Parodontoza Tratament

Descopera care este cel mai potrivit tratament pentru parodontoza!

Ce este parodontoza?

Parodontoza sau boala parodontala reprezinta un set de afectiuni inflamatorii care afecteaza tesuturile din jurul dintilor. Intr-un stadiu timpuriu, denumit gingivita, gingiile devin rosii, umflate si pot sangera. Intr-o forma agravata, numita parodontita, gingia se indeparteaza de dinte, formandu-se astfel pungi intre dinte si gingie. Pe masura ce boala avanseaza mai mult os si ligament parodontal este distrus. Dintii devin mobili si trebuiesc extrasi sau pot cadea. Poate apare si respiratie neplacuta.

Desi afectiunile parodontale (gingivita, parodontita, parodontoza avansata) afecteaza in mod surprinzator 1 din 3 adulti, rezultatul final fiind pierderea dintilor, aceastea sunt tratate cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor. Din pacate, inclusiv copiii si adolescentii pot primi diagnosticul de “parodontoza”, iar un tratament pentru parodontoza adecvat se poate stabili doar personalizat, pentru fiecare caz in parte, in functie de gradul de afectare parodontala si de varsta pacientului.

Data fiind importanta si incidenta parodontozei, clinica stomatologica DentalMed acorda o atentie speciala tratamentului parodontozei. In acest sens, in cadrul clinicii exista o echipa internationala de 7 chirurgi specializati in tratamentul parodontozei (medici parodontologi).

In cadrul clinicii DentalMed, medicul parodontolog are ca si obiectiv principal 1. informarea pacientilor asupra tratamentului parodontozei in toate aspectele ei 2. tratamentul parodontozei prin metode chirurgicale de ultima generatie si 3. permanent follow up asupra mentinerii rezultatelor tratamentului.

Cum se trateaza parodontoza?

Clinica dentara DentalMed este Centru de Excelenta in Tratamentul Parodontozei. Anual in clinica stomatologica DentalMed sute de pacienti beneficiaza cu succes de interventii chirurgicale de regenerare gingivale cu BioMateriale (operatii parodontale):

1. Tratament Parodontoza folosind tehnicile chirurgicale clasice: Operatie Parodontala Regenerativa

(Flap Debridement cu Guided Tissue Regeneration) cu BioMateriale de Regenerare (Emdogain, BioOss, BioGide, etc.)

tratament parodontoza laser
Laserul dentar SIRONA SIOROLase Blue pentru parodontoza tratament laser

2. Tratament Parodontoza cu Laser

In tratamentul cu laser al parodontozei medicul parodontolog utilizeaza laserul dentar pentru accesul si eliminearea tesutului inflamat din jurul radacinii dintelui. Prin expunerea radacinii si igienizarea tesutului infectat se realizeaza detartrajul subgingival (root planning).

Aceasta tehnica inovativa in care se foloseste laserul pentru tratamentul parodontozei implica eliminarea placii si a tartrului formate sub linia gingivala si in jurul radacinii. Dupa care medicul parodontolog foloseste laserul cu scopul de a netezi suprafata radacinii, pentru a elimina orice suprafata rugoasa care ar putea atrage coloniile de bacterii cauzatoare de infectii. Suprafata dintre gingie si radacina poate incepe astfel procesul de vindecare si regenerare.

parodontoza tratament
SIROLaser Blue Tratamentul Parodontozei cu Laser Dentar

Citeste articolul complet despre Parodontoza Tratament cu Laser

Ce nu se stie despre parodontoza?

  • Dinti sanatosi nu inseamna dinti fara carii.
  • Parodontoza este evolutiva, avand un final sigur: pierderea dintilor!
  • Pacientii tineri nu sunt feriti de atacul bacterian si implicit de parodontoza.  
  • Tratamentul activ al parodontozei este doar cel de natura chirurgicala, in situatia in care pungile parodontale depasesc 4-5-6 mm.
  • Parodontoza nu poate fi vindecata, prin interventie se realizeaza stoparea din evolutie a acesteia. 
  • Parodontoza este numita si “silent killer” sau boala dintilor frumosi.

