fbpx

Ghidul Complet Pentru Extrac╚Ťia Molarului de Minte la DentalMed Luxury Bucure╚Öti

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autori: Dr. Niky Musat, dr. Dan Anghelescu

Extrac╚Ťia molarului de minte este o procedur─â comun─â realizat─â atunci c├ónd ace╚Öti din╚Ťi cauzeaz─â disconfort sau alte complica╚Ťii. Totu╚Öi, mul╚Ťi oameni nu ╚Ötiu exact ce implic─â aceast─â interven╚Ťie sau cum s─â se preg─âteasc─â pentru ea.

La DentalMed Luxury Bucure╚Öti, ne dedic─âm s─â oferim pacien╚Ťilor no╚Ötri informa╚Ťii cuprinz─âtoare ╚Öi asisten╚Ť─â de calitate pentru a face aceast─â procedur─â c├ót mai f─âr─â griji posibil.

Iat─â tot ceea ce trebuie s─â ╚Öti╚Ťi despre extrac╚Ťia molarilor de minte, de la evaluare p├ón─â la perioada de recuperare.

Motive pentru extractia molarului de minte – C├ónd si de ce se extrag molarii de minte?

Extrac╚Ťia molarului de minte este o decizie care se ia ├«n urma unei evalu─âri stomatologice detaliate, lu├ónd ├«n considerare anumite condi╚Ťii ╚Öi simptome ale pacientului. Iat─â c├óteva scenarii ├«n care se recomand─â scoaterea molarilor de minte:

 • Pericoronarita: Aceasta este o inflama╚Ťie acut─â a ╚Ťesutului gingival ce acoper─â par╚Ťial coroana molarului de minte semiinclus. C├ónd resturile alimentare se acumuleaz─â ├«ntre dintele ╚Öi ╚Ťesutul gingival, se poate produce o infec╚Ťie care poate genera complica╚Ťii serioase dac─â nu este tratat─â.
 • Probleme ortodontice: Molarul de minte poate provoca inghesuire dentar─â ╚Öi modificari ale ocluziei dentare datorit─â precarit─â╚Ťii spa╚Ťiului pe arcad─â. ├Än astfel de cazuri, planul de tratament ortodontic poate include extrac╚Ťia molarilor de minte.
 • Reducerea suportului osos sau apari╚Ťia cariilor: Molarul de minte poate determina resorb╚Ťii osoase ╚Öi poate conduce la apari╚Ťia cariilor pe molarul adiacent, ├«n special dac─â igiena oral─â este necorespunz─âtoare.
 • Obstruc╚Ťia (blocarea) erup╚Ťiei dentare permanente: Dac─â pozi╚Ťia sau unghiul de cre╚Ötere a molarului de minte ├«mpiedic─â erup╚Ťia normal─â a altor din╚Ťi permanen╚Ťi, atunci este necesar─â extrac╚Ťia.

Extrac╚Ťia molarilor de minte este preferat─â mai degrab─â ├«n timpul adolescen╚Ťei sau tinere╚Ťii, deoarece procesul de vindecare este mai rapid ╚Öi mai eficient la v├órsta t├ón─âr─â. ├Än orice caz, decizia final─â se va lua ├«mpreun─â cu medicul stomatolog, dup─â o evaluare complet─â a st─ârii de s─ân─âtate oral─â a pacientului.

Care este procesul pentru extragerea molarului de minte?

Procesul de extrac╚Ťie a molarului de minte include mai multe etape, care ├«ncep cu o evaluare preoperatorie detaliat─â ╚Öi se ├«ncheie cu o perioad─â de recuperare postoperatorie:

