fbpx

Caria de biberon

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autor: Dr. Amiel Stroianu

Caria de biberon este una dintre cele mai întâlnite tipuri de carii ale dinților de lapte.

Deși prevalența cariei dentare a scăzut în ultimul deceniu datorită îmbunătățirilor aduse tehnologiei dentare, utilizării fluorului și cunoștințelor mai bune despre prevenirea cariilor, din păcate, mulți părinți subestimează importanța dentiției temporare. Dinții temporari sau de lapte nu doar că pregătesc terenul pentru dinții permanenți care vor crește ulterior, dar îndeplinesc și o serie de roluri esențiale în perioada de creștere, sunt importanți în vorbire, masticație și, nu în ultimul rând, au rol estetic, jucând un rol important în dezvoltarea stimei de sine a copilului. În plus, cariile dentare la copii, ca și la adulți, pot provoca durere, dar și probleme generale de sănătate. 

caria-de-biberon

Statistic vorbind, cariile dentare la copii sunt de 5 ori mai răspândite decât astmul, de 4 ori mai frecvente decât obezitatea infantilă și de 20 de ori mai întâlnite decât diabetul infantil. Copilul se poate confrunta cu astfel de probleme încă de la vârste foarte mici, unde putem vorbi despre cariile dentare la dinții de lapte, denumite și cariile precoce ale copilăriei (eng. early childhood carries) unde cea mai întâlnită este caria de biberon (eng. baby bottle tooth decay), despre care vom vorbi și în articolul de față.

Cariile precoce ale copilăriei pot avea o prevalență între aproximativ 3% și 53%, în rândul anumitor populații. Studii anterioare au arătat faptul că situația financiară și statutul socio-economic influențează în mod semnificativ apariția cariilor dentare la o vârstă fragedă. Spre exemplu, în familiile cu un statut socio-economic scăzut, cariile copilăriei timpurii aveau o prevalență de până la 93%

Ce este caria de biberon?

Caria de biberon este una dintre cele mai întâlnite tipuri de carii ale dinților de lapte, fiind cauzată de expunerea frecventă și îndelungată a dinților copilului la lapte sau băuturi care conțin zahăr.

Denumirea îi vine de la faptul că apariția acestui tip de carie este cauzată de utilizarea biberonului (și chiar a sânului) pe post de suzetă, ceea ce menține dinții înconjurați de lichide, pe care diferite bacterii le metabolizează, producând acizi ca produs rezidual. În momentul în care dinții copilului nu sunt curățați în mod regulat, acest acid sau produs rezidual afectează partea exterioară a dinților, determinând carierea acestora.

Dinții cei mai predispuși la a dezvolta caria de biberon sunt cei din față, superiori, cât și primii molari după un scurt timp de la apariția lor. De asemenea, pot fi afectați și alți dinți pe măsură ce erup și ei. 

Ce anume cauzează caria de biberon sau cariile copilăriei timpurii?

Cariile precoce ale copilăriei se dezvoltă când dinții și gingiile copilului sunt expuse la orice lichid sau aliment, altul decât apa, pentru perioade îndelungate sau de mai multe ori pe parcursul unei zile. 

Obiceiul cel mai întâlnit care duce la apariției cariei de biberon este când părinții își culcă copiii cu o sticlă de formulă, lapte, suc (chiar și atunci când sunt amestecate cu apă) sau băuturi răcoritoare. Poate apărea și atunci când copiilor li se permite să bea frecvent dintr-un biberon, în timpul zilei sau al nopții.

Recomandarea este ca laptele să fie servit doar în timpul meselor și nu pe tot parcursul zilei sau la culcare. Deși alăptarea la sân prelungită și frecventă, în sine, nu provoacă neapărat astfel de carii dentare, toate mamele care alăptează ar trebui să cunoască și să respecte recomandările privind igiena orală, îngrijirea dentară preventivă și o dietă sănătoasă.

Astfel se recomandă înțărcarea de alăptare la sân sau cu biberonul la cerere ducând la implementarea unor obiceiuri care nu sunt nutritive dar totodată agravează severitatea cariilor deja prezente.

Un alt mod prin care se pot dezvolta cariile dentare la copii este prin folosirea tacâmurilor sau vaselor folosite anterior de părinți, prin testarea alimentelor de către părinți înainte de a le oferi copilului, dar și prin curățarea suzetei în gura părinților sau a persoanei care îngrijește copilul în lipsa părinților (bunici, bona, educatoarele de la creșă etc.).

Este imperativ ca cei care cresc și se ocupă de copii zilnic să fie îndrumați de către medicul stomatolog de copii chiar de la vârsta aceasta a copilului, astfel încât să se implementeze aceste aspecte în mod riguros. Primul răspuns modern în cazul copiilor in prezent se bazează pe mijloacele preventive – mijloacele de tratament – plombe, extracții de dinți etc.