 BOALA PARODONTALA – “Silent killer” PENTRU 1 din 3 PACIENTI

Desi afectiunile parodontale (parodontoza – numita si „silent killer”) afecteaza in mod surprinzator 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind pierderea dintilor, aceasta boala este tratata cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor.

Dinti sanatosi nu inseamna dinti fara carii. Un dinte aparent sanatos poate sa ascunda o afectare parodontala depistabila doar de catre medicul stomatolog. In situatia in care diagnosticarea bolii parodontale se face intr-o faza in care dintele se mai poate salva printr-o interventie de microchirurgie parodontala (Flap Debridemenet cu Regenerare Osoasa si Tisulara), pacientul are sansa de a-si pastra pe arcada dintii naturali. Sunt insa foarte multe situatii in care pacientul este diagnosticat mult prea tarziu, cand singura solutie de reabilitare ramane aceea prin inserarea de implanturi dentare.

Boala este evolutiva avand un final sigur: pierderea dintilor. Cauza este exclusiv microbiana, existand insa si o predispozitie genetica, care se combina cu factori favorizanti precum fumatul, stresul, boli imune, diabet.

Pacientii tineri nu sunt feriti de atacul bacterian si implicit de boala parodontala. Devine astfel obligatorie prezentarea la medicul stomatolog pentru controale regulate, menite a realiza un diagnostic precoce al Parodontopatiei, pentru copiii cu antecendente parodontale in familie. Date fiind toate aceste considerente, clinica DentalMed a creat un sistem special de investigare, diagnostic si tratament al bolii parodontale, pe care il parcurg toti pacientii clinicii.  

CUM SE TRATEAZA BOALA PARODONTALA?

Tratamentul activ al bolii parodontale este doar cel de natura chirurgicala,  in situatia in care pungile parodontale depasesc 4-5 mm. Infectia aflata in pungile parodontale se elimina prin chiuretaj minutios, se aditioneaza biomateriale de ultima generatie pentru a ajuta refacerea masei osoase diminuata datorita bolii si, nu in ultimul rand, se readuce gingia la nivelul initial prin tehnici specifice de sutura.   De multe ori in fazele incipiente ale bolii parodontale este suficienta realizarea detartajului si periajului (Initial Preparation). Ulterior, se poate efectua un chiuretaj subgingival (root planning). In fazele in care pungile parodontale depasesc 4-5-6 mm tratamentul de electie este cel chirurgical exclusiv si regenerativ Flap Debridement (FD) cu regenerare tisulara (GTR – Guided Tissue Regeneration). 

Boala parodontala nu poate fi vindecata, prin interventie se realizeaza stoparea din evolutie a acesteia. Reusita tratamentului parodontal este in stransa dependenta cu experienta si profesionalismul medicului specialist care realizeaza interventia de microchirugie parodontala, insa succesul pe termen lung al tratamentului bolii parodontale este in mainile pacientului. Tratamentul chirurgical al bolii parodontale se completeaza obligatoriu cu controale si mentenanta periodica profesionala (la fiecare 2 luni sedinta de igienizare – detartaj, periaj, airflow). In plan secundar exista si tratamentele antiinflamatorii si vaccinuri, insa acestea sunt component cu rol CEL MULT ajutator, si nicidecum determinant in tratamentul pardontozei.

Afectiunile gingivale reprezinta cea mai importanta cauza a pierderii dintilor la populatia adulta. Dintii dumneavoastra ar trebui sa va serveasca toata perioada vietii.

Cu o ingrijire adecvata acest lucru se poate realiza. Periajul regulat, folosirea atei dentare si vizitele periodice pentru detartraj si periaj profesional pot ajuta in evitarea bolilor parodontale, care sunt principala cauza a pierderii dintilor.

Cuvantul “parodontal” isi are originea in greaca veche si inseamna “in jurul dintelui”. Bolile parodontale sunt cauzate de bacterii care sub forma de placa microbiana sau tartru adera de gingii, os si tesuturile inconjuratoare. Acest proces este de obicei nedureros in primele faze, dar consecintele bolii parodontale sunt severe daca sunt lasate netratate.

