fbpx

Coronite dentare pentru copii

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autor: Dr. Calin Sava, medic specialist pedodontie

De ce coronite dentare la copii?

Cauza principala pentru care micii pacienti au nevoie de tratamente stomatologice este caria dentara. Tiparul de carie specific copiilor mai mari (de la 3-4 ani in sus) de cele mai multe ori se formeaza intre maselele temporare, fiind locul cel mai predispus din multiple motive:

Dr. Calin Sava
  • Forma diferita a molarilor temporari care formeaza suprafete stranse de contact
  • Grosimea structurilor dure dentare(fiind mai subtiri decat dintii permanenti, deci evolutia este mai rapida)
  • Dificultatea realizarii igienei corecte de catre parinti si consumul de alimente dulci. O particularitate este necesitatea utilizarii atei dentare in momentul in care exista contacte stranse intre maselele temporare.

Astfel, in momentul in care o leziune interdentara se formeaza la nivelul molarilor temporari, ea evolueaza de cele mai multe ori neobservata, pana cand ajunge sa fie suficient de extensa pentru a favoriza fracturarea smaltului care o acopera in timpul masticatiei si abia atunci poate fi descoperita de un parinte, senzatia fiind ca i-au aparut copilului carii “peste noapte”. De aici subliniam si importanta realizarii radiografiilor de tip bite wing pentru a concretiza situatia reala dentara a micului pacienti si de a surprinde leziunile dentare in orice stadiu.

Insa, caria dentara trecuta de smalt si ajunsa in dentina are o tendita de extindere in suprafata care in unele situatii necesita restaurararea acestor molari cu coroane dentare prefabricate. Decizia de a restaura un dinte cu o coroana prefabricata este indicata de mai multi factori precum riscul crescut de carie a copilului, extinderea procesului carios, numarul de suprafete afectate, necesitatea realizarii unui tratament endodontic, timpul pana la exfolierea dintelui temporar, defectele de structura dentare, etc.

Aceste coronite dentare sunt din diferite materiale si au avantaje si dezavantaje in functie de zonele in care se plaseaza. De exemplu, pentru molari se folosesc fie coroane din otel inoxidabil, fie coroane din zirconiu. Pentru grupul dintilor anteriori cele mai utilizate sunt coroanele din zirconiu sau strip crowns. In discutia cu parintii care imi trec pragul primesc frecvent urmatoarele intrebari:

Coronite dentare copii

Este grav daca ajunge copilul meu sa necesite coronite dentare?

Raspunsul scurt: nu. Utilizarea acestor metode de restaurare dentara este una frecventa in practica noastra de zi cu zi. Dintii temporarii au smaltul si dentina de o grosime redusa, astfel progresia cariei este destul de rapida si astfel, necesitatea restaurarilor de tip coroane prefabricate este una crescuta. De asemenea, daca copilul are de trait cu aceste restaurari 5 ani de la momentul tratamentului, o coronita il va deservi cu siguranta mult mai bine o perioada asa de lunga de timp.

Va trebui sa revenim sa indepartam coronitele dentare cand isi va schimba dintele?

Nu. Coronita dentara reface strict coroana dintelui temporar, astfel, nu impiedica in niciun fel procesul de resorbtie naturala a radacinilor dintelui temporar. Cade exact cum ar fi cazul dintele daca nu ar fi avut nici un fel de carie.

Trebuie sa vin la probe cum am facut si eu ca si adult cand mi-am facut coroanele la dentist?

Nu, coronitele pentru dintii temporari sunt prefabricate. Exista un set de mai multe marimi pentru acelasi dinte, astfel, copilul pleaca cu dintele tratat si coronita pusa in aceeasi sedinta de tratament.

Pentru masele am auzit ca exista mai multe tipuri de coronite dentare. Care sunt cele mai indicate?

Aici discutia nu are un raspuns scurt. Exista 2 feluri pe care le folosim: din zirconiu (albe) sau din otel inoxidabil (metalice). Coronitele dentare pentru copii au diferinte avantaje si dezavantaje.

Incep cu coronitele dentare metalice care au o sumedenie de avantaje:

  • necesita o slefuire minima deoarece metalul este elastic si permite coronitei dentare sa se adapteze pe dinte in momentul inserarii ei
  • nu este abraziv
  • nu se fractureaza
  • inchide etans dintele
  • se mentine atat prin prisma cimentului cu care se cimenteaza coroana cat si prin frictiunea realizata pe dinte, etc.

Singurul dezavantaj este culoarea, insa, pentru avantajele pe care le ofera acest material, personal consider ca este cel mai mic impediment culoarea. 

coronita dentara copii inainte
coroana dentara copii dupa

Coronitele dentare pentru copii din zirconiu sunt estetice, insa, eu personal le folosesc la nivelul maselelor doar in anumite circumstante clare: cand acopar toata zona laterala, adica si dintii de sus si dintii de jos cu asemenea restaurari deoarece ele sunt mai dure decat dintele natural si deci in momentul in care copilul incepe sa scranseasca din dinti, zirconiul va toci maselele care nu sunt acoperite.

Necesita slefuiri extinse deoarece coroana de zirconiu trebuie sa fie inserata pasiv pe dinte, adica, trebuie sa intre pe dinte ca un sombrero pe cap, sa nu aiba tensiuni interne pentru ca se poate fractura. De cele mai multe ori sunt acompaniate de tratamente de canal pentru ca ai nevoie sa indepartezi destul de mult din dinte pentru a permite utilizarea acestor coroane. Retentia de asemenea este una data strict de cimentul utilizat.

Sunt avantaje si dezavantaje, dar ca si idee, prefer coroanele metalice in zonele laterale.

20220630 085504 0000 Coronite dentare pentru copii

Dar pentru dintii din fata ce solutii sunt?

Strip crowns si Zirconiu. Ambele sunt estetice si se folosesc in funtie de gradul de distructie dentara si timpul necesar pana acesti dinti se exfoliaza. Aici ambele isi deservesc la fel de bine scopul, fiind foarte estetice si ramane la latitudinea practicianului care sunt mai avantajoase in contextul dat.

Cele de metal elibereaza mercur cum erau plombele de alta data?

Confuzia asta e de inteles, primesc des intrebarea asta. Nu, obturatiile de amalgam de argint  folosite in trecut desi erau foarte eficiente si longevive, ele aveau in componenta lor mercur.

Aceste coronite prefabricate metalice nu au asa ceva in componenta lor. Este otel inoxidabil, inert chimic, precum o furculita. Daca acasa nu folosesti doar furculite din lemn sau de plastic, inseamna ca nu ai motive sa te ingrijoreze coronitele prefabricate din otel inoxidabil, adica cele metalice.

Sa inteleg ca nu e ceva special daca copilul meu are nevoie de o coronita dentara. Trebuie sa am grija la ceva anume dupa ce primeste o restaurare de acest fel?

Trebuie sa il spalati pe dinti, atata tot. Coronitele dentare pentru copii au avantajul suprem ca nu se cariaza. Insa, placa bacteriana colonizeaza si aceste suprafete si e bine sa mentinem mediul oral curat. Ele au avantajul ca sunt foarte bine lustruite si atunci sunt foarte usor de igienizat.

Iti multumesc foarte mult pentru timpul acordat, sper sa putem sa discutam si cu alta ocazie.

Va astept in cabinet pentru un consult.

Autor: Dr. Calin Sava, medic specialist pedodontie

Inscrie-te pentru a afla cum poti avea o dantura sanatoasa si un zambet de vedeta

newsletter DentalMed