 • Evaluare pre-extractie molar minte: Pacientul va fi evaluat de c─âtre un medic chirurg printr-un set de radiografii pentru a determina pozi╚Ťia molarului de minte ╚Öi rela╚Ťiile acestuia cu structurile anatomice adiacente. Poate fi necesar ╚Öi un examen computer tomograf (CT) pentru a ob╚Ťine detalii mai precise.
 • Planificare: ├Än func╚Ťie de complexitatea cazului, stomatologul va decide dac─â extrac╚Ťia poate fi efectuat─â ├«n cabinet in conditii obisnuite sau dac─â este necesar─â o organizare mai complexa, care implica prezenta medicului anestezist, asistenta de ATI etc. De asemenea, se va stabili dac─â procedura se va realiza sub anestezie local─â sau sedare constienta intravenoasa (i.v. sedation).
 • Extrac╚Ťia propriu-zisa a maselei de minte: ├Än cele mai multe cazuri, extrac╚Ťia molarului de minte este o procedur─â relativ simpl─â. Medicul efectueaz─â o incizie ├«n gingia care acoper─â dinte, ├«nl─âtur─â orice os care blocheaz─â accesul la r─âd─âcina dintelui, apoi extrage dintele.
 • ├Ängrijire postextractie molar de minte: Dup─â extrac╚Ťie, se aplic─â o p├ónz─â steril─â ├«n alveol─â pentru a controla s├óngerarea ╚Öi pentru a ajuta la formarea cheagului de s├ónge. Medicul va oferi pacientului instruc╚Ťiuni detaliate pentru ├«ngrijirea postoperatorie la domiciliu, care includ odihn─â, consumul de alimente moi ╚Öi evitarea activit─â╚Ťilor fizice intense.
 • Recuperare ╚Öi urm─ârire: Se vor planifica vizite de control pentru a monitoriza procesul de vindecare dupa extractie ╚Öi pentru a se asigura c─â nu apar complica╚Ťii. Durata recuper─ârii poate varia ├«n func╚Ťie de complexitatea procedurii ╚Öi de capacitatea individual─â de vindecare a pacientului.

├Än tot acest proces, comunicarea deschis─â cu medicul stomatolog chirurg este esen╚Ťial─â. Pacientul trebuie s─â ├«╚Öi exprime ├«ngrijor─ârile ╚Öi s─â pun─â ├«ntreb─âri pentru a ├«n╚Ťelege pe deplin procesul de extrac╚Ťie a molarului de minte.

Care sunt riscurile extractiei molarului de minte?

Extrac╚Ťia molarului de minte (maselei de minte) este de obicei o procedur─â sigur─â, dar ca ╚Öi ├«n cazul oric─ârei proceduri chirurgicale, exist─â poten╚Ťiale riscuri sau complica╚Ťii, printre care se num─âr─â:

 • Infec╚Ťie: Exist─â mereu un risc de infec╚Ťie atunci c├ónd este implicat─â o procedur─â chirurgical─â. De╚Öi acest risc este minimizat prin respectarea strict─â a protocolului de sterilizare ╚Öi a procedurilor postoperatorii, este important ca pacien╚Ťii s─â ├«n╚Ťeleag─â simptomele unei poten╚Ťiale infec╚Ťii, cum ar fi durere intens─â, ro╚Öea╚Ť─â, umfl─âtur─â crescut─â sau febr─â.
 • Hemoragie: ├Än timpul sau dup─â o extrac╚Ťie molar─â de minte, poate ap─ârea s├óngerare. De╚Öi de obicei aceasta se opre╚Öte ├«n mod natural, ├«n unele cazuri poate necesita interven╚Ťie medical─â.
 • Leziuni nervoase: In rare cazuri, ├«n timpul interven╚Ťiei pot ap─ârea leziuni la nervul alveolar inferior care poate duce la amor╚Ťeal─â sau la o senza╚Ťie de furnic─âtur─â ├«n limb─â, buze ╚Öi barbie, care de obicei este temporar─â dar poate fi permanent─â.
 • Probleme de deschidere a gurii: Dup─â procedur─â, unele persoane pot experimenta limit─âri ale mi╚Öc─ârii mandibulare, cunoscut─â sub numele de trismus. Acesta este de obicei temporar ╚Öi dispare odat─â cu vindecarea.
 • “Gur─â uscat─â” sau sindromul de alveol─â uscat─â: ├Än unele cazuri, dup─â extrac╚Ťia molarului de minte, s├óngele nu formeaza cheag cum trebuie, ceea ce duce la o alveol─â uscat─â (alveolita). Aceasta poate fi dureroas─â ╚Öi poate necesita tratament suplimentar.
 • Fractura maxilar─â: De╚Öi extrem de rar─â, aceast─â complica╚Ťie sever─â se poate ├«nt├ómpla ├«n cazuri complexe, cu pacien╚Ťi v├órstnici sau cu densitate osoas─â sc─âzut─â.

Aminti╚Ťi-v─â ├«ntotdeauna c─â prevenirea riscurilor ├«ncepe cu o comunicare deschis─â cu medicul stomatolog ╚Öi prin respectarea cu stricte╚Ťe a instruc╚Ťiunilor oferite de acesta ├«n vederea preg─âtirii pentru interven╚Ťie, precum ╚Öi a celor postoperatorii pentru facilitarea procesului de vindecare.

Care sunt pacientii care au contraindicatii pentru extractia molarului de minte sau necesita atentie speciala?

