Bruxismul si gutiera de bruxism

Dr. Cristina Mihai specialist ortodont bruxism gutiera

Dr. Cristina Mihai, medic specialist ortodont DentalMed:

Ce inseamna “bruxism” si ce este o “gutiera bruxism”?

“Bruxismul se caracterizează prin scrâșnitul din dinți, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare.  Tocirea dinților datorata bruxismului poate conduce la destabilizarea acestora din alveole, mergand pana la mobilizarea acestora. 

Gutiera de bruxism este un mijloc de a controla bruxismul, un dispozitiv personalizat care ajuta pacientul  sa isi relaxeze articulatia temporo-mandibulara (ATM), implicit ocluzia, mușcătura.”

La nivelul dinților se observă apariția unor fisuri ale smalțului dentar, modificarea formei acestora, abrazarea, tocirea dinţilor posteriori şi nivelarea dinţilor frontali, urmate de apariţia sensibilităţii dentare (la acru, cald și rece).

Se faciliteaza astfel pătrunderea mai ușoară a bacteriilor la nivelul suportului gingival al dinților în alveolele dentare, aspect care poate determina aparitia abceselor parodontale si a infecțiilor dentare, care pot necesita tratamente parodontale sau chirurgicale.

Ce categorii de persoane sunt predispuse bruxismului?

Bruxismul este o afecțiune dentară foarte comună, întâlnită atât la copii sau adolescenti, precum si la adulți. La copii apare in perioada de schimbarea a dentiției temporare cu cea permanentă. Bruxismul la copii este fiziologic in timpul erupției molarului de 6 ani, care reprezintă cheia ocluziei dentare si care determină dimensiunea etajului inferior al feței si până ce acesta atinge planul de ocluzie. Dupa această perioadă devine patologic si necesită investigații suplimentare.

Exista anumiti factori declansatori?

Cauzele nu sunt încă foarte clar stabilite, acestea fiind multiple si complexe. Există insa anumiti factori declansatori, precum factorii genetici, fizici sau psihologici cu care este asociată această afecțiune:

 • stres, anxietate, frustrări, furie
 • odihnă insuficientă
 • tulburări de somn
 • dezvoltarea disproporționată a oaselor maxilare
 • malocluzie dentară (alinierea incorectă a dinților)
 • schimbarea dentiției temporare cu cea permanentă – in cazul copiilor

Există și cazuri în care bruxismul poate fi un simptom asociat cu probleme la nivelul nervilor și mușchilor faciali. Uneori, este asociat și cu alte boli, precum boala Parkinson, demență, epilepsie, tulburări de reflux gastroesofagian, deficit de atenție/ hiperactivitate (ADHD) sau pavor nocturn.

gutiera bruxism
Gutiera pentru bruxism

Care sunt factorii care cresc riscul de a avea bruxism?

 • vârsta – bruxismul este frecvent în rândul copiilor și poate să dispară până la adolescență
 • tipul de personalitate – persoanele care sunt competitive, agresive sau hiperactive au un risc crescut de apariție a bruxismului
 • unele tratamente medicamentoase – această afecțiune poate fi un efect secundar al unor medicamente, precum antidepresivele
 • un nivel ridicat de stres sau anxietate
 • fumatul, consumul de cafea sau de alcool
 • ereditatea

Exista mai multe variante de tratament pentru bruxism?

Prescrierea tratamentului pentru bruxism se realizeaza de catre medicul stomatolog, dupa efectuarea unei consultatii de specialitate. In timpul consultatiei, medicul discuta cu pacientul si ii adreseaza acestuia intrebari specifice, pentru a identifica potenţiala sursa a problemei. De asemenea, medicul dentist verifică in cadrul examenului exo-bucal articulatia temporo-mandibulara (daca exista dureri la inchiderea deschiderea gurii, daca exista zgomote articulare, cracmente, e.t.c. ) și dinții, in cadrul examenului endo-bucal, pentru a stabili daca există semne de abraziune (macinare) a unitaților dentare.

