fbpx

Siguranta la stomatolog in timpul pandemiei de Covid-19. Nebulizarea – gold standard in sterilizarea cabinetului stomatologic

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autori: Dr. Dragos Popescu, Dr. Mihnea Velisarato

Pandemia de Covid-19 a schimbat protocoalele de lucru si in stomatologie! Chiar daca si inainte exista o serie intreaga de reguli stricte pentru cadrele medicale, personalul de suport si pacienti, pandemia a impus reguli noi! Iar astazi vorbim despre toate acestea, deoarece ne-am propus sa abordam problema sigurantei in stomatologie in contextul pandemiei de Covid-19.

B1TV: Siguranta la stomatolog in contextul pandemiei de Covid-19
B1 TV: Masuri optime de siguranta in cabinetul stomatologic in timpul pandemiei de Covid19

Dr. Mihnea Velisarato, medic specializat in implantologie si in chirurgie parodontala: Si inainte de pandemie se foloseau masti (ce-i drept, chirurgicale), iar nevoia de a avea un grad cat mai inalt de filtrare a facut o obligativitate din purtarea mastilor, dispozitivelor respiratorii, cum sunt mastile FFP2 sau KN95, E95, aceste denumiri fiind, de fapt, standarde europene, americane sau asiatice.

Aceasta este o masca FFP2 sau KN95. Are mai multe straturi de tesut. Face posibila o filtrare foarte buna. Nu numai acest lucru, ci faptul ca are un fit, adica se asaza foarte bine pe fata si izoleaza excelent, protejand, in felul acesta, fata de aproximativ 95% din bacterii, virusuri, chiar aerosoli, particule degajate de slefuirile din timpul tratamentelor stomatologice. Riscul este, de asemenea, redus prin faptul ca personalul medical, in timpul tratamentelor, chiar si al consultatiilor, poarta nu numai o singura masca… Venim peste cu al doilea rand de masca, care, de asemenea, creste gradul de protectie – al nostru si al pacientului. 

Acesta este un lucru care pentru noi este mai vizibil – faptul ca medicii, asistentele si intreg personalul clinicilor stomatologice poarta masti de protectie mai multe si mai performante. Dar siguranta in stomatologie presupune, astazi, mult mai multe! Pentru ca fiecare pacient trebuie tratat ca un potential purtator de coronavirus! Iar, in acest sens, au fost dezvoltate protocoale speciale!

Dr. Mihnea Velisarato, medic specializat in implantologie si in chirurgie parodontala: Daca un pacient ar fi, sa presupunem, purtator de virus Sars-Cov-2, riscul ca urmatorul pacient sa-l ia este zero, deoarece intre sedintele de tratament exista pauze. In aceste pauze se fac nebulizari, sterilizari ale suprafetelor contaminate si chiar si ale aerului, astfel incat acest risc este redus spre zero!

Nebulizare stomatologie covid19

Poate parea paradoxal daca tinem cont de faptul ca, la inceputul pandemiei, clinicile stomatologice chiar au fost considerate ca avand un risc foarte mare, insa medicii stomatologi s-au adaptat destul de repede noului context, deoarece experienta lor de zi cu zi i-a ajutat foarte mult.Totusi, exista si elemente noi, care au fost introduse ca urmare a declansarii pandemiei de Sars-Cov-2.

Dr. Mihnea Velisarato, medic specializat in implantologie si in chirurgie parodontala: Inainte, se foloseau toate aceste dispozitive – masti, ecrane, ochelari de protectie – care nu reprezinta o noutate in zilele noastre, in plina pandemie… Dintr-un anumit punct de vedere, ne-a venit usor sa ne adaptam acestor conditii, iar utilizarea lor nu face decat sa creasca gradul de sterilizare si de protectie.

