Anestezie dentara si sedare pentru copii in cabinetul stomatologic

Am implementat Cel Mai Sigur Protocol Stomatologic din Romania FĂRĂ Taxă Covid19 pentru pacienți

Autori: Dr. Calin Sava, Dr. Mirel Toma

Stomatologia pentru copii este un domeniu aparte, care presupune abilitati speciale din partea medicilor dentisti. Acestia trebuie sa stie sa comunice cu micii pacienti, sa-i inteleaga, sa-i linisteasca, sa le vorbeasca pe limba lor, cum se spune… Trebuie sa stie sa le ghideze comportamentul, pentru ca acestia sa accepte tratamentele si sa coopereze pentru realizarea acestora. Aflam astazi de la medicii pedodonti cum sa avem grija de dintii copiilor nostri si cum trebuie abordati acestia atunci cand e necesara vizita la cabinetul stomatologic. Pentru ca parintii si medicii trebuie sa colaboreze indeaproape pentru sanatatea orala a copiilor.

Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic dentist pedodont: Inainte de a-l aborda pe scaun, cel mai important este sa culegem informatii de la apartinatori – parintii, in general si cei care ii ingrijesc. Acestia ne ofera date importante despre modul de viata, modul de alimentatie al acelui copil.

Daca, de exemplu, exista obiceiul de a adormi cu san, cu biberon, cu formula, cu lapte, ceai indulcit, aceste produse nu determina direct carie, dar pot provoca si pot constitui substrat nutritiv pentru bacterii care exista, in mod normal, in cavitatea bucala si care, pe timul noptii, atat timp cat el doarme – 6, 9 ore, pot crea o aciditate, scad pH-ul si ataca smaltul. Lucrul acesta se intampla intr-o zi, o saptamana, 3 luni, 6 luni… inclusiv la 2 ani, 3 ani.

Dr. Mirel Toma Anestezie dentara si sedare pentru copii in cabinetul stomatologic
Dr. Mirel Toma

In momentul in care exista o carie din aceasta severa, precoce, a copilariei, aparuta nu numai la o varsta foarte frageda, dar si intinsa pe mai multi sau chiar pe toti dinti, lucrurile sunt destul de urgente… In sensul ca parintii, daca pana acum au evitat sa-l aduca, gandindu-se ca e foarte mic sau ca nu e momentul, sunt, cumva, impinsi de consecintele pe care le au aceste carii asupra dintilor, respectiv faptul ca pe el il doare, poate face abces, nu doarme, nu poate sa ia in greutate…

Toate lucrurile acestea ii imping catre o solutie, iar in final ajung la un consult, la un control. Daca varsta este foarte mica, iar leziunile carioase sunt foarte extinse… Un copil de 2 ani, 2 ani si jumatate, de exemplu, nu reuseste sa aiba intelegerea, nu are nici dezvoltarea emotionala si psihologica pentru tratamentele de care ar avea el nevoie – tratamente de canal, coroane, extractii… Atunci, toate aceste tratamente este recomandat sa fie facute sub anestezie generala, la spital.

Inainte de a ajunge sa se decida daca se face o interventie sau nu, exista o etapa premergatoare, etape premergatoare, in care, pe langa consultul clinic si examene complementare, radiologice, acolo unde e posibil, in cabinet, exista un set de analize si un consult preanestezic, care se fac la spitalul in care se trateaza.

Acestea sunt, insa, situatii mai speciale. Daca, insa, este vorba de copii mai marisori, care au deja capacitatea de a fi cooperanti, problemele stomatologice se pot rezolva in cabinet, apelandu-se, de regula, pentru linistirea copiilor, la ghidarea comportamentala si la inhalosedare. In ce consta inhalosedarea si in ce masura se acomodeaza copiii cu ea?

Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic dentist pedodont: Inhalosedarea, asa cum ii spune si numele, este o tehnica prin care noi reusim sa oferim un confort sporit pacientilor care au un oarecare grad de anxietate si pentru care anumite tratamente in cabinet nu pot fi depasite. Cum ii spune si numele, este formata din cuvintele inhalare si sedare, care inseamna „linistire, calmare”. Si cam asta se intampla!

Printr-o masca pusa pe nas – atat timp cat copilul sta in cabinet, va inhala un amestec gazos format din protoxid de azot si oxigen, iar acesta ii va conferi un anumit confort pe scaunul stomatologic.

As vrea sa fac o mentiune aici – e foarte importanta: inhalosedarea nu anuleaza necesitatea unei anestezii locale. Inhalosedarea, in cel mai bun caz, poate sa intarzie un efect al durerii. Ori de cate ori anestezia locala este necesara, ea se va livra acelor pacienti care au nevoie de ea.

Dar cui i se poate aplica inhalosedarea?

Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic dentist pedodont: Inhalosedarea se poate aplica oricui. Sigur, are o conditionare legata de varsta – in general, dupa varsta de 3 ani si jumatate, 4 ani. Acea masca etansa care ii sta pe nas copilului ii va livra acel amestec gazos care trebuie inhalat in mod constant, pe nas, iar el,cu gurita deschisa, trebuie sa respire in continuare pe nas. Iar aici intervine un oarecare grad de cooperare…

Sigur, adaugat si celorlalte tratamente pe care le are de facut. Si, atunci, varsta la care se indica inhalosedarea si functioneaza este de 3 ani si jumatate, 4 ani. Una din conditiile pe care le avem de indeplinit in cazul unui candidat la inhalosedare este ca acel pacient sa fie precooperant.