Tratamentul Parodontozei cu dr. Dragos Popescu si dr. Mihnea Velisarato in cadrul emisiunii RealitateaTV “Diferente si Esente”

Tipuri de boli parodontale

1. Gingivita: Placa bacteriana irita gingiile, facandu-le sensibile si sangerande. Aceasta faza este inca reversibila.

2. Parodontita (parodontoza in termeni populari): Daca nu este indepartata, placa microbiana se transforma in tartru. Continuand sa creasca, acesta impinge insertia gingivala spre radacina sau o indeparteaza de dinte. Se formeaza astfel pungi intre dinte si gingie.

3. Parodontoza avansata: Boala continua sa avanseze, distrugand mai mult os si ligament parodontal. Dintii, chiar si cei sanatosi, pot deveni mobili, cateodata trebuind extrasi.

Despre Parodontoza cu dr. Mihnea Velisarato in cadrul emisiunii TV Digi24 “Tinerete fara Batranete”

Cu toate ca placa microbiana este principala cauza a bolii parodontale, exista si alti factori care o favorizeaza, ca fumatul, utilizarea contraceptivelor orale, punti neadaptate corect marginal, obturatii dentare vechi, boli sistemice precum SIDA sau diabet, anumite tipuri de steroizi sau alte medicamente, bruxism si chiar o proasta alimentatie.

Mai multe informatii despre parodontoza (“periodontal disease” in engleza) puteti afla si accesand site-ul Academiei Americane de Parodontologie.

PARO QUIZ site Parodontoza Tratament
Raspunde chestionarului despre parodontoza si afla daca exista risc pentru tine!
PARO QUIZ site Parodontoza Tratament

Sunt fumator/fumatoare

Gingiile imi sangereaza atunci cand periez dintii sau cand folosesc ata dentara

Am in familie persoane cu boala parodontala

Nu am mai fost la dentist in ultimele 6 luni

Doresc o programare

Doresc o programare

SOLICITA O PROGRAMARE

+40 372 330 300

Sau completează formularul de mai jos si un reprezentant al clinicii noastre va va contacta in cel mai scurt timp posibil

CUM NE GASESTI

Locatie Waze clinica stomatologica

Calea 13 Septembrie nr. 102, Bl. 48A, 050727
Langa JW Marriot Grand Hotel Bucuresti

Urgențe non-stop

Piata Charles de Gaulle 4-6 Bucuresti (OPENING SOON)

Reguli Tratamente in Starea de Alerta

Dragi pacienti,


🔥 Costul aferent Protocolului de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid Stare Alerta in cadrul clinicii DentalMed va fi SUPORTAT INTEGRAL DE CATRE Clinica DentalMed, din consideratie pentru pacientii nostri si pentru conditiile speciale ale perioadei pe care o traversam. 🔥Protocolul de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid-19 Stare Alerta in cadrul clinicii DentalMed se refera la urmatoarele actiuni care sunt destinate limitarii raspandirii infectiei cu virusul SARS-COV2:

I. Echiparea personalului clinicii cu Echipamente Personale de Protectie (EPP) pentru echipa formata din medic + asistenta + receptie + personal de suport.

Echipamente Personale de Protectie (EPP) sunt elemente esentiale in asigurarea protectiei impotriva contaminarii cu posibilele infectii generate de virusi si bacterii. Aceste echipamente speciale sunt necesare pentru a proteja echipa medicala si pacientul de o posibila infectare cu virusul SARS-COV-2.

Enumeram mai jos doar cateva dintre echipamentele anti-covid folosite pentru protectia medicilor si a asistentelor care realizeaza tratamente dentare pe parcursul epidemiei de coronavirus:

✅ Masti militare de gaze (medic + asistenta) concepute pentru a fi folosite inclusiv in timpul atacurilor biologice si chimice pentru protectia medicilor si a asistentelor care asigura urgentele. Reprezinta nivelul maxim de protectie la nivelul fetei, asigurand acoperirea gurii, a nasului si a ochilor, intr-o maniera unitara si fara brese de securitate.
✅ Masti cu filtrare superioara (N95, KN95, FFP2, FFP3 standard sau echivalent) pentru situatiile in care nu se pot folosi mastile militare (medic + asistenta)
✅ Combinezoane impermeabile (medic + asistenta) pentru protectia corpului si a capului.
✅ Halate de unica folosinta (medic + asistenta)
✅ Manusi de unica folosinta (minim 2 randuri de manusi pentru fiecare dintre medici/asistente, conform protocoalelor internationale de echipare in conditii de epidemii)
✅ Capelina impermeabila (medic + asistenta)
✅ Cizme din PVC (medic + asistenta) pentru protectia superioara a piciorului.
✅ Protectie pentru incaltaminte (botosi speciali) (medic + asistenta)


