Articole

    Importanta tratamentului de canal realizat corect in cabinetul dentar

     Un tratament de canal realizat corect salveaza un dinte, care altfel ar trebui extras si ulterior inlocuit de un implant dentar sau de o lucrare dentara. In ultimii ani, perfectionarea metodelor de tratament endodontic a condus la reducerea numarului de dinti extrasi. Din ce in ce mai multi dinti distrusi sau infectati sunt astazi pastrati pe arcada, datorita performantelor obtinute de tratamentele de canal.

     Situatii care in trecut impuneau extractia se pot rezolva acum, datorita tehnicilor si materialelor de ultima generatie. O mare parte din cazurile dificile (canalele curbe, canalele calcifiate, retratarile de canal) pot fi tratate cu succes, pentru ca medicul dispune de o gama mult mai variata de tehnici de abordare a acestora.

 

Cum se realizeaza astazi un tratament de canal (endodontic) in clinica stomatologica

Dintele prezinta in interiorul canalelor radacinior un tesut vascular si nervos(nervul), care asigura aportul de substante nutritive. Atunci cand are loc inflamarea sau infectarea acestui tesut, este necesara indepartarea lui.

Tratamentul de canal consta in eliminarea nervului din canalele radacinilor, urmat de obturarea (umplerea) acestora cu materiale speciale, care asigura sigilarea si impiedica infectia. Initial, acest tratament este realizat pentru a indeparta durerea si a vindeca sau a preveni infectia. Scopul final este mentinerea functionalitatii dintelui.

Corectitudinea unui tratament endodontic depinde doi factori:
• curatarea eficienta a canalului si
sigilarea lui pe toata lungimea

Cu ajutorul instrumentarului modern se realizeaza o largire mai accentuate a canalului si o curatare net superioara, iar cu noile materiale de sigilare se obtine o obturatie de canal perfect etansa. Lungimea canalului este acum masurata electronic, astfel ca medicul stie exact pana unde ajunge obturatia de canal. Izolarea mai eficienta a dintelui asigura pe termen lung un prognostic mult mai bun, pentru ca nu se produce contaminarea intraoperatorie cu saliva.

Ultimile noutati in domeniul tratamentelor de canal
Cel mai modern aparat care vine in sprijinul medicului endodont este microscopul endodontic. Sub microscop se pot realiza tratamente la care acum cativa ani nici nu indrazneam sa gandim:

• identificarea canalelor suplimentare
• indepartarea acelor rupte
• localizarea si sigilarea perforatiilor radiculare sunt numai cateva din manoperele care sunt posibile doar sub microscopul endodontic.

Pentru realizarea tratamentelor de canal clinica stomatologica DentalMed a ales sa puna la dispozitia pacientilor sai cel mai performant instrument, creat special pentru nevoile medicilor endodonti, Microscopul dentar OPTI Pico, produs de firma Carl Zeiss.

Mai multe informatii despre tratamentele sub microscop endodontic aici.

 

Vreau sa ma programez.