Pentru determinarea unui diagnostic corect si realizarea unui plan de tratament personalizat, medicul stomatolog va recomanda si realizarea unor analize complementare:

 • Realizarea unui set de radiografii dentare precum: ortopantomograma, radiografia ATM (articulatia temporo-mandibulara) cu gura inchisa sau deschisa, Computer Tomograf (CT) articular – daca este cazul, fotografii intra-orale si extra-orale de diagnostic
 • Scanarea digitala a arcadelor dentare in vederea realizarii unor modele de studiu
 • Inregistrarea cu arc facial, in vederea montarii arcadelor dentare in articulator intr-o pozitie terapeutica
 • Condilografie

În funcţie de gradul de uzură a danturii şi de cauza probabilă a bruxismului pacientului, medicul specialist poate recomanda:

Purtarea unui dispozitiv de relaxare

În general, tratamentul constă în crearea personalizată a unei gutiere dentare pentru bruxism pe una dintre arcade (superioara sau inferioara). Aceasta se realizeaza prin amprentarea dinților dupa realizarea unor analize complementare. Gutiera de bruxism va împiedica atingerea și frecarea dintilor, cu rolul de a relaxa articulatia temporo-mandibulara, implicit ocluzia, mușcătura.

Acest dispozitiv va fi personalizat, realizat special pentru a se mula pe dantura pacientului şi va acoperi dinţii de sus pentru a-i împiedica să îi macine pe cei de jos. Gutiera de bruxism este un mijloc de a controla bruxismul, însă nu aduce vindecarea definitivă fara depistarea cauzei declansatoare.

Găsirea unor modalităţi de relaxare

Se pare că stresul cotidian constituie o cauză majoră a bruxismului. Daca suferiti de stres sau de anxietate, se poate recomanda terapia comportamentala cognitiva. Este important sa incercati sa va relaxati si sa aveti un somn odihnitor. Pentru acest lucru, puteti incerca: yoga, exercitii de respiratie, masaj, cititul inainte de culcare, o baie lunga, sau terapia prin muzica. Anxioliticele usoare, mai ales benzodiazepinele, pot fi de ajutor, dar nu ar trebui utilizate perioade lungi de timp.

Puteţi încerca şedinţe de terapie, pentru identificarea unor modalităţi eficiente de control al situaţiilor stresante. Vă poate ajuta şi aplicarea unei comprese umede şi calde pe faţă pentru relaxarea muşchilor încordaţi din cauza încleştării excesive a arcadelor dentare .

Şlefuirea punctelor de contact premature dintre dinti „ a punctelor înalte” dintre cele doua arcade dentare, a interferentelor pentru corectarea ocuziei (muşcăturii).

O ocluzie deficitară, atunci când dinţii de sus nu se suprapun bine peste cei de jos, poate fi corectată şi prin obturaţii coronare corect executate din punct de vedere morfologic si functional, prin realizarea unor table-top-uri (onlay – incrustatii realizate la nivelul suprafetei ocluzale pentru refacerea ocluziei, muscaturii), prin realizarea unor coroane dentare sau cu ajutorul tratamentului ortodontic.

Alte tratamente de corectare a bruxismului includ exercitiile de relaxare musculara si igiena dentara pe timpul noptii.

Tratamentul bruxismului necesită ca pacientul să incerce constient să reducă bruxismul in timp ce este treaz prin anumite tehnici stabilite cu medicul dentist si terapeut. Dacă sunteți constient că vă scrașniți dinții, încercați sa numarati, notați pe cât posibil cat de des se intamplă pe parcursul unei zile, în cazul bruxismului diurn. Mai apoi, incercați să vă dați seama ce activitate faceți atunci când se intampla si care poate fi cauza. Oamenii care sunt constienti că bruxeaza pot renunta cu o usurintă mai mare.

Indiferent de cauza bruxismului, tratamentul ales împreună cu medicul specialist are ca scop schimbarea comportamentului prin relaxarea limbii, a dinților și a buzelor. Când pacienții devin conștienți că suferă de bruxism, primul sfat este să își relaxeze limba, prin exerciții, arcadele dentare să fie separate și buzele să stea închise.

 

Fotolia 5209968 S Bruxismul si gutiera de bruxism

Nu uitati nici de controlul periodic la medicul stomatolog!

Gutiera pentru bruxism trebuie purtata o perioada de timp sau intreaga viata?

