Dintii supranumerari la adulti si copii. De ce apar si ce impact au?

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.


Hiperdontia, cunoscuta si sub denumirea de dinti supranumerari, este destul de rara, insa poate afecta atat adultii, cat si copiii. Prezenta unor dinti in plus fata de numarul normal poate parea un detaliu minor, dar in realitate, complicatiile care pot aparea sunt numeroase – de la probleme de aliniere dentara, pana la dificultati in masticatie sau chiar modificari ale fetei.

dinti supranumerari copii adulti

Dintii supranumerari – definitie

Dintii supranumerari sunt dinti care apar in cavitatea bucala peste numarul standard – 20 in cazul danturii temporare (de lapte) si 32 in cazul danturii permanente. Acesti dinti pot aparea oriunde pe arcada dentara, dar cei mai frecventi sunt in zona incisivilor superiori, urmata de zona molarilor. 

De ce apar dintii supranumerari?

Cauza exacta a hiperdontiei nu este intotdeauna clara, dar se presupune ca o predispozitie genetica joaca un rol important. Alteori, aparitia dintilor in plus este asociata cu boli precum sindromul Gardner sau displazia cleidocraniana. Factorii de mediu, mutatiile genetice si dezvoltarea excesiva a laminei dentare pot contribui, de asemenea, la aceasta anomalie. 

Hiperdontia – simptome

Desi unii dinti supranumerari sunt vizibili si pot fi observati cu usurinta, altii sunt inclusi (nu erup) si pot fi detectati doar prin radiografii. Printre simptomele comune, se numara:

  • Inghesuirea dintilor;
  • Intarzierea eruptiei dintilor permanenti;
  • Malocluzie (muscatura incorecta);
  • Durere sau disconfort local.
dinti supranumerari copii adulti

Hiperdontia – diagnostic

Diagnosticul hiperdontiei este stabilit de medicul stomatolog in urma unei examinari clinice si a unei radiografii dentare panoramice. Tomografiile computerizate pot fi necesare in cazuri mai complexe pentru a determina pozitia exacta a dintilor suplimentari si impactul lor asupra structurilor invecinate. 

Tratamentul dintilor supranumerari

Tratamentul este individualizat si depinde de localizarea, forma si efectele dintilor supranumerari. In cele mai multe cazuri, se recomanda extractia acestora, mai ales daca:

  • Impiedica eruptia normala a altor dinti;
  • Cauzeaza malpozitii dentare;
  • Provoaca disconfort sau inflamatie.

In unele cazuri, daca dintii nu interfereaza cu functionalitatea sau estetica, pot fi doar monitorizati periodic.

Impactul dintilor supranumerari asupra sanatatii orale si esteticii dentare

Aceasta anomalie poate cauza probleme serioase daca nu este tratata la timp:

  • Aglomerarea dentara poate duce la carii sau afectiuni gingivale;
  • Estetica dentara are de suferit, mai ales in zona frontala;
  • Hiperdontia poate duce la probleme ortodontice costisitoare si indelungate;
  • In unele cazuri, poate modifica fizionomia faciala, mai ales la copii.

Dintii supranumerari la copii – hiperdontia poate afecta si dintii de lapte, chiar daca raportul cazurilor adulti vs copii este de 10 la 1

Chiar daca este mai rar intalnita la copii, hiperdontia poate afecta si dentitia temporara. Acest lucru devine problematic deoarece poate perturba formarea si eruptia dintilor definitivi. De aceea, controalele stomatologice timpurii si periodice sunt esentiale. Orice intarziere in eruptia unui dinte ar trebui investigata, pentru a exclude prezenta unui dinte supranumerar.

In concluzie, hiperdontia nu este doar o curiozitate stomatologica, ci o conditie care necesita atentie medicala. Detectarea precoce si tratamentul adecvat pot preveni complicatii serioase, atat la nivel functional, cat si estetic. Indiferent de varsta, este esential ca orice suspiciune sa fie evaluata de un medic specialist, pentru a mentine sanatatea orala pe termen lung.