Dezinfectare cu abur la 160 grade
Dezinfectia pieselor de imbracaminte si a suprafetelor cu HYGIENIO, folosind abur de 160 de grade si substanta biocida

Lucrurile care sunt in plus fata de inainte de aparitia pandemiei sunt aparitia nebulizatorului, aparitia diverselor aparate care reduc aerosolii din timpul tratamentului – diverse aspiratoare pentru aspiratia de mare putere a aerosolilor, pe langa aspiratorul clasic de saliva (suction) de la aparat, cum este si acest aparat… Toate aceste device-uri, practic, ne ajuta si ne imbunatatesc confortul in timpul tratamentelor.

aparat aerosoli aspiratie Siguranta la stomatolog in timpul pandemiei de Covid-19. Nebulizarea - gold standard in sterilizarea cabinetului stomatologic
Aspirator special pentru aerosoli

Dar ce este aparatul de nebulizare?

Dr. Mihnea Velisarato, medic specializat in implantologie si in chirurgie parodontala: Aparatul de nebulizare presupune  imprastierea unui biocid, sub forma unei ceti, ceti uscate,sa-i spun asa. Iar prin cantitatea respectiva de biocid, de sterilizant, de dezinfectant reusim sa sterilizam fiecare coltisor al cabinetului si al aerului, avand in vedere faptul ca aceasta ceata presupune imprastierea respectivei substante sub forma unor particule foarte fine, ceea ce face posibila plutirea biocidului in aer pana sa ajunga pe suprafete, astfel incat si flora aeriana este sterilizata. Acest aparat a fost obligatoriu in starea de urgenta, inclusiv in stomatologie. Inainte, el era folosit doar in salile de operatie. Actualmente, noi, cel putin, il folosim cu o frecventa foarte mare intre tratamente sau la finalul unei ture. Nu mai este obligatoriu acum, dar noi, totusi, il folosim, pentru siguranta noastra si a pacientilor. 

nebulizare stomatologie Siguranta la stomatolog in timpul pandemiei de Covid-19. Nebulizarea - gold standard in sterilizarea cabinetului stomatologic
Nebulizator

Asadar, nebulizarea a fost in timpul starii de urgenta obligatorie, dar astazi clinicile stomatologice continua sa o aplice, pentru ca reprezinta un element de siguranta. De ce si cum anume? In ce consta mai exact acest proces de nebulizare?

Dr. Dragos Popescu, medic specializat in implantologie si in chirurgie parodontala: Ce trebuie inteles in legatura cu dezinfectia (se numeste, in engleza, whole room dezinfection, deci dezinfectia totala a unei incaperi)… Practic, conceptul de aerosoli… Ce sunt aerosolii? Aerosolii sunt o combinatie de particule solide si lichide dispersate intr-un mediu gazos. Aceste particule, practic, sunt flotante in acest mediu gazos, in aer. Noi avem mai multe metode de dezinfectie, si anume: putem sa dezinfectam manual suprafetele, putem sa sterilizam cu lampi cu ultraviolete, care sunt, si acestea, pe categorii, iar cel mai performant este sa sterilizam cu nebulizarea. Ce face aceasta nebulizare? Nebulizarea imprastie un biocid care are diametrul intre 0 si 10 microni, astfel incat sa pluteasca in acest mediu gazos cat mai mult timp, sa ajunga in toate colturile incaperii si sa sterilizeze virusurile care plutesc in aer. In final, gravitational, aceste particule de biocid se asaza pe suprafata si sterilizeaza si suprafata.  Aceasta metoda de sterilizare, whole room dezinfection, practic, a fost incadrata de catre Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor printr-un indicator care se numeste Log.

TABEL EFICIENTA NEBULIZARE PRIN REDUCERE LOGARITMICA Siguranta la stomatolog in timpul pandemiei de Covid-19. Nebulizarea - gold standard in sterilizarea cabinetului stomatologic
Eficienta proceselor de dezinfectare, calculata prin reducere logartimica. Sursa: www.dentstore.ro
TABEL EFICIENTA procese dezinfectare Siguranta la stomatolog in timpul pandemiei de Covid-19. Nebulizarea - gold standard in sterilizarea cabinetului stomatologic