Gutira reprezinta un dispozitiv intra-bucal realizat din material termo-plastic, ce impiedica contactul ocluzal, fiind potrivite intre dinti. Pot fi purtate in functie de gravitatea situatiei pe timpul zilei, noptii sau 24 h/zi.

Timpul de purtare difera de la pacient la pacient. Perioada de purtare poate sa fie de minim 3 luni pentru pacientii constiinciosi si care urmeaza ulterior tratamente asociate: odontale, protetice, ortodontice parodontale si pana la purtarea gutierei pentru toata viata pe timpul noptii, pentru pacientii care nu doresc sau nu isi permit reabilitari dentare complexe.

Uneori, pentru a trata această afecțiune, este necesară repoziționarea dinților și modificarea contactelor dintre dinți, ceea ce se realizează cu un aparat dentar ortodontic.

Ce complicatii pot aparea in lipsa tratamentului?

Pentru a evita complicațiile ce pot apărea din cauza bruxismului, este necesar ca pacientii sa urmeze tratamentul prescris de medicul stomatolog. Netratat, duce la dureri de cap recurente, apariția migrenelor și probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare (locul unde maxilarul inferior se articulează cu craniul), dureri la nivelul mușchilor feței, precum și la fracturi dentare. De regulă, durerile cauzate de bruxism pot fi confundate cu durerile de urechi, nevralgii, dureri ale mușchilor gâtului și ale cefei și mărirea volumului muşchiului maseter.

Nu uitati nici de controlul periodic la medicul stomatolog! Acesta poate identifica semnele preceoce ale bruxismului si poate face recomandarile potrivite pentru a preveni acutizarea sau agravarea acestor probleme.

Dr. Cristina Mihai, medic stomatolog specialist ortodont DentalMed

SOLICITA O PROGRAMARE

+40 372 330 300

Sau completează formularul de mai jos si un reprezentant al clinicii noastre va va contacta in cel mai scurt timp posibil

CUM NE GASESTI

Locatie Waze clinica stomatologica

Calea 13 Septembrie nr. 102, Bl. 48A, 050727
Langa JW Marriot Grand Hotel Bucuresti

Urgențe non-stop

Piata Charles de Gaulle 4-6 Bucuresti (OPENING SOON)

Reguli Tratamente in Starea de Alerta

Dragi pacienti,


🔥 Costul aferent Protocolului de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid Stare Alerta in cadrul clinicii DentalMed va fi SUPORTAT INTEGRAL DE CATRE Clinica DentalMed, din consideratie pentru pacientii nostri si pentru conditiile speciale ale perioadei pe care o traversam. 🔥Protocolul de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid-19 Stare Alerta in cadrul clinicii DentalMed se refera la urmatoarele actiuni care sunt destinate limitarii raspandirii infectiei cu virusul SARS-COV2:

I. Echiparea personalului clinicii cu Echipamente Personale de Protectie (EPP) pentru echipa formata din medic + asistenta + receptie + personal de suport.

Echipamente Personale de Protectie (EPP) sunt elemente esentiale in asigurarea protectiei impotriva contaminarii cu posibilele infectii generate de virusi si bacterii. Aceste echipamente speciale sunt necesare pentru a proteja echipa medicala si pacientul de o posibila infectare cu virusul SARS-COV-2.

Enumeram mai jos doar cateva dintre echipamentele anti-covid folosite pentru protectia medicilor si a asistentelor care realizeaza tratamente dentare pe parcursul epidemiei de coronavirus:

✅ Masti militare de gaze (medic + asistenta) concepute pentru a fi folosite inclusiv in timpul atacurilor biologice si chimice pentru protectia medicilor si a asistentelor care asigura urgentele. Reprezinta nivelul maxim de protectie la nivelul fetei, asigurand acoperirea gurii, a nasului si a ochilor, intr-o maniera unitara si fara brese de securitate.
✅ Masti cu filtrare superioara (N95, KN95, FFP2, FFP3 standard sau echivalent) pentru situatiile in care nu se pot folosi mastile militare (medic + asistenta)
✅ Combinezoane impermeabile (medic + asistenta) pentru protectia corpului si a capului.
✅ Halate de unica folosinta (medic + asistenta)
✅ Manusi de unica folosinta (minim 2 randuri de manusi pentru fiecare dintre medici/asistente, conform protocoalelor internationale de echipare in conditii de epidemii)
✅ Capelina impermeabila (medic + asistenta)
✅ Cizme din PVC (medic + asistenta) pentru protectia superioara a piciorului.
✅ Protectie pentru incaltaminte (botosi speciali) (medic + asistenta)