Ce inseamna asta? Inseamna ca el trebuie sa fie usor pregatit de acasa si, cumva, pe intelesul lui… sa i se fi explicat ceea ce se intampla. Tot ceea ce noi explicam, prin tehnicile noastre de ghidare, de sugestie, trebuie sa includa cuvinte pe intelesul lui. Un rol foarte important aici il joaca parintele, care ii explica de la inceput cam ce se intampla. El trebuie sa stie de la inceput ca, atat timp cat sta pe scaun, va tine o masca pe nas.

In general, cel mai usor mod de a-l asocia este cu aerosolii, pe care multi dinte copii ii fac acasa, mai ales atunci cand sunt raciti, si care sunt usor de acceptat. Un alt avantaj al acceptarii inhalosedarii este ca aceste masti pe care noi le folosim sunt livrate cu arome. In general, sugestionand ca au aroma de ciocolata, capsuni si alte lucruri care lor le plac, le accepta destul de usor.

Un alt lucru foarte important este faptul ca, dupa aproximativ un minut, doua de la inhalare, efectul inhalosedarii incepe sa se faca simtit. Ei incep sa simta deja o usoara amorteala, o senzatie de afundare in scaun, de plutire, de usoar visare (cu toate ca ei sunt perfect constienti de ceea ce se intampla in jurul lor)… si devine ceva placut.

Inhalosedarea se foloseste si la adulti?

Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic dentist pedodont: Se foloseste si la adulti, dar pentru adulti, in general, este recomandata sedarea intravenoasa, care e mult mai eficienta, sigur, pentru ca fiziologia adultului e diferita de cea a copilului. Sub nicio forma la copii nu se recomanda sedarea intravenoasa…

Bineinteles, atunci cand mergem cu copiii la cabinetul stomatologic, se intampla ca acestia sa aiba nevoie si de anestezie locala.

Dr. Calin Sava, medic specialist pedodont: In functie de situatia clinica pe care copilul o prezinta, poti sa-i asiguri toata gama de tratamente, inclusiv plombe, tratamente de canal, coroane dentare si extractii. Toate aceste manopere, incepand de la carie simpla, profunda, pana la carii complicate, necesita utilizarea anesteziei locale. De ce? Pentru ca, altfel, doare!

Primul lucru in colaborarea noastra cu un copil este sa-i asiguram confortul operator. Cum poti sa asiguri asa ceva? Prin anestezie locala, primul lucru. Cum se face aceasta anestezie locala? Ca la adult! Si, atunci, e primul lucru, prima bariera pe care eu trebuie sa o mediez copilului si sa-l fac sa treaca peste ea, sa o accepte cu bine.

Dr. Calin Sava Anestezie dentara si sedare pentru copii in cabinetul stomatologic
Dr. Calin Sava

Si, mai mult de atat, in mod repetat, pentru ca, nu de putine ori, ai nevoie sa tratezi nu doar o data, ci una, doua, trei, patru, chiar cinci sedinte de tratament in care primeste aceasta anestezie locala. Acum, ca sa poti sa asiguri acest succes, noi facem, din momentul in care copilul ne trece pragul, tratament comportamental… asa-numitul tratament comportamental sau ghidarea comportamentului prin tehnici non-farmacologice. Si, daca este necesar, si farmacologice.

Dar, ca sa clarific un pic acest lucru… tehnicile acestea non-farmacologice ce sunt, de fapt? Ghidarea copilului, realizata de catre mine prin tehnica „tell-show-do”, asa se numeste, prin controlul vocii, sugestii pozitive… multiple „jucarii” din acestea de-ale mele, de zi cu zi, pe care le abordez din momentul in care copilul imi paseste in cabinet si se urca pe scaun.

Aceste tehnici non-farmacologice sunt de succes, dar au si ele limitele lor, in sensul ca sunt copii mai mari si cat de cat cooperanti, care nu au un bagaj emotional atat de mare in spate si pentru care e suficient doar sa ghidezi si sa explici, pas cu pas, ce ai de facut pentru ca ei sa accepte tratamentele… Dar uneori nu sunt suficiente… si atunci apelam la celelalte metode ale noastre de ajutor al comportamentului copilului, la tehnicile farmacologice de ghidare a comportamentului…

Care sunt?…

Dr. Calin Sava, medic specialist pedodont: Care sunt: inhalosedarea, care este o sedare usoara constienta, cea mai usoara treapta de sedare, sedarea moderata sau sedarea usoara medicamentoasa constienta si, in ultima instanta, anestezia generala, care se practica strict in mediul spitalicesc.

Asadar, in functie de problemele stomatologice pe care le are un copil, acestea se pot rezolva in cabinetul medical apelandu-se la tehnici de ghidare comportamentala, la inhalosedare sau la sedarea constienta medicamentoasa, care se poate aplica micilor pacienti in cabinetele stomatologice, la anestezia locala.

Dar, daca problemele sunt grave si foarte grave, se poate recurge la anestezie si sedare generala, care se poate face doar in cadrul unui spital. Aceste situatii speciale constituie o problematica aparte, care merita a fi abordata. Dar in situatiile obisnuite lucrurile se pot rezolva in cabinetul stomatologic, cu ajutorul ghidarii comportamentale, a sedarii medicamentoase constiente, a inhalosedarii sau a anesteziei locale.

Insa, pentru ca toate acestea sa poata decurge cat mai bine, este important ca si parintii sa stie sa-si pregateasca adecvat copiii pentru vizita la medicul dentist si ca vizitele periodice la cabinetul stomatologic sa fie respectate cu strictete! Multa sanatate!

Autori: Dr. Calin Sava, Dr. Mirel Toma

Inscrie-te pentru a afla cum poti avea o dantura sanatoasa si un zambet de vedeta

newsletter DentalMed