Statistic, daca intr-o incapere, intr-o camera de spital exista in jur de aproximativ 1 milion de germeni, de agenti patogeni, in momentul in care faci sterilizare manuala, se distrug aproximativ 90%, deci raman 100.000 de germeni. Asta se numeste 1 Log. Dupa aceea, daca sterilizezi cu ultraviolete, insa in incaperea respectiva sunt obiecte care nu permit razelor ultraviolete sa ajunga chiar peste tot, sunt intre 2 si 3 Log. Asta inseamna ca raman 10.000 de germeni, patogeni nedistrusi. Dupa aceea, daca ai o lampa UV care are o suprafata de distrugere foarte mare, se ajunge la 5 Log.

Lampa smart UV de mare putere  PULSAR
Lampa SMART UV-C

In final, daca faci nebulizare, ajungi la 6 Log, si, atunci, dintr-un milion de germeni ramane 1 germen, adica eficienta 99.9999%. Acesta se numeste standardul de aur pentru dezinfectia completa a incaperii, acest 6 Log, pe care-l obtii numai cu nebulizarea!

Aceasta necesitate de a elimina coronavirusul a dus la cautarea a diferite metode de dezinfectie a aerului si a suprafetelor. Si astfel s-a ajuns la nebulizare, care inainte se folosea doar in salile de operatie din spitale, dar acum se practica si in stomatologie.

Dr. Dragos Popescu, medic specializat in implantologie si in chirurgie parodontala: E bine ca medicii si sefii de institutii medicale sa se documenteze, sa afle care sunt mijloacele cele mai performante si sa vada exact ce tip de nebulizator, ce tip de biocid iau…

Masuri stomatolog coronavirus
Aparat de nebulizare NOCOSPRAY

Asadar, sunt importante si substantele utilizate! Ce substante biocide se folosesc? Si cum?

Dr. Dragos Popescu, medic specializat in implantologie si in chirurgie parodontala: Substantele care se utilizeaza sunt peroxidul de hidrogen, acidul peracetic si nanoparticulele de argint. Multe substante sunt combinate, pentru a avea o eficienta mai mare. Acum, aceste substante, in momentul in care sunt imprastiate de nebulizator, in final, dupa ce plutesc in aer, cum am spus, se descompun in oxigen si apa, de exemplu, peroxidul de hidrogen. Acidul peracetic se descompune in acid acetic (care este otet), apa si oxigen si are un miros mai neplacut – de aceea, dupa nebulizare, ideal este sa aerisim camera. Alt timp necesar de asteptare… Deci, dupa ce faci nebulizarea, dureaza cam 3 minute pentru o camera, trebuie sa aerisesti, pentru ca aceste substante, daca le inhalezi imediat, pot irita caile aeriene, mucoasele si ochii. Dar, dupa ce se face aceasta aerisire, practic, este foarte sigur, deci nu se intampla absolut nimic. La nebulizare, conteaza nu numai tipul biocidului, ci conteaza si viteza cu care acest biocid este dispersat in aer, care trebuie sa fie intre 70 si 100 de metri pe secunda, atentie! Deci este o viteza foarte mare. Exista multe nebulizatoare mai putin performante. Si, atunci, daca medicii sunt mai putin informati si cumpara nebulizatoare ieftine, eficienta este mai mica, pentru ca, daca viteza cu care este suflat acest biocid in aer e mica, el nu ajunge in toate colturile incaperii si nu sterilizeaza! Cum spuneam, nu exista sterilizare partiala – ori este sterilizare, ori nu este! De asemenea, ce conteaza foarte mult este ca acest nebulizator sa nu fie un nebulizator, sa zic asa, din gama neprofesionala, cum sunt acele vermorele pentru stropit vita-de-vie, pentru ca am vazut si asa ceva… Sunt unii care cumpara niste pompite din acelea si… gata, am nebulizat! Sunt, de exemplu, aparate de nebulizare, daca stiti, care dizolva medicamentele, le fac sa fie gazoase, ca sa le inhalam daca avem nu stiu ce alergie… Ei, acelea nu sunt aparate de nebulizat, chiar daca se numesc nebulizatoare. Deci trebuie ca oamenii sa se informeze, adica personalul medical… Lucrurile deja, acum, se stiu! Dar la inceput, va dati seama, acum 7 luni, habar n-aveam, adica si noi am cumparat o pompa din aceea de stropit via si am crezut ca e nebulizator pana ne-am dat seama ca nu e! Pentru ca, neavand putere sa impinga acete biocide in aer cu o anumita viteza, ele nu pot fi sparte in granulatii de 0 pana la 10 microni. Iar daca biocidele au granulatii mai mari, cad, gravitational, si nu sterilizeaza aerul. Problema e aerul, de fapt. Acest coronavirus se pare ca are un diametru de sub 1 micron si, atunci, el floteaza prin aer. Si cum il omori? Trebuie sa vii cu un luptator de aceeasi dimensiune, care sa pluteasca in acelasi timp cu virusul si sa-l neutralizeze. De aceea, e foarte important ce tip de biocid, de nebulizator utilizezi. Lupta cu coronavirusul este o lupta complexa, adica nu vorbim numai de nebulizarea aerului, vorbim de toate protocoalele, cumulate.