Care sunt simptomele cariei de biberon?

Simptomele precoce ale cariei de biberon sunt pete albe care apar pe suprafața dinților sau pe linia gingiei, dar și sensibilitate și durere a dinților. Simptome mai severe care apar în stadii avansate ale cariei includ pete maronii sau negre pe dinți, sângerare sau umflare a gingiilor, febră și respirație urât mirositoare. Dacă copilul prezintă oricare dintre aceste simptome, recomandarea este să consultați medicul pedodont pentru a preveni apariția altor probleme mai complicate.

Pot exista complicații la caria de biberon?

Bineînțeles, ca la orice altă problemă medicală, și în cazul cariei de biberon pot exista complicații. Un copil are nevoie de dinți ca să mestece, să vorbească, să zâmbească, dar mai ales dinții de lapte sunt menținători temporari ai spațiului pe care se vor dezvolta ulterior dinții permanenți. Lăsate netratate, cariile copilăriei timpurii pot sensibiliza și transmite infecții nu doar la dinții de lapte actuali, ci și la dinții permanenți care vor urma. 

În stadiile avansate și severe, caria de biberon poate provoca durere cronică, dinți permanenți strâmbi, durere sau dificultate la mestecat, dar și infecții serioase.  

Cum poate fi prevenită caria de biberon sau cariile precoce ale copilăriei?

  • Mama trebuie să aibă grijă de sănătatea ei orală chiar înainte de nașterea copilului.
  • Indiferent dacă mama alege să alăpteze la sân sau prin intermediul biberonului, este imperios necesar să aibă grijă de dinții bebelușului.

De la naștere până la 12 luni:

Gura bebelușului poate fi păstrată curată ștergând ușor gingiile cu o compresă curată. Odată cu apariția primilor dinți, aceștia se pot curăța cu ajutorul unei periuțe de dinți moale și puțină pastă de dinți, iar la recomandarea medicului cu sau fără fluor.

Prima vizita la dentist trebuie făcută la apariția primul dinte sau până la vârsta de 12 luni!

De la 12 la 36 de luni:

Dinții copilului pot fi periați de 2 ori pe zi, după micul dejun și înainte de culcare, timp de aproximativ 2 minute. 

  • Supravegherea copilului în timpul periajului până părintele/îngrijitorul este sigur că cel mic s-a dezvățat din a mai înghiți pasta de dinți, ci o scuipă.
  • Implementarea obiceiului ca familia să se spele pe dinți împreună înainte de culcare.
  • Evitarea folosirii biberonului înainte de culcare.
  • Evitarea folosirii biberonului pe post de suzetă sau între mese. Dacă copilul cere biberonul între mese, este recomandat ca acesta să fie umplul doar cu apă. 
  • Limitarea băuturilor și alimentelor care conțin zahăr. Cariile dentare la copii sunt cauzate și prin consumarea prelungită de alimente și băuturi, fără delimitarea clară a meselor zilei. Limitarea zahărului consumat de copil poate fi realizată prin înlocuirea acestuia cu o dietă mai sănătoasă, bazată pe fructe și legume cu conținut scăzut de zahăr.
  • Folosirea aței dentare după devoltarea completă a dinților copilului. 
  • Vizitarea regulată a medicului pedodont. 

Poate fi vindecată caria de biberon fără să vizitez medicul pedodont?

Există tratamente eficiente și accesibile pentru rezolvarea cariilor precoce ale copilăriei, iar caria de biberon nu face excepție, însă primul pas pe care trebuie să îl faceți este să consultați totuși un medic stomatolog. Diagnosticare corectă a prezenței cariei cât și severitatea sa va influența recomandările date de către medic ce diferă în mod firesc de la un copil la altul. 

În funcție de severitatea și stadiul dezvoltării cariei, acesta vă poate îndruma spre folosirea unui tratament pe bază de fluor, care poate remineraliza smalțul, sau dacă este necesar un tratament mai complex în cabinet. 

Nu uita că sănătatea dinților copilului, la această vârstă fragedă, depinde de igiena orală a întregii familii, dar mai ales a celor care au grijă de el. Mai mult decât atât, obiceiurile sănătoase, ca și cele nesănătoase, se moștenesc tot din familie. Începe de astăzi să acorzi o atenție și mai mare igienei tale orale ca, mai târziu, copilul să-ți calce pe urme.

Autor: Dr. Amiel Stroianu

Inscrie-te pentru a afla cum poti avea o dantura sanatoasa si un zambet de vedeta

newsletter DentalMed