II. Echiparea pacientului cu echipamente de unica folosinta constand in:

✅ manusi,
✅ masca chirurgicala,
✅ halat de unica folosinta,
✅ boneta/capelina unica folosinta

III. Dezinfectarea si sterilizarea spatiilor de lucru si a spatiilor comune folosind aparate si tehnologii care sa asigure maximul de eficienta in conditiile epidemiologice actuale. Clinica DentalMed foloseste cel mai sofisticat si complex sistem de sterilizare a aerului din cabinetul dentar de tratament, precum si din spatiile comune, asigurat cu ajutorul echipamentelor de nebulizare pentru sterilizarea aeromicroflorei, precum si a lampilor UV de mare putere.
La sfarsitul fiecarei sedinte de tratament personalul medical asigura dezinfectarea si sterilizarea suprafetelor si a aerului din cabinetul stomatologic, folosind substante biocide speciale, cu grad inalt de eficienta impotriva virusurilor, bacteriilor, pentru prevenirea riscului de propagare a infectiilor. Lampa UV, un instrument care asigura un raport foarte bun intre eficacitatea sterilizarii, respectiv timpul necesar expunerii la lumina ultravioletelor, este folosita de asemenea la finalul fiecare sedintei de tratament.

IV. Suplimentar masurilor recomandate de autoritati, clinica DentalMed procedeaza la:

✅ nebulizarea fiecaruia dintre cele 11 cabinetele stomatologice care sunt utilizate pentru tratamente dupa fiecare tura de lucru (5/6 ore de lucru). Fiecare cabinet stomatologic este astfel nebulizat de 2 ori pe zi, pentru a asigura maximul de siguranta pentru desfasurarea tratamentelor in perioada pandemiei de SARS-COV2.

✅ decontaminarea suprafetelor si a materialelor (inclusiv pentru piesele de imbracaminte ale pacientilor si personalului) folosind o tehnologie inovativa, pe care in Romania o are in dotare doar clinica stomatologica DentalMed (considerand companiile din domeniul medicinei dentare). Este vorba despre aparatul HYGIENIO, care dezinfecteaza cu ajutorul substantelor biocide anti-covid si a aburului proiectat la o temperatura de 160 de grade suprafete complexe, eficacitatea pe CORONAVIRUS fiind de 100% in 10 minute.


✅ Incepand cu 15.05.2020 serviciile medicale complete* ale clinicii DentalMed sunt disponibile pacientilor care au nevoie de tratament dentar.

________________________________________________________________

* Clinica DentalMed si-a reluat activitatea incepand cu 15 mai 2020, in parametrii recomandati de Biroul executiv național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, prin Decizia Nr. 26/3BExN/5 mai 2020.

In perioada existentei Starii de Alerta pe teritoriul Romaniei (15.05.2020 - pana la noi termene), accesarea serviciilor medicale oferite in cadrul clinicii DentalMed se va face luand in considerare necesitatea aplicarii unui Protocol special de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid Stare Alerta. Protocolul de Decontaminare/Dezinfectare Anti-Covid Stare Alerta este temporar, valabil exclusiv in perioada existentei starii de alerta pe teritoriul Romaniei sau pana la eliminarea masurilor de prevenire și limitare a răspândirii infecției cu COVID-19, stabilite de reglementările legale în vigoare adoptate de autorități.
__________________________________________________________
Echipa DentalMed a fost in permanenta in legatura cu pacientii, inclusiv in perioada Starii de Urgenta nationala, si va ramane la dispozitia pacientilor, folosind mijloacele de comunicare:

☎ Telefon: 0372 330 300 || 031 803 01 70
📧 Email: contact@dental-med.ro
💻 Chat: www.dental-med.ro
__________________________________________________________Sanatatea nu are pret!


Va multumim!
Echipa DentalMed