Dar cum pot fi confirmate, concret, rezultatele acestor procese de sterilizare si nebulizare?

Dr. Dragos Popescu, medic specializat in implantologie si in chirurgie parodontala: Exista si indicatori ai sterilizarii, sunt niste martori care se pot pune in cabinet, cu anumiti bacili sau virusuri. Dupa ce s-a facut sterilizarea, vezi daca au murit sau nu. Si atunci iti testezi eficienta sterilizarii! Pentru ca, si aici… de unde stii ca ai sterilizat? Pai… trebuie sa masori acest lucru! Si se face random, adica, practic, se poate testa, din cand in cand. Si verifici. Noi faceam asta si inainte de pandemie, sa stiti. Verificam sa nu avem anumite contaminari. Pentru ca ii spui pacientului, care e stresat… sunt pacienti care sunt germofobi… „Dom’le, dar ati sterilizat?” „Da!” Si trebuie sa ii arati: „Uite, am indicatorul de sterilizare, cu ora la care s-a sterilizat. Uite, avem mostre luate de pe halat, de pe jos, care au fost duse la laborator si au venit, corespund…” Dar lucrurile acestea trebuie sa fie transparente, mai ales ca acum panica e generalizata, lumea nu mai stie ce sa faca, sa se duca, sa nu se duca… Toata lumea are, sa zic asa, o teama de a se infecta.

Nebulizare clinica stomatologica coronavirus
Nebulizator NOCOSPRAY

Dar, chiar si in contextul pandemiei, trebuie sa ne rezolvam problemele de sanatate generala si de sanatate orala. Si, atunci, pentru siguranta pacientului si a cadrelor medicale, au fost dezvoltate noi protocoale, care sunt mult mai ample decat purtarea mastilor, sterilizarea si nebulizarea, despre care am vorbit acum.

Dr. Dragos Popescu, medic specializat in implantologie si in chirurgie parodontala: In realizarea protocolului de preventie antiCovid-19, ne-a ajutat foarte mult si formatia noastra. Atat eu, cat si colegul meu, doctorul Velisarato, suntem medici militari, am facut Medicina Militara. Si, atunci, noi am organizat un protocol foarte strict, care este dificil de realizat de catre personalul civil, pentru ca regulile militare sunt foarte dure si trebuie respectate cu strictete si… se executa, nu se discuta! Ceea ce e putin nedemocratic, numai ca noi am tratat aceasta pandemie ca o situatie de razboi. Nu toata lume poate aborda asa… Acum, daca ati observat, chiar in spitalele din Romania, in momentul in care lucrurile au scapat de sub control, armata, medicii militari au venit in ajutor si au pus lucrurile in ordine. Noi am avut, sa zic asa, aceasta sansa… fiind antrenati sa gestionam situatii critice, am putut implementa mai usor aceste protocoale, pe care, spre a-i ajuta pe colegii de breasla, noi le-am afisat pe site si prin mijloacele media, pentru a putea fi preluate, de cei care pot respecta, pentru ca nu-i asa simplu sa le respecti, pentru ca nu toate cladirile, nu toate clinicile au trei intrari, doua intrari, lift, scari, deci nu se preteaza…Asadar, sunt multe aspecte de abordat atunci cand vorbim despre siguranta in stomatologie in contextul pandemiei de Covid-19. Asa cum am vazut, echipamentele medicilor (masti, manusi, halate, combinezoane) sunt completate de dezinfectia suprafetelor si a aerului, de sterilizare si nebulizare, de diferite elemente de siguranta. Dar respectarea procedurilor si urmarea unor trasee stricte sunt esentiale!
Si pacientii au reguli de respectat, inca de la intrarea in clinica, nu doar la intrarea in cabinet! Si, bineinteles, si la iesire! Dar despre toate acestea vom mai vorbi! Pentru ca… informatia ne poate schimba viata si mentine sanatatea!

