, 3 ani, cand isi definitiveaza, cat de cat, dentitia de lapte, este recomandat ca periuta pe care o folosesc sa fie o periuta manuala, pentru ca o accepta mai usor, si cu peri mici, ca sa poata ajunge pana in zonele laterale – spre obraz sau sub limba – mult mai usor.

Periutele electrice, se obicei, sunt recomandate dupa varsta de 3 ani. Ele contin un capat ceva mai mare, dar nu exista o interdictie legata de varsta, ci mai degraba de gradul de dezvoltare a copilului si de acceptabilitatea lui.

Daca vreti cu adevarat sa aveti grija de sanatatea copiilor dumneavoastra si de zambetul lor si atunci cand vor fi mari, aveti grija si de dintii lor de lapte! Creati-le deprinderi sanatoase, imprieteniti-i cu medicul dentist, invatati-i sa puna pret pe preventie! Si, atunci cand vor fi mari, vor zambi cu incredere! Aveti grija de zambetul vostru si al celor dragi!

Autori: Dr. Mirel Toma – Doctor in Stiinte Medicale, Dr. Calin Sava – medic specialist pedodont

Inscrie-te pentru a afla cum poti avea o dantura sanatoasa si un zambet de vedeta

newsletter DentalMed