├Än timp ce majoritatea oamenilor pot avea molarii lor de minte ├«nl─âtura╚Ťi f─âr─â complica╚Ťii, exist─â anumite grupuri de persoane care pot necesita o aten╚Ťie mai mare sau chiar pot avea contraindicatii pentru acest tip de procedur─â:

 • Pacien╚Ťi cu boli cardiovasculare: Ace╚Öti pacien╚Ťi pot avea un risc mai mare de complica╚Ťii datorit─â afec╚Ťiunii lor de baz─â sau datorit─â medicamentelor pe care le iau pentru a controla boala. De exemplu, pacien╚Ťii care iau anticoagulante pot avea un risc crescut de s├óngerare.
 • Pacien╚Ťi cu diabet: Diabetul poate afecta fluxul de s├ónge, ceea ce poate ├«ncetini procesul de vindecare ╚Öi poate cre╚Öte riscul de infec╚Ťie dup─â extrac╚Ťia molarului de minte.
 • Pacien╚Ťi cu condi╚Ťii imunocompromise: Persoanele cu sisteme imunitare slabe, cum ar fi persoanele cu HIV sau cele care urmeaz─â tratament pentru cancer, pot avea un risc mai mare de infec╚Ťie dup─â extrac╚Ťia dintelui.
 • Persoanele care au fost tratate recent cu bisfosfonati: Acest tip de medicamente, folosite ├«n tratamentul osteoporozei ╚Öi a altor afec╚Ťiuni, pot cre╚Öte riscul de necroz─â osoas─â ├«n mandibul─â dup─â extrac╚Ťia molarului de minte.
 • Persoanele ├«n v├órst─â sau cele cu densitate osoas─â sc─âzut─â: Aceste persoane pot fi mai predispuse la complica╚Ťii cum ar fi fracturarea osului mandibular ├«n timpul sau dup─â extrac╚Ťie.

├Än toate aceste cazuri, medicii stomatologi vor lua m─âsuri pentru a minimiza riscurile, cum ar fi colaborarea cu medicul curant, ajustarea medicamenta╚Ťiei, am├ónarea procedurii sau efectuarea extrac╚Ťiilor ├«ntr-un mediu mai controlat, implicand monitorizarea functiilor vitale cu aparatura speciala si prezenta medicului anestezist. ├Än anumite cazuri, se va opta pentru men╚Ťinerea molarilor de minte dac─â ei nu cauzeaz─â probleme sau disconfort.

Extrac╚Ťia molarilor de minte este o procedur─â comun─â realizat─â pentru a preveni sau a ameliora problemele dentare, dar este esen╚Ťial ca aceasta s─â fie efectuat─â de c─âtre speciali╚Öti experimenta╚Ťi, cu o aten╚Ťie deosebit─â la detalii pentru a minimiza orice riscuri ╚Öi pentru a asigura o recuperare rapid─â ╚Öi f─âr─â complica╚Ťii. Av├ónd ├«n vedere poten╚Ťialele contraindica╚Ťii ╚Öi riscuri, este important s─â ave╚Ťi un dialog deschis cu medicul dumneavoastr─â stomatolog despre istoricul dumneavoastr─â medical ╚Öi preocup─ârile dumneavoastr─â, astfel ├«nc├ót s─â pute╚Ťi lua decizia potrivit─â cu privire la extrac╚Ťia molarului de minte.

Nu l─âsa╚Ťi molarii de minte s─â v─â perturbe z├ómbetul. Sunte╚Ťi preg─âti╚Ťi s─â face╚Ťi urm─âtorul pas ╚Öi s─â v─â programa╚Ťi pentru o consulta╚Ťie privind extrac╚Ťia molarului de minte? Echipa noastr─â, prin cei 10 medici chirurgi dentari experimentati in cadrul DentalMed Luxury Bucuresti este gata s─â v─â ajute. Suntem determina╚Ťi s─â oferim o ├«ngrijire dentar─â de calitate, ├«ntr-un mediu confortabil, sigur si predictibil. Contacta╚Ťi-ne ast─âzi pentru a v─â programa o consulta╚Ťie ╚Öi a afla dac─â extrac╚Ťia molarului de minte este solu╚Ťia corect─â pentru dumneavoastr─â! Ne pas─â de s─ân─âtatea oral─â a pacien╚Ťilor no╚Ötri ╚Öi suntem aici pentru a v─â sprijini ├«n fiecare pas.

Autori: Dr. Niky Musat, dr. Dan Anghelescu