II. Echiparea pacientului cu echipamente de unica folosinta constand in:

✅ manusi,
✅ masca chirurgicala,
✅ halat de unica folosinta,
✅ boneta/capelina unica folosinta

III. Dezinfectarea si sterilizarea spatiilor de lucru si a spatiilor comune folosind aparate si tehnologii care sa asigure maximul de eficienta in conditiile epidemiologice actuale. Clinica DentalMed foloseste cel mai sofisticat si complex sistem de sterilizare a aerului din cabinetul dentar de tratament, precum si din spatiile comune, asigurat cu ajutorul echipamentelor de nebulizare pentru sterilizarea aeromicroflorei, precum si a lampilor UV de mare putere.
La sfarsitul fiecarei sedinte de tratament personalul medical asigura dezinfectarea si sterilizarea suprafetelor si a aerului din cabinetul stomatologic, folosind substante biocide speciale, cu grad inalt de eficienta impotriva virusurilor, bacteriilor, pentru prevenirea riscului de propagare a infectiilor. Lampa UV, un instrument care asigura un raport foarte bun intre eficacitatea sterilizarii, respectiv timpul necesar expunerii la lumina ultravioletelor, este folosita de asemenea la finalul fiecare sedintei de tratament.

IV. Suplimentar masurilor recomandate de autoritati, clinica DentalMed procedeaza la:

✅ nebulizarea fiecaruia dintre cele 11 cabinetele stomatologice care sunt utilizate pentru tratamente dupa fiecare tura de lucru (5/6 ore de lucru). Fiecare cabinet stomatologic este astfel nebulizat de 2 ori pe zi, pentru a asigura maximul de siguranta pentru desfasurarea tratamentelor in perioada pandemiei de SARS-COV2.

✅ decontaminarea suprafetelor si a materialelor (inclusiv pentru piesele de imbracaminte ale pacientilor si personalului) folosind o tehnologie inovativa, pe care in Romania o are in dotare doar clinica stomatologica DentalMed (considerand companiile din domeniul medicinei dentare). Este vorba despre aparatul HYGIENIO, care dezinfecteaza cu ajutorul substantelor biocide anti-covid si a aburului proiectat la o temperatura de 160 de grade suprafete complexe, eficacitatea pe CORONAVIRUS fiind de 100% in 10 minute.


✅ Incepand cu 15.05.2020 serviciile medicale complete* ale clinicii DentalMed sunt disponibile pacientilor care au nevoie de tratament dentar.

________________________________________________________________

* Clinica DentalMed si-a reluat activitatea incepand cu 15 mai 2020, in parametrii recomandati de Biroul executiv național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, prin Decizia Nr. 26/3BExN/5 mai 2020.

In perioada existentei Starii de Alerta pe teritoriul Romaniei (15.05.2020 - pana la noi termene), accesarea serviciilor medicale oferite in cadrul clinicii DentalMed se va face luand in considerare necesitatea aplicarii unui Protocol special de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid Stare Alerta. Protocolul de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid Stare Alerta este temporar, valabil exclusiv in perioada existentei starii de alerta pe teritoriul Romaniei sau pana la eliminarea masurilor de prevenire și limitare a răspândirii infecției cu COVID-19, stabilite de reglementările legale în vigoare adoptate de autorități.
__________________________________________________________
Echipa DentalMed a fost in permanenta in legatura cu pacientii, inclusiv in perioada Starii de Urgenta nationala, si va ramane la dispozitia pacientilor, folosind mijloacele de comunicare:

☎ Telefon: 0372 330 300 || 031 803 01 70
📧 Email: contact@dental-med.ro
💻 Chat: www.dental-med.ro
__________________________________________________________Sanatatea nu are pret!


Va multumim!
Echipa DentalMed