fbpx

Sigilari dentare la copii – cand sa alegi aceasta procedura

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autor: Dr. Mirel Toma

Ce sunt sigilarile dentare la copii

Periajul și folosirea aței dentare sunt cele mai bune modalități care ajuta la prevenirea apariției cariilor, dar nu sunt întotdeauna ușor de realizat, în special în zona dinților situați cel mai posterior (numiți molari). Molarii prezintă adesea șanțuri și cuspizi (necesari pentru a zdrobi alimentele), formând suprafețe neuniforme, care sunt favorabile retenției de resturi alimentare și placa bacteriană, care, în timp, pot duce la apariția cariilor.

Sigilari dentare copii

Primii dinți definitivi care apar în cavitatea bucală a unui copil sunt incisivii centrali inferiori în jurul vârstei de 6 ani, urmați foarte curând de primii molari definitivi, care ies în spatele molarilor de lapte. Adesea, părintii confundă acești molari definitivi cu unii temporari, cărora nu le acordă o importanță prea mare. Abia mai târziu, când aceștia sunt afectați și devin simptomatici (sunt modificați de culoare, dor, fac abces) părinții solicită ajutor de specialitate. 

Încă de la finalul secolului XX, fondatorul medicinei dentare moderne G. V. Black, a observant că mai bine de 40% din cariile prezente pe dinții definitivi sunt pe molari, la nivelul șanțurilor și fosetelor, care retenționează placă bacteriană și resturi alimentare.

Astfel a aparut o metodă care ajută la menținerea acestor dinți sanatoși: sigilarea dentară

Îmbunătățită, dupa anii 1960, o dată cu apariția materialelor compozite moderne, aceasta reprezintă aplicarea unui strat subțire protector care acoperă toate microșanturile și fosetele molarilor și care aderă la smalț. Sigilările nu înlocuiesc periajul și folosirea aței dentare, dar pot împiedica formarea cariilor pe molari – care reprezintă aproximativ 80-90% din totalul cariilor de pe dinții posteriori permanenți și 44% din cele de pe dinții temporari.

Plasarea unei sigilări pe bază de rășină la copii și adolescenți reduce incidența cariilor cu 86% după un an și cu 57% dupa 4 ani.

În octombrie 2016, Centrul Pentru Controlul Bolilor din S.U.A. a lansat un raport privind importanța sigilării în randul copiiilor de vârstă școlară (6 – 11 ani). Potrivit acestui studiu, „copiii de vârstă școlară care nu au beneficiat de sigilări dentare, prezintă de aproape trei ori mai multe carii decât copiii ai căror molari au fost sigilați”.

Cum funcționează sigilarile dentare?

Sigilanții dentari sunt învelișuri subțiri care atunci când sunt aplicate pe suprafețele molarilor, acoperă fiecare microcavitate, rezultând o suplafața netedă de care nu mai aderă alimentele și placa bacteriană, iar curațarea și autocurațarea se fac mult mai ușor.

Când este recomandabil să faci sigilările si cine poate beneficia de ele?

De sigilari pot beneficia atât copiii cât și adulții, însă principiul este ca dintele să fie sigilat imediat după erupția/apariția sa în cavitatea bucală (6-7 ani pentru primul molar, 9-10 ani pentru premolari și 12-13 ani pentru molarul al doilea), în special la pacienții la care există un risc crescut de a dezvolta carie, la cei care au avut carii în dentiția temporară sau la cei care urmează un tratament ortodontic.

Cum se face o sigilare dentară?

Aplicarea unei sigilări este unul din tratamentele cele mai facile din cabinetul stomatologic. Este un proces rapid, neinvaziv și complet, nedureros, care presupune izolarea, curațarea și uscarea dintelui, condiționarea și aplicarea sigilantului, care este sub forma unui lac, ce poate fi alb sau colorat, și în final, folosirea unei lămpi cu lumină albastră pentru a întări materialul de sigilare.

Sigilarea dintilor

Exista riscuri/efecte secundare?

Cu excepția unor alergii (care apar extrem de rar), nu există efecte secundare cunoscute ale sigilanților dentari.

Cât timp rezistă o sigilare dentară?

O dată aplicată, o sigilare dentară ramâne pe dinte între 2-3 ani, mergând uneori până la 10 ani.

Sigilarea dentară trebuie refăcută periodic?

NU. Pentru ca este aplicată pe o suprafață unde forțele masticatorii sunt foarte mari, uneori, părți din sigilare pot să se desprindă, lucru ușor observabil de medicul dentist la control. Această sigilare se completează foarte ușor și oferă mai departe protecție molarilor.

Dacă am făcut sigilări dentare nu voi mai face carii?

Sigilările sunt o metoda suplimentara de protecție impotriva cariilor, însă periajul și folosirea aței dentare sau a dușului bucal, împreună cu controalele regulate la medicul dentist joacă un rol crucial în menținerea unei sănătăți orale bune.

Autor: Dr. Mirel Toma

Bibliografie:

  1. Beauchamp J, Caufield PW, Crall JJ, et al. Evidence-based clinical recommendations for the use of pit-and-fissure sealants: A report of the American Dental Association Council on Scientific Affairs. J Am Dent Assoc 2008;139(3):257-68.
  2. Simonsen RJ. Pit and fissure sealants. In: Clinical Applications of the Acid Etch Technique. Chicago, Ill.: Quintessence Publishing Co, Inc; 1978:19-42
  3. https://www.mouthhealthy.org/en
  4. Muller-Bolla M, Lupi-Pégurier L, Tardieu C, Velly AM, Antomarchi C. Retention of resin-based pit and fissure sealants: A systematic review. Community Dent Oral Epidemiol 2006;34(5):321-36.
  5. Collette J, Wilson S, Sullivan D. A study of the Isolite system during sealant placement: Efficacy and patient acceptance. Pediatr Dent 2010;32(2):146-50. 
  6. https://happykidsdental.co.uk/preventing-and-protecting/dental-sealant/