Mai multe detalii despre Protocolul Stomatologic Intern pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS-COV2 aici.

Cum a schimbat pandemia de COVID-19 protocoalele de lucru din stomatologie

La inceputul pandemiei de COVID-19, cand lumea era speriata si nu prea stia cum sa reactioneze, clinicile stomatologice au fost inchise o perioada, medicii dentisti putand trata doar urgentele stomatologice, in masura in care respectau un set strict de noi reguli de siguranta. Astazi, insa, au fost elaborate noi protocoale de lucru, noi proceduri, pentru ca toti pacientii sa fie tratati in siguranta! Pentru ca sanatata orala este esentiala si in pandemie!

Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Daca la inceputul pandemiei diverse publicatii (New York Times) pozitionau stomatologia ca fiind foarte expusa riscului, cercetarile ulterioare, cum ar fi Asociatia Americana Dentara, au aratat contrariul si faptul ca sub 1% din personalul medical din cabinetele stomatologice s-au imbolnavit. Acest studiu arata, de asemenea, ca stomatologia se afla cu mult sub nivelul de infectare al altor specializari medicale. Iar lucrul acesta nu este o coincidenta, deoarece noi, repet, la fel ca inainte de pandemie, ne protejam cu masti, cu ecrane, cu viziere, sterilizarile erau la ordinea zilei, dezinfectarea aerului si a suprafetelor, de asemenea, exista… Pentru noi n-au fost noutati aceste lucruri!

Asadar, medicii stomatologi au reusit sa se adapteze rapid noilor conditii impuse de pandemia care, la inceput, a reprezentat un soc major pentru noi toti!

Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Ne-am trezit, sa zic asa, foarte rapid, scosi din zona noastra de confort, din rutina zilnica. Nestiindu-se foarte multe despre pandemia care venise si urma sa continue, atat noi, cat si autoritatile am fost ezitanti in a sti exact ce sa facem… Au fost pasi facuti de catre autoritati, in sensul ca ne-au impus sa luam anumite masuri, poate unele exagerat de dure, datorita panicii si fricii (care n-au fost doar in Romania, au fost in toata lumea, in Europa)… Sa stiti ca si unii medici si chiar asistente au fost, la randul lor, cuprinsi de panica in contextul de a lucra in pandemie… Deci a fost un soc initial, dupa care oamenii s-au regrupat. Si sa stiti ca au fost foarte multi medici curajosi, care au lucrat in starea de urgenta.

Iar acest lucru nu s-a intamplat doar la noi, ci in intreaga Europa, in intreaga lume!

Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Diferentele intre tari au constat in ceea ce priveste protocoalele de tratament permise in starea de urgenta. Unele tari au fost mai permisive, au inteles ca sanatatea orala nu-i o gluma, ci este ceva foarte important si au permis medicilor sa acorde primul ajutor. Poate ca in Romania a fost un pic mai restrictiv, dar ulterior lucrurile s-au reglementat peste tot. De fapt, nu exista un vinovat… Intr-o situatie „de razboi”, ca s-o denumesc asa, se iau masuri speciale – unele sunt nedemocratice, unele sunt foarte dure…

Cum au fost reconfigurate vizitele pacientilor, tinand cont de noile conditii?

Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Am stabilit traseele pacientilor, astfel incat traseele respective sa nu interfereze cu traseele medicilor, ale asistentelor… Modul in care pacientul este protejat din momentul in care intra in clinica, de la infolierea incaltamintei… pacientul este acoperit cu un halat de unica folosinta, manusi de unica folosinta, masca, capelina… Practic, in momentul in care pacientul intra in cabinet, este din nou dezinfectat, iar dupa ce i se realizeaza tratamentul dentar, el este din nou dezinfectat si urmeaza un alt traseu spre iesirea din clinica. Noi am organizat toate circuitele acestea, pe care le-am si afisat pe site, ca protocol de dezinfectie COVID-19 in starea de urgenta. Dupa aceea, protocol de dezinfectie cu COVID-19 in stare de alerta… Noi ne-am organizat la nivel militar, in sensul ca, practic, fiecare pas a fost trecut intr-un tabel, astfel incat noi sa nu ne mai gandim ce avem de facut, ci sa urmam, efectiv, un protocol militar. Mai mult, e interesant ca am avut pacienti pe care noi i-am tratat si a aflat ulterior ca aveau COVID-19! Si ne-am testat aceste protocoale, in sensul ca am izolat cazurile respective, am facut ancheta epidemiologica, sa vedem cu cine s-a intrat in contact… Si niciunul dintre cei care au intrat in contact nu s-a imbolnavit, ceea ce ne-a dat incredere ca aceste masuri pe care le-am luat nu au fost exagerate, ci au fost profesioniste, pentru ca nimeni nu s-a imbolnavit. Si n-a fost doar un caz, am avut multe cazuri in care au venit pacienti cu COVID-19… si totul a decurs perfect, nimeni nu s-a imbolnavit! Trebuie sa mentionam ca, in momentul in care pacientii au venit la noi, ei au trecut de triajul nostru, atat telefonic… nu aveau simptome, au fost testati, le-am luat temperatura, nu aveau secretii, nu tuseau, nu aveau febra… Insa ulterior ei ne-au confirmat ca au contactat COVID-19. Si situatiile respective pentru noi au fost ca niste teste, pe care le-am luat ca atare. Si am observat ca, de fapt, nu ne imbolnavim daca respectam regulile. Daca nu le respectam, ne imbolnavim, normal… 

Dar cadrele medicale si personalul de suport… ce noi reguli au de respectat?

Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Am incercat sa cream spatii in care sa stea personalul medical in perioadele de, sa spunem, inactivitate, astfel incat le-am creat zone de… balcoanele, unde sa stea in aer liber… De asemenea, acolo nu pot sta mai mult de doua, maximum trei persoane. La fel, le-am pus la dispozitie combinezoane de protectie care au, practic, cel mai inalt nivel de protectie pentru intregul corp. In afara de combinezoane, asistentele au si halate de unica folosinta peste combinezon. In momentul in care ies din cabinet, dezbraca acest halat, se sterilizeaza pe combinezon si raman permanent sterile. Sunt situatii in care se schimba de fiecare data si combinezonul! Trebuie spus ca toate aceste aspecte sunt frumos, asa, de povestit, dar au niste costuri extrem de mari. In afara de personalul medical (medici, asistente, femeile care asigura curatenia si intra in salile potential contaminate), noi avem foarte mult personal nemedical, care ne asigura logistic comunicarea cu pacientii. Si aceste persoane sunt protejate, la randul lor, cu combinezoane, masti, ecrane de unica folosinta, manusi… Toata aceasta logistica este exceptionala din punctul de vedere al sigurantei, numai ca necesita o investitie financiara foarte mare.

Per ansamblu, cum a modificat pandemia de COVID-19 activitatea in domeniul stomatologic?

Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Fata de situatia initiala, inainte de aparitia acestei pandemii, noi aveam un trafic zilnic variabil intre 150 pana la 220 – 250 de pacienti, in zilele foarte aglomerate. Astazi, avand in vedere ca trebuie sa implementam aceste masuri de protectie pe care vi le-am enumerat, a scazut numarul de pacienti pe care putem sa-i tratam in conditii de siguranta pana la 100 – 150 de pacienti. Va dati seama ca acest aspect este destul de frustrant pentru pacienti, pentru ca ei primesc programari mai tarziu, timpul de asteptare intre pacienti e mai mare, pentru a putea implementa sterilizarea salilor… Toate lucrurile acestea duc la cresterea costurilor. 

Toate aceste noi masuri de siguranta au reprezentat o adevarata provocare!

Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Totul, din pacate, se reduce, in afara de dorinta, si la putinta! Adica sa si poti sa iei aceste masuri, datorita logisticii, costurilor… Cu cat o clinica este mai mica, teoretic ai putea spune ca i-ar fi mai usor sa gestioneze protocoalele, dar, de fapt, nu este asa, pentru ca numarul de pacienti este mult mai mic si, atunci, vorbim de rentabilitate financiara. Stiu ca suna neplacut, pentru ca vorbim de medicina, dar, pana la urma, una este sa tratezi 3 pacienti pe zi si sa ai o cheltuiala cu nebulizarea identica cu o clinica care trateaza 150 de pacienti pe zi! Trebuie sa intelegem si acest aspect. Pentru noi, cel mai important lucru este sa mentinem protocolul de siguranta identic cu acela pe care l-am avut in starea de urgenta. Intre timp, noi l-am perfectionat si l-am facut sa fie mult mai fluid. Iar pentru noi, la ora actuala, este important ca nu avem niciun pacient sau medic care sa fi luat COVID-19 in clinica. Pentru noi, acesta este un lucru de mandrie! Nu am avut in clinica noastra niciun pacient care sa fi luat COVID-19 din cadrul clinicii sau cineva din personalul medical sau nemedical care sa se fi imbonavit in cadrul clinicii. Si stim, putem spune raspicat acest lucru, pentru ca anchete epidemiologice de fiecare data cand am avut o suspiciune sau o informare ca un pacient sau ca un membru al echipei noastre a avut ulterior COVID-19. Si, in urma anchetelor epidemiologice, s-a dovedit ca nu s-au contractat aceste boli in cadrul clinicii.

Dar in protocolul de primire a pacientilor ce modificari au aparut?

Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Ce a aparut nou in legislatie dupa starea de urgenta este faptul ca pacientul, cand vine in clinica, nu trebuie sa intre cu apartinatorul. Apartinatorul intotdeauna asteapta afara. Iar el este invitat sa intre in clinica. De aceea, s-a facut un spatiu de triere in afara clinicii, unde pacientul asteapta, in aer liber, unde e protejat de ploaie, vant, dar totusi nu in clinica. Si el este chemat de personalul nostru de suport, intra in clinica, este echipat, dupa care iese prin alta parte. Deci, totusi, logistica aceasta e dificila, dar asta a aparut in plus si eu cred ca e binevenita, in sensul ca tu, ca pacient, cand intri in clinica, stii ca esti doar tu sau cativa, deci nu mai sunt inca zece care citesc trei reviste langa tine si astepti… Apropo, aceste reviste si toate materialele de publicitate s-au eliminat, deci nu mai ai voie sa tii servetelele pe masa, cafeaua si asa mai departe… Deci toate aceste elemente au fost eliminate, tocmai pentru a reduce riscul!

Dar, pe langa acest protocol de primire a pacientilor si pe langa ceea ce vedem cu toti – masti din ce in ce mai performante, viziere, combinezoane si alte asemenea elemente, ce aparate speciale au fost introduse in aceasta perioada pentru a creste gradul de siguranta?

Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Una din metodele mai noi pe care tocmai le-am implementat, tocmai in vederea combaterii raspandirii acestor aerosoli care apar, atat datorita instrumentarului pe care il folosim noi in tratamentul cavitatii orale, cat si datorita faptului ca pacientul respira, iar el nu are masca si este la o distanta de 20 pana la 50 de centimetri, am utilizat si utilizam un instrument care se numeste aspirator de aerosoli. Acest instrument, practic, are o palnie care absoarbe, cu o capacitate foarte mare, aerosolii care floteaza in jurul capului pacientului. Iar acesti aerosoli sunt absorbiti intr-un rezervor, unde sunt sterilizati cu raze UV. Acest gen de aspirator ar trebui sa existe in fiecare cabinet stomatologic. Si, in momentul in care noi realizam manopere, detartraje, manopere care degaja aerosoli, punem aceasta palnie la jonctiunea cu gura pacientului si ea absoarbe, practic, toata aceasta ceata de aerosoli care se formeaza, astfel incat aerul din cabinet ramane cu o concentratie foarte mica de germeni patogeni. De exemplu, cand facem igienizari, detartraje, periaje, cand slefuim dintii… Acest particule sunt absorbite si nu mai floteaza in aer. Si, atunci, cu atat mai mult eficienta nebulizarii este mai mare.

Pentru ca, intre pacienti, in cabinetele stomatologice are loc un procedeu de sterilizare manuala, de sterilizare cu ajutorul lampilor ultraviolete si cu nebulizatoare, ceea ce, evident, face ca timpul intre programarile pacientilor sa creasca destul de mult!
Asadar, in clinicile stomatologice se deruleaza o serie intreaga de proceduri pentru siguranta, pe care pacientii nu le vad, acestea fiind mai multe si mai costisitoare decat lucrurile care se vad si despre care vorbeam, precum mastile, vizierele, combinezoanele si alte asemenea elemente!

Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: In starea de urgenta, pentru ca nu stiam, absolut nimeni, cu ce ne confruntam – era un inamic invizibil, nimeni nu stia despre el… noi ne-am luat masti militare performante, din acelea cu buteliile acelea care vin in lateral, cu care ai protectie 100%! Si am lucrat cu ele pana mai ieri. Si astazi, daca avem o operatie mai lunga, folosim aceste masti militare. Bineinteles ca e foarte dificil sa le utilizezi, pentru ca sunt grele, iti atarna gatul… Fiind grele, trag de musculatura gatului… E un efort foarte mare – transpiri in aceste combinezoane! Deci efortul corpului medical e unul enorm, pe care populatia ar trebui sa-l aprecieze! Eu nu cred neaparat ca cetatenii ar trebui sa puna un covor rosu in fata medicilor, dar cred ca, social, ar trebui sa existe un respect foarte mare. Pentru ca e foarte usor sa zici „Nu fac!” si sa te retragi… Ganditi-va cel putin la medicii anestezisti din spitalele care trateaza coronavirus – sunt, efectiv, eroi, eroi… Deci ar trebui toti, toata populatia sa-I aplaudam, pentru ca este ceva incredibil. Asistentele, nu mai zic… Toata lumea! Isi risca viata, efectiv! E usor sa stam la televizor… „A, uite, a mai murit cineva…” Hai sa mergem si noi acolo, sa vedem cum e… si dupa aceea sa te intorci acasa… Foarte greu! La noi, in mediul privat, e altceva, pentru ca noi avem decizia: putem sa tratam, sa inchidem… Dar in spitalele de stat… ce faci? Medicul e, practic, ca pe front. Se duce si se sacrifica. 

Pandemia de COVID-19 a fost si este o grea incercare pentru corpul medical si pentru noi toti, dar, cu responsabilitate si dedicare, vom reusi sa trecem si peste aceasta! Important este sa ne informam, sa analizam, sa incercam sa intelegem toate aceste schimbari aduse de pandemie si sa actionam in consecinta! Multa sanatate!

Autori: Dr. Dragos Popescu, Dr. Mihnea Velisarato

Inscrie-te pentru a afla cum poti avea o dantura sanatoasa si un zambet de vedeta

